Borkatedrális a Balatonnál

Indulás előtt sokáig böngésszük a térképet, a GPS meg nem adja ki Kéthely beírása alapján az útvonalat. Pedig amikor elérjük az M7-esnél, a Balaton déli végénél, Marcalinál az odatartó útelágazást, és megpillantjuk Kéthely szélén, a falu határában az óriási modern épületegyüttest, arra a döntésre jutunk: ideje mindenkinek, aki a bor világában ma jártasnak gondolja magát, hogy megjegyezze, merre is van ez a település…

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Hiszen egy Fertő-tavi, magyar gyökerekkel is rendelkező família, a Burgenlandban, Gols-nál (Gálosnál) is borászkodással foglalkozó Achs-család, egy fantasztikus borkomplexumot, igazi XXI. századi modern borkatedrálist álmodott és hozott létre, amelyet május 24-én, ünnepélyes keretek közt adtak át.

Látványborászat, gasztro- és kulturális élménnyel fűszerezve

AX – wine (e)motion, azaz a bor élményvilága a Balatonnál – e néven és céllal működik mostantól az a csupa üvegből, fából, csobogó vízből és más különleges anyagokból felépített látványborászat, ahol ezentúl nemcsak készítik Achs-ék prémium minőségű boraikat 22 féle szőlőből, hanem mellette kulturális és gasztronómiai élményt is kínálnak az odalátogatóknak. „Ez egyfajta bor-vernisszázs”, magyarázza Hans Georg Achs, aki a legtöbbet lesz nálunk, hiszen fiával, Thomas-szal közösen ő irányítja mostantól a magyarországi vállalkozást.

Kétlaki lett az Achs család

„Kezdetben édesapámmal Magyarország össze bortermő vidékét bejártuk, mire rátaláltunk erre a vidékre”, mesél a kezdetekről Thomas, a legújabb generáció tagja. „Olyan termőtalajt kerestünk, amely mind prémium minőségű fehér-, mind vörösborkészítéshez alkalmas szőlő befogadására alkalmas. Itt, Kéthelyen, a pannon klíma, a magas humusztartalom, a vulkanikus talaj kiváló víz ellátottsága és nem mellesleg a táj szépsége annyira magával ragadott minket, hogy tudtuk: innen egy tapodtat sem megyünk tovább.

57 hektáron szőlőt ültettünk a kezdetekben (fele-fele részben fehéret ill. kéket), és az első évek mostoha körülményei alapján született meg a döntés: kell egy pincészet is, ahonnét vezetjük, irányítjuk a munkát.”

Futószalag mellett egyél, igyál!

A 1,5 millió eurós támogatásból és a család valamint befektetőik jelentős anyagi ráfordításából, alig két év alatt felépült, most átadott monstre építmény tényleg lélegzetelállító: van benne 300 nm-es belső rendezvényterem, egy 700 nm-es katedrális építmény, kiállításokkal, festménygalériával. 300 nm-en mozi és Black-Box technikával ellátott helyiség, 200 nm-en kóstolóhelyiségek, társalgók és meeting rooms. Külön bisztró van az alsó szinten (300 nm), olyan tapas bárral, ahol futószalagon érkezik az étel-ital a vendég elé. Ugyanilyen futószalagon billegnek az AX boxok a bejáratnál, és néhány ponton a borkészítés fázisait mutatják be komputeres technika segítségével. Óriási területen van még szabadtéri színpad is (700 nm-en), a legkorszerűbb technikával felszerelve, klasszikus vagy modern koncertek, művészeti, kulturális események színvonalas lebonyolítására.

50-100 ezer látogatót várnak majd Achs-ék évente, Közép-Európa bármely szegletéből, egyelőre 11 fő dolgozik velük, de 2014 tavaszától – amikor az AXwine(e)motion kulturális és borélményvilág már egyre jobban ismertté válik – 30-40 embernek adnak majd munkát.


Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben!

Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben! 

Pihennek a mobilok, szárnyra kapnak a családi kapcsolatok - üzeni a VakVarjú éttermek stábja a Mobil Off Élmény On hét alkalmával.
Jöhet három izgalmas mocktail recept?

Jöhet három izgalmas mocktail recept? 

Hol vannak már azok az idők, amikor, ha nem akartunk alkoholt inni, akkor csak a víz vagy az üdítő marad?
Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában?

Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában? 

Van tippje? Most egy friss felmérés adatai alapján eláruljuk a helyes megfejtést. És annyit segítünk, hogy közreadunk egy fotót az első helyen végzett ország fővárosáról.
A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását

A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását 

A vállalat bejelentette hogy elindítja a Wolt Ads-et annak érdekében, hogy partnerei növekedését és láthatóságát felgyorsítsa.
Rekordszámú nevezés a nemzetközi pálinkaversenyen

Rekordszámú nevezés a nemzetközi pálinkaversenyen 

Érkezett párlat Romániából, Szlovákiából, Szerbiából és Horvátországból is.
Munkatársakat keres a Mere, az orosz diszkont cég

Munkatársakat keres a Mere, az orosz diszkont cég 

A két hónapja feladott hirdetésben a Mere beszerzési menedzser pozícióra keres munkatársakat.
Új kávépörkölő csúcstechnológiával - Budaörsön

Új kávépörkölő csúcstechnológiával - Budaörsön 

Április 11-én nyitotta meg kávépörkölő üzemét és oktatóstúdióját Budaörsön a teljes egészében hazai tulajdonú Roastar Zrt.
A Beatles grafikusa tervezett sörösdobozokat a híres sörmárkának

A Beatles grafikusa tervezett sörösdobozokat a híres sörmárkának 

A limitált kiadású dobozok Nagy-Britanniában már megvásárolhatók.
Hagyományos eljárással készült egyedi tételek a METRO Év Borai

Hagyományos eljárással készült egyedi tételek a METRO Év Borai 

A két borválogatás ezúttal az olasz Veneto, illetve a magyar Villány lankáin termett szőlőkből készült.
Itt a vége: megtiltják az energiaitalok fogyasztását 18 év alatt

Itt a vége: megtiltják az energiaitalok fogyasztását 18 év alatt 

Tizennyolc év alattiaknak tilos lesz energiaitalt eladni – erről tárgyalt csütörtökön a parlament.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.