Átadták Magyarország legmodernebb gyógyfürdőjét

Kiugróan magas ásványianyag-tartalmú, ideális hőmérsékletű gyógyvíz, egyedülálló műszaki megoldások és átgondolt funkcionalitás – ezek a jellemzői a május 16-án átadott Paksi Gyógyászati Központnak.

Az utóbbi egy-két évben nem nagyon hallottunk új gyógyfürdők avatásáról Magyarországon. Ennek legfőbb oka, hogy a hazai kínálat bőségére való tekintettel sem kormányzati, sem uniós források nem álltak rendelkezésre új létesítmények építésére. A rendelkezésre álló keretet a meglevő egységek bővítésére, fejlesztésére fordították.

A pályázati források elérhetetlensége ellenére Pakson most mégis gyógyfürdőt avattak, nem is akármilyet. Bár a létesítmény elsősorban a helyi és környékbeli lakosság igényeit szolgálja ki, technológiája alapján a legmodernebbek közé tartozik az országban.

A modern műszaki megoldásokon túl a létesítmény koncepciója is átgondolt: egyedülálló intézmény jött létre egy egészségügyi rendelőintézet és egy gyógyfürdő kombinációjából. Mi több, a Paksi Gyógyászati Központ rendhagyó módon egyesíti magában az OEP finanszírozott közellátást, valamint a piaci egészségügyi és gyógyfürdő szolgáltatások rendszerét.

Paks központi helyén, a rendelőintézettel fizikailag összekapcsolva épült meg a gyógyfürdő. A Paksi Gyógyászati Központ részét képező fürdő a 6. számú főúttól 100 m-re, a városi buszpályaudvar mellett található. Így a gépkocsival, a távolsági és helyi buszjárattal érkezők számára kényelmesen, könnyen megközelíthető.

Több évtizede tudtak a gyógyvízről

A projekt 2009 elején kezdődött. Paks város vezetése ekkor döntött arról, hogy a több évtizede fellelt gyógyvíz felhasználására a város 7 éves egészségügyi programjának részeként megépíti a kistérség igényeire alapozott, szükséges és elégséges léptékű gyógyászati intézményt és gyógyfürdőt.

Ugyanakkor kiderült, hogy az a körülbelül 500 méteres talpmélységű termálvízkút, amelyre alapozni akarták a fürdőt, időközben használhatatlanná vált, így egy új kút fúrása vált szükségessé. Ezt azonban már mélyebbre, 810 méter mélyre fúrták, és ennek meg is lett az eredménye a hihetetlen magas, az országos átlag tízszeresét elérő ásványianyag-tartalmú termálvíz formájában – tudtuk meg a létesítmény megnyitóján dr. Sztruhár Sándortól, a beruházást irányító, önkormányzati tulajdonú Paksi Ipari Park kft. ügyvezetőjétől.

Egyértelmű cél volt a lakosság egészségi állapotának javítását helyben megoldani, vagyis nem egy klasszikus wellness intézmény kialakítása, hanem a gyógyászati célok előtérbe helyezése. A beruházás mintegy 1,3 milliárd forintból valósult meg.

Nem csak fürdő

A 3250 m2-es létesítményben nem csak a gyógyfürdő kapott helyet. A kialakult új Paksi Gyógyászati Központ több fennálló problémára is megoldásokat szállít a város, és az intézet számára: itt működhet a reumatológiai és ortopédiai szakrendelés, ide költöztek a gyógytornakezelések, a bőrgyógyászat. Az új épületben kaptak helyet a fizioterápiás kezelők, veszélyesanyag-tároló, személyzeti öltözők is.

A fő profil a gyógyvizes kezelés és a hozzá kapcsolódó fürdőgyógyászati ellátás. A Paksi Gyógyászati Központ Paks város és a vonzáskörzetében elhelyezkedő 13 település egészségügyi ellátását végzi szakrendelésein, gondozóintézetein keresztül. Az új létesítményben elérhető fürdőgyógyászati kezelések is elsősorban a vonzáskörzet betegeinek gyógyulását szolgálják.

Kiváló gyulladáscsökkentő hatás

A rendelkezésre álló gyógyvíz 52 Cº hőmérsékletű, sótartalma igen magas, 14.450 milligramm literenként (ez kb. tízszerese a hazai átlagnak), amely gyógyhatás szempontjából igen kedvező.

A beruházás során a Pécsi Orvostudományi Egyetem Orvosetikai Bizottsága felügyeletével elvégzett kettősvak ún. „Placebo kontrollos” gyógyvízzé minősítési eljárás során kiemelkedően jó hatásfokúnak (3 hónap elteltével a vizsgált 17 paraméter közül 14 esetében jelentős hatás volt kimutatható, ami 74%-os eredménynek felel meg) ítélt sós-kloridos gyógyvíznek kiváló a gyulladáscsökkentő hatása, ezért mozgásszervi betegségek és egyes bőrgyógyászati problémák kezelése esetén különösen ajánlott, de bizonyos nőgyógyászati és urológia gyulladások kezelésére is jó.

A gyógyfürdő legkomolyabb műszaki bravúrja az elképesztően magas ásványi anyag tartalmú víz kezelése. Minden köbméter vízben 15 kg gyógyhatású ásványi só van. Ez a magyarországi fürdők között is kiemelkedő mennyiség. A magas ásványi anyag tartalom nagy kihívás elé állította a műszaki szakembereket.

Végül sikerült olyan mérnöki megoldást találni a vízkezelésre, amely a víz értékes összetevőit a vízben tartva, 21. századi korszerű klórmentes fertőtlenítést biztosít a medencevízben. Az általános töltő-ürítő víztöltési rendszer helyett a szakma szerint a jövő víztechnológiája került kialakításra.

Úttörő vízforgatásos megoldás

A vízforgatásos rendszer előnye, hogy gyógyvízigénye a töredéke (mintegy 8-10 %-a!) a töltő-ürítő rendszernek, ezzel az üzemeltetés költsége kisebb, továbbá korszerű előkezelő berendezés sorral (aktív szénszűrő, vas-, mangántalanító) és klórmentes fertőtlenítőszer adagolásával a teljes nyitvatartási idő alatt kontrollálni, és biztosítani tudják a medencevíz fertőzésektől mentes állapotát.

Ez a hagyományos, Magyarországon általánosan elfogadott töltő-ürítős medencéknél sokszor már a nyitást követő órákban sem áll fent, így több fürdőzőt tudnak fogadni (egyidejűleg 13 fő helyett 32 fő/medence), továbbá hosszú távon gazdaságosabb, és higiéniailag teljesen biztonságos üzemeltetést tesz lehetővé.

A gyógyfürdőbe érkező gyógyvíz hőtartalmát a kisebb hőmérsékletű terápiás medencék fűtésére használják, ezzel a műszaki megoldással kiemelkedően takarékos működés és az értékes gyógyvíz teljes körű hasznosítása vált lehetővé.

A legfőbb cél a fürdőzők higiéniai védelme volt olyan módon, hogy a víz gyógyhatását teljes egészében felhasználják. A gyógyfürdő szolgáltatásait nem csak a gyógyulni vágyók, hanem az egészségüket megőrizni kívánó látogatók is igénybe vehetik. Exkluzív, modern, kényelmes környezetben vehetők igénybe a fürdőgyógyászati és medical-wellnes kezelések.

A gyógyfürdő medenceterében négy medence -1 db súlyfürdő, 1 db tornafürdő, 2 db különböző hőfokú gyógymedence- áll rendelkezésre, melyek közül az egyik 34-36 oC, a másik 32-34 oC-os- gyógyvizes medence.

Virágfal és művészi mennyezet

A medencetér egyedülállóan attraktív kialakítású, különleges az iparművész által tervezett mennyezetétől a medencék kialakításán keresztül a gyönyörű és különleges virágfalig. Különböző masszázsok, tornák, pihentető, kényeztető kezelések és fürdők közül választhatnak a vendégek.

Az országban szinte egyedülálló, korszerű, kontrollált vízkezelési technológiával és automatizálással rendelkező fürdőben higiéniailag teljesen biztonságosan igénybe vehető medencékben találhatnak gyógyírt a reumatikus, ízületi panaszokkal ide látogatók.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.