Történetek a Budapesti Vidámpark 175 évéből

A hónap végén végleg bezárja kapuit a Városliget legendás látványossága, a Budapesti Vidámpark.

Elődei közül a hajdani színes Vurstli a 19. század eleje óta, míg a patinásabb Angol Park mintegy száz éve létezik. A kettő összevonásából született mai Vidámpark, tehát át- és túlélt több forradalmat, két világháborút és számtalan városvezetést is. Családi anekdotája, érdekes története, vicces sztorija mindenkinek lehet a parkról, ám egy-két kulisszatitokról, történelmi jelentőségű eseményről talán a legfanatikusabb rajongók sem tudnak.

Arcképcsarnok

A magyar mutatványos világ német, osztrák és olasz csavargók, vágánsok, csepűrágók, vagyis különböző bűvészek, szemfényvesztők, kötéltáncosok, akrobaták, műlovarok, állatszelidítők, bohócok, varázslók, jövendőmondók, komédiások és bábjátékosok mintájára kezdett szórakoztatással foglalkozni szerte a városban, de különösen a Ligetben, amit egy időben Ökördűlőnek is hívott a lakosság.

A Vurstli olcsójánosai azok a komédiások voltak, akik cigánykerekezéssel, bukfencezéssel és egyéb vicces, de költséghatékony mulattatással igyekeztek megnevettetni az arra járó aprónépet, szüleikre pedig mecénásként tekintettek. Persze léteztek komolyabb művészek is, ők kócevéssel és kardnyeléssel foglalkoztak, leghíresebb képviselőjüket – csak szerényen – „Utolérhetetlen” Antoniónak hívták.

A 19. század második felében összenőtt embereket, cowboyokat, szörnyeket, kígyó és póktestű embereket, óriásokat és törpéket is mutogattak itt, de illuzionisták, jósok és kóklerek is működtek a Ligetben. Itt debütált szinte valamennyi technikai újdonság, de a marketingeszközök története is itt kezdődött a plakátragasztással és bértolongók szerződtetésével.

„Kreinz bácsi találta fel a régi Pesten a plakátragasztás fogalmát és monopóliuma csak évekkel később szállt át a fővárosra. Pudlikutya járt a nyomában és a hűséges eb szájában csirizes tálat cipelt gazdája után, akinek villogó, örökké terveket izzó szeme mögött, ki tudja minő gondolatok vertek tanyát.” (Ma Este c. lap, 1925)

A fellendülés éveiben valóságos versenyfutás indult a közönség kegyeiért. Amikor a rikkancsok már nem győzték túlkiabálni egymást, akkor bértolongókat szerződtettek, akik az előadások kezdete előtt tolongást csaptak egy-egy bódé bejáratánál, majd miután kellő számú érdeklődőt csalogattak be, a hátsó ajtón kisurrantak és kezdték elölről a munkát.

A Vurstli száz esztendős fennállását 1938. július 13-án, egy fényűző karnevállal ünnepelte Pest. A legnevesebb fővárosi művészek vendégfellépése mellett itt tartották a Törpék Világkongresszusát is, melyre a világ akkori legkisebb embere is meghívást kapott a Bécs melletti Hötzendorfból. Ha hihetünk a korabeli tudósítóknak, a híresség alig érte el az 56 centimétert.


Világháborúk

Az ünnepség után azonban hamar visszazökkent minden a régi kerékvágásba, a nagy világégés alatt az emberek nem szívesen jártak szórakozni és ez az első világháború idején, a húszas években sem volt másképp, csak tengődtek a ligeti mutatványosok. A második világháború alatt a híres mulató helyén, az alpesi faluban például katonákat szállásoltak el, később teljesen leégett. A bombázások során találatot kapott az Elvarázsolt Kastély, a Sikló, a Hullámvasút és Feszty Árpád körképe, a Magyarok bejövetele is. Restaurálására csak a 80-as években került sor, majd az első országgyűlés színhelyén, Ópusztaszeren állították ki.

A háború után aztán újraindult az élet a Ligetben, a kikiáltók megint torkuk szakadtából üvölthették az örökzöld szlogent: „Csak tessék, csak tessék, hölgyek-urak befelé! Kezdődik az előadás! Gyerekek és katonák, őrmestertől lefelé, a felét fizetik!” Vagy, ahogy a park egyik tébolyodott kikiáltója, Számoló Laci kántálta: „Moszt kezdődik a zegész vacak! Ilyet még nem láttak! Vakok és meszítlábaszok ingyen bemehetnek, katonák és dézatündéjek félájon.”

Műemlék játékok

A Vidámpark főbb történelmi attrakciói között érdemes megemlíteni az Europa-Nostra díjas lovas Körhintát, mely 1906 óta forog, sohasem állt le, még a háborúk, forradalmak és felújítások alatt sem. Nyolcszögletű épületében a nyolcadik oldalon egy makettorgona áll festett szövegekkel, fasíp imitációkkal. A kezelő innen figyelhette a közönségtől elrejtve a Körhinta zavartalan működését. Az épület falai Art Nouveau szalagmotívumokkal díszítettek, hasonlóan a homlokzat tetőrészének vasszerkezetéhez.

Minden idők legnépszerűbb játéka a Hullámvasút egy látványos faszerkezetű létesítmény, melyet Dragon Ervin tervezett és 1922 óta működik. Közel egy kilométer hosszú pályáján kilenc hullám található és többek között azért is kuriózum, mert egy fékező is utazik a fedélzetén, aki a szerkezet sebességét szabályozza.

„Amikor – az Angol Park – megnyílt, ezrek tolongtak, s a legnagyobb attrakcióhoz, a Hullámvasúthoz csak testi épség megrongálásával lehetett közeledni” – írta 1935-ben a Pesti Futár. A hatvanas évek elején évente egymillió ember kereste fel a nyári üzemelés néhány hónapja alatt. Sajnálatos módon 1965. május 5-én kigyulladt, a tüzet azonban gyorsan eloltották, így „csupán” 200 forintnyi kár keletkezett a szerkezetében. Évről évre sok köbméternyi beépített fával újul meg és naponta ellenőrzik pályájának minden elemét.

Nemrég 130 amerikai hullámvasút rajongó látogatott hazánkba csak azért, hogy kipróbálják Európa egyik leghosszabb favázas hullámvasútját, melyet „nice and bumpy” azaz kellemesen hepehupásnak találtak.

A Vidámpark 2013. szeptemberi bezárása után a fenti játékok mellett további három műemlék jellegű üzem marad a helyén: a Barlangvasút, a Céllövölde hátsó falrésze és a Dodgem tetőszerkezete is történelmi örökség.

 

A fentiek mellett azonban mindenképp említésre méltó az Elvarázsolt Kastély története is, hiszen szinte minden generáció hamar kiismerte és megunta fortélyait, mégis túlélt minden támadást. Egyszer még a szoknyafelfújó szerkezetét is betiltotta a rendőrség, hiába ágáltak ellene, hogy „az utcán is felfújja a szoknyát a szél, oszt mégsincs baj belőle”. 1979-ben a mesebeli épület egy piromániás gyújtogatássorozatának áldozata lett és földig kellett rombolni. A tragédia megviselte a nyilvánosságot, az újságírók minden évben feltették a kérdést: „mikor lesz megint Elvarázsolt Kastélya Budapestnek?”

Véget ért a móka mára

A Vidámpark még a nyolcvanas években is évi 3 millió látogatónak nyújtott felhőtlen kikapcsolódást és egészen napjainkig igaza volt annak az újságírónak, aki egyszer azt írta: „Minden időn túl él a Vurstli, mert ez örök. Örök műsor ez hölgyeim és uraim. Divatok változtak, végzetek beteltek műfajok fölött, de a Vurstli megmaradt. Az idő és korszellem mit sem tehet ellene. Valami játékos és gyermekes van az emberekben, él bennük valaki, aki játszani akar. Ezért tudott a Vurstli túlélni minden divatot.”

A 175 éves történelem 2013. szeptember 30-án véget ér, egy korszak lezárul. Aki még nem volt a Budapesti Vidámparkban az véletlenül se hagyja ki a hajmeresztő Hullámvasutazást, aki pedig ült már a Körhintán, a Panorámakeréken vagy a Kukomotívon, annak a nosztalgia kedvéért is érdemes eljönni – még egyszer utoljára.

Forrás: A Budapesti Vidámpark Fotóarchívuma, A Budapesti Vidámpark Története c. könyv – Második kiadás (2000), A Vurstlitól a Vidámparkig, avagy a vidámság 175 évének története képekben c. könyv (2013)


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.