Ikonok és kozákok nyomában Kijevben

Kijev igazi metropolisz, tele történelmi emlékekkel, különleges látnivalókkal, pezsgő éjszakai élettel, ráadásul csupán másfél órás repülésre Budapesttől.

Az európai turizmus egyik leggyorsabban fejlődő ága a városlátogatások piaca. Amszterdam, Róma, Barcelona, London és Párizs nagy népszerűségnek örvend a hazai turisták körében is. Kelet felé már kevesebben merészkednek, pedig például Kijev ideális célpontja lehet egy 2-4 napos hosszú hétvégének.

Az ukrán főváros bemutatására szervezett Kijevbe tanulmányutat a napokban az ukrán AeroSvit légitársaság és az 1000 út utazási iroda. A résztvevők másfél órás repülőút után érkeztek meg a hivatalosan 2,3 millió, egyébként inkább ötmillió lakosú nagyvárosba, amely már a jövő évi Labdarúgó Európa -bajnokság lázában ég.

A Budapest-Kijev útvonalon az AeroSvittel légi szövetségben működő Dniproavia Embraer-145-ös típusú kényelmes repülőgépe közlekedik. A repülőtér új terminálját gőzerővel építik, a város pedig igazi, modern, tiszta metropolisz képét mutatja. Ukrajnába magyar állampolgárok vízum nélkül utazhatnak, így a határon a beléptetés gyorsan megtörtént.

A reptérről kétszer négysávos autópályán jutottunk be a belvárosba, ahol széles a szállodai kínálat. Jó választás lehet a város főutcájának számító Krescsatik utcán található háromcsillagos Hotel Krescsatik, amelynek szolgáltatásai megütik a négycsillagos színvonalat.

 

A csapat tagjai: Márk Emese (AeroSvit), Ermilov Oleg (1000út), Bajna Gábor (Car-Tour), Pikola Éva (Tensi), Balogh Csaba (IBUSZ), Geri Károly (Start-Utazás), Fucskó Hajnalka (Turizmus Panoráma), Végh Balázs (Quaestor), Erdős Vera (MTI-Eco), Horváth Vilmos (Kisalföld Volántourist), Végh Ferenc és Várszegi Róbert (RTL Klub / Menetrend), Posztós János (Az Utazó), Kiss Róbert Richard (Inforádió).

E hosszú hétvége során Ilonától, kárpátaljai származású idegenvezetőnktől egyebek mellett megtudtuk, hogy a legalább 1500 év óta lakott Kijevben a XII. században többen éltek, mint Párizsban, és egyedül Konstantinápoly vehette fel vele a versenyt fényben és gazdagságban. Várfal-maradványok mellett elsősorban templomok és kolostorok maradtak ránk a fénykorból, ezért akit érdekel az ortodox vallás, az akár több napot is el tud tölteni Kijev templomainak - Szent Szófia-székesegyház, Szent Mihály-székesegyház, Szent András-templom, Szent Vlagyimir-székesegyház - felfedezésével.

A pecserszki Barlangtemplomnál a szerkezetesek egykori cellái mellett egy miniatűröket bemutató kiállítást és egy kincstárat is megtekinthetünk. Az utóbbiban egyebek mellett olyan páratlan értékű szkíta és szarmata arany- és ezüstleleteket láthatunk, amelyektől valóban eláll a lélegzetünk.

Érdemes felkeresni a város valamelyik piacát, például a Krescsatik Hoteltől nem messze fekvő Besszarabszkijt, ahol a volt Szovjetunió minden részéből származó különleges csemegék közül válogathatunk: van itt sáfrány és szárított sárgadinnye Üzbegisztánból, fekete füge és óriásszemű szőlő a Krím-félszigetről, tucatnyi féle kaviár a Kaszpi-tengerből, erdei bogyók, füstölt és szárított halak.

A várost átszelő Dnyeper folyón érdemes egy hajókirándulást tenni, aki pedig kíváncsi arra, hogyan éltek egykor a kozákok, megnézheti a város skanzenjében.

Oleg Ermilov, az 1000 út igazgatója bízik abban, hogy a magyarok népszerű kelet-európai úti céljai közé, Moszkva és Szentpétervár mellé előbb-utóbb bekerül Kijev is. Hamarosan új, 2-3 éjszakás hétvégi csomagtúrákkal rukkol elő a tíz évvel ezelőtt, két nálunk tanult orosz diák által alapított társaság, amely Budapesten kívül Hévízen, Moszkvában, Tyumenben, Jekatyerinburgban és Tyumenben rendelkezik irodával.

Márk Emese, az AeroSvit légitársaság sales menedzsere kiemelte, hogy a légitársaság az ukrán fuvarozók között a leggyorsabb ütemben növekvő cég, nemzetközi és belföldi menetrendszerinti járatok széles skáláját kínálja. 35 ország - Európán kívül a FÁK országok, India, Kína, Thaiföld, Egyesült Arab Emirátusok, Kanada és az Amerikai Egyesült Államok - több mint 70 úti céljára szállítja utasait. 2011. őszétől pedig a folyamatosan bővülő útvonalhálózat két legújabb célállomása Saigon és Colombo lesz.

Kijevi beszámolónkat a Turizmus Trend novemberi számában olvashatják.


Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között

Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között 

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, így idén júniustól immár egy hetedik kínai nagyváros, Sencsen is közvetlenül elérhető lesz Budapestről.
A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé

A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé 

2023-ban több mint 1 millió tonna szén-dioxidot kibocsátását előzték meg az utazók azzal, ha buszos utazást választottak más közlekedési módok, például autó vagy repülő helyett.
Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt

Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt 

Sir Tim Clark a következő levelet fogalmazta meg, és juttatta el - többek közt rajtunk keresztül - ügyfeleiknek.
Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő

Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő 

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom. 
Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton

Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton 

Április 22-én kezdődik az útfelújítás negyedik üteme a a budapesti Liszt Ferenc-repülőtérhez vezető utakon.
Visszatér az Uber Magyarországra

Visszatér az Uber Magyarországra 

Április 16-án hivatalosan lezárult a jóváhagyási folyamat.
Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága

Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága 

Beszállás előtt a BARK Air egyik légiutaskísérője a kapuban fogadja a kutyákat, hogy segítsen nekik nyugodtan venni az előttük álló akadályokat.
Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat

Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat 

Mennydörgésre és villámlásra ébredtek szerda reggel az Egyesült Arab Emírségek lakosai.
Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről

Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről 

Bővül az osztrák légiátrsaság kínálata.
Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál

Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál 

A nagyszabású fejlesztés megvalósítása érdekében 64 francia autópálya-pihenőben most 320 Siemens gyorstöltőt telepítettek.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?