A budapesti szállodák javítottak a legtöbbet Európában

Kiadta az STR Global a világ szállodáinak októberi teljesítményét elemző statisztikáját, amelyből kiderül, fővárosunk szállodáinak átlagára és RevPAR mutatója tavalyhoz képest kiugróan nőtt az elmúlt hónapban.

Az európai szállodai piacról általánosságban elmondható, hogy szinte minden régióban javultak az átlagárak októberben, euróban átlagosan 6,1 és 5,3 százalék közötti volt a növekedés az egyes városokban. Az árak növekedése főként az erős európai keresletnek köszönhető, ez megmutatkozik a magas foglaltságban is, ami október hónapban még tovább nőtt, a tavalyi azonos hónaphoz képest 1,4%-kal, az év elejétől októberig tartó időszak növekedése pedig 0,9%-os volt.

A foglaltságban a legnagyobb növekedést Pozsony érte el, 15%-kal 60,6%-ra nőtt az elmúlt hónapban. A foglaltság növekedésének üteme Zürichben 11,3%-os volt, a svájci városban a szállodák az időszakban 75,6%-os töltéssel üzemeltek. A kihasználtság Portugáliában ugyan visszaesett (6,7%) tavaly októberhez képest, azonban nem panaszkodhatnak a lisszaboni  szállodák, hiszen így is magas, 73,7%-os töltéssel működtek.

Két európai piacon volt 15% feletti növekedés a szállodai átlagárakban tavaly októberhez képest, az egyik Budapest, a másik Párizs volt. Budapesten 15,2%-kal 75,28 euróra javultak a szállodák átlagárai az elmúlt hónapban, míg Párizsban 15,1%-kal 287,41 euróra emelkedtek az árak. A szállodai átlagárak legnagyobb mértékben Athénban (-9,8%-kal 100,38 euróra) és Vilniusban (-9,5%-kal 48,80 euróra) csökkentek. 

Szintén a legjobbak között teljesítettek Európában fővárosunk szállodái RevPAR növekedés tekintetében. 20 százaléknál nagyobb növekedést csak Dublin (23,4%-kal 76,15 euróra) és Budapest (21,7%-kal 56,60 euróra) produkált. Az egy kiadható szobára jutó bevétel két számjegyű csökkenést mutatott tavalyhoz képest Athénban (-14,2%, 58,54 euró) és Lisszabonban (-12,2%, 67,81 euró).


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.