A hír nem igaz!

Az Országos Kereskedelmi Szövetség értesülése szerint a kormány a közeljövőben mérlegelné az Erzsébet-utalvány megszüntetésének vagy legalábbis gyökeres átalakításának lehetőségét oly módon, hogy kizárja a felhasználhatóság köréből az élelmiszer-vásárlást és az elfogadóhelyek sorából pedig az élelmiszer-kiskereskedelmet, vezette fel a cafeteria-elem jövőjére vonatkozó kérdését 2013. november 04-én, az Országgyűlés őszi ülésszakának 22. ülésnapján Pál Béla, az MSZP képviselője.

Felszólalása szerint mindez súlyos következményekkel járna, hiszen kétmilliónál több alkalmazott egy-egy évben fejenként átlagosan 50 ezer forint Erzsébet-utalványt kap, amit elsősorban a béren felül élelmiszer-vásárlásra fordít. Munkahelyek elvesztését is jelenthetné, hiszen vesztesei lennének a kisvállalkozások, és maga után vonná az adóbevételek csökkentését is.

"A kereskedők és vendéglátósok érdekvédelmi szervezetei ezért közös közleményben fordultak önökhöz, amelyben az áll, hogy az Erzsébet-utalvány jelenlegi kereteinek fenntartásában érdekeltek mind a munkavállalók, mind a munkáltatók, mind a kereskedők szervezetei. Véleményük szerint célszerű lenne inkább az Erzsébet-utalvány költségcsökkentésének lehetőségét megvizsgálni a felhasználhatóság körének szűkítése helyett" - tette hozzá Pál Béla.

Kérdésére, hogy igazak-e a hírek, hogy a kormány mérlegeli az Erzsébet-utalvány megszüntetését vagy gyökeres átalakítását, és ennek során kizárhatja a felhasználhatóság köréből az élelmiszer-vásárlást, Dr. Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára válaszolt. 

Az államtitkár elmondta, a hír nem igaz. Rövid válasza szerint a jövő évi adóváltozásokat tartalmazó törvénycsomag benyújtását megelőzően a kormány áttekintette a béren kívüli juttatásokat szabályozó adószabályokat, megvizsgálta az egyes törvényekkel kapcsolatos felvetéseket, javaslatokat. Az Erzsébet-utalványra vonatkozóan semmilyen kormánydöntés nem született, nincs szó sem a juttatási lehetőség megszüntetéséről, sem pedig a rendszer gyökeres átalakításáról vagy az utalvány felhasználási lehetőségeinek szűkítéséről.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.