Bezár a Hotel Gara Füzesgyarmaton

Csütörtökön bezár a füzesgyarmati Hotel Gara. A vendégeket hazaküldték, a dolgozóknak felmondanak. 

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Csütörtökön bezárja kapuit a füzesgyarmati Hotel Gara. A szálloda bezárásával 35 ember munkahelye szűnik meg, 65-80 beszállító és 27 tanuló sorsa válik bizonytalanná - értesült a Beol.hu

Cikkünk írásának pillanatában ugyanakkor még a bezárással kapcsolatos információk nem szerepeltek a szálloda honlapján, ahol még a január végéig érvényes, 6900 forintos akciós üdülési csomagot hirdették. A nagy szállásfoglaló portálok is kínálták még a szállodai csomagjait. 

Varga Péter, a Hotel Gara igazgatója a Békés megyei lapnak elmondta, összetett okok vezettek a szálloda csütörtöki bezáráshoz. A hotel először 2007-ben került felszámolás alá, Varga Péter akkor vette át először az irányítását. Sikerült is teljesen a nulláról normalizálni a helyzetet.

Az akkori tulajdonostól később a CIB Bankhoz került a hotel, a pénzintézet ismét Varga Péterrel állapodott meg a működtetésről addig, amíg a felszámolónak nem sikerül új tulajdonost találnia. A szakemberek úgy látták, hogy egy üzemelő ingatlan könnyebben értékesíthető.

A Hotel Gara gazdaságosságáról azóta is ellentmondó hírek jelentek meg. Varga Péter kérdésünkre hangsúlyozta, sikerült elérni, hogy megközelítsék a rentábilis gazdálkodást. 

A Hotel Garát ismét elkezdték jegyezni az országban, elsősorban azért, mert árértékarányban igen jó szolgáltatást tudtak nyújtani a vendégeknek.

Varga Péter elmondta, hogy a felszámoló tavaly ismét értékesíteni próbálta az ingatlant, majd a pénzintézet saját hatáskörébe vette a kérdést, amivel megváltoztak a feltételek is. Az igazgatótól megtudtuk, januártól áfával együtt mintegy havi kétmillió forintot kellett volna fizetniük bérleti díjként a banknak, erre azonban nem volt lehetőségük, s azt nem vállalhatta fel, hogy alapvető dolgok biztosítását a háttérbe szorítsa. Varga Péter áfával havi egymillió forintos bérleti díjat ajánlott a banknak.

A hét elején született meg a döntés a hotel bezárásáról, amit a napokban közöltek a szálloda vezetőivel, illetve a munkatársakkal. Ezek után udvariasan meg kellett kérni a vendégeket — akik közül többen január 5-én túlnyúlóan is le foglalták a szállásukat — hogy hagyják el a hotelt.

Varga Péter kérdésünkre elmondta, mindenki megértéssel fogadta a bejelentést és kedd estére már a lakók haza is utaztak. A szálloda bezárásával 35 ember veszíti el az állását, de a veszteség ennél lényegesen nagyobb, hiszen a megszűnés 65-80 beszállító sorsára is kedvezőtlen hatással lesz. Emellett további 27 tanuló is bizonytalan körülmények közé kerül, mivel megszűnik a gyakorlati helyük. Az igazgató értetlenül áll a döntés előtt, hiszen a bezárt szálloda kevesebbet ér, emellett az épületet őriztetni, a medencéket, a keringető szivattyúkat működtetni kell, s termálvizet meg kell vásárolni, ami komoly költség.

A CIB Bank a Beol.hu megkeresésére a következőképpen reagált a helyzetre. 

„A CIB célkitűzése a tulajdonába került szállodák esetében, hogy amennyiben lehetőség van rá, a folyamatos üzemeltetést biztosítsa, másrészt a CIB szándéka végső soron a tulajdonába került ingatlanok értékesítése, ahol a reális megtérülés biztosított. A CIB célja volt, hogy együttműködjön és megállapodjon a korábbi üzemeltetővel, így biztosítva a szálloda további működését. A két fél között minden kereskedelmi és jogi részletben, a bérleti díjról és garanciákról is megegyezés született. A szerződés sajnálatunkra az üzemeltető és az önkormányzat közötti megegyezés hiánya miatt nem jött létre.”

A szállodának egyébként világbajnoki bronzérmes a chefje. Toókos Ferenc tagja volt a luxemburgi Culinary World Cup 2010 világversenyen bronzérmet szerzett békés megyei csapatnak. Beol.hu / turizmusonline.hu


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.