Dubajon és Abu Dhabin túl: úton az emírségekben

Az Egyesült Arab Emírségekről mindenkinek Dubaj, esetleg Abu Dhabi es a fényűző gazdagság jut eszébe. De vajon mit nyújt a Magyarország területénél alig kisebb ország többi része a turistáknak?

Abu Dhabi és Dubaj után az orosz turisták által kedvelt Sardzsa a harmadik legnagyobb emírség, amely magában foglalja az ország összes tájegységét. Található itt homoksivatag és hegyek, de a keleti tengerparton az Arab-félsziget legszebb mangrove erdeje is. A látogatók zöme az emírség Dubajjal szinte egybeépült, szintén Sardzsa nevet viselő fővárosába érkezik, köszönhetően a Közel-Kelet egyik legrégibb és legsikeresebb fapados légitársaságának, az Air Arabiának. A kis vállalkozás az elmúlt tíz évben komoly céggé nőtte ki magát, és napjainkban már közel hatvan célállomásra repül. Az országban itt található a legtöbb múzeum, szám szerint tizenhat intézmény.



Ezek közül elsősorban a Sardzsa Szíve (Heart of Sharjah) óvárosi területet érdemes felkeresni, ahol az erőd és a régi bazár mellett a kalligráfiai (Sharjah Calligraphy Museum), a helyiek életét bemutató kulturális örökség (Sharjah Heritage Museum) és egy korabeli iskola (Al Eslah School Museum) múzeumát is megtekinthetjük. Ettől kicsit odébb a tengerparti Al Khan kulturális területén az arab hajózás történetét bemutató Tengerészeti Múzeum (Sharjah Maritime Museum) és a vele szemben lévő Sardzsa Akvárium várja a tengerkedvelő látogatókat.

Ha valakit pedig a technikai dolgok jobban érdekelnek, úgy a belvárosban található egykori repülőtér (az országban az első) hangáraiban berendezett Al Mahatta Múzeum vagy a jelenlegi repülőtér melletti Autómúzeum (Sharjah Classic Cars Museum) felkeresése ajánlott. Ez már a keleti tengerpart felé vezető út, amelyet nem csak a beduin kellékeket és szőnyegeket árusító Pénteki Piac (Friday Market), hanem a hegyvidéki oázisok eldugott kisebb helytörténeti múzeumai is szegélyeznek.



Sólymászat és háziállat simogató

Utunk az Omani Szultanátus felől terjeszkedő Hadzsar-hegységen vezet keresztül, és a vizes élőhelyeket védő Ramsari egyezményhez csatolt Kalba-lagúnánál ér véget. Itt, közvetlenül a hegyek keleti lábánál terül el az újonnan létesített Khor Kalba Védett Terület (Khor Kalba Protected Area), amelynek útszéli kifutójába jelenleg hegyi gazellák és más védett állatok betelepítése folyik. Ezek az útról is láthatók, de ha a hagyományos arab sólymászattal és az itt élő ragadozómadarakkal is szeretnénk megismerkedni, akkor az út baloldalán álló kis erőd felé vegyük az irányt. A frissen átadott Ragadozómadár Bemutató (Kalba Birds of Prey Center) mellett hamarosan háziállat simogató is nyílik, illetve szó van a lagúnát szegélyező part tájba illő hoteljeinek megépítéséről is.

Hegyvidék és búvárkodás, majd látogatás Ománban

Utunkat északi irányba folytatva először Al-Fudzseira emírségbe érkezünk, amely szinte az egyetlen teljesen hegyvidéki emírség, szép tengerparttal, nagy szállodákkal és egy újonnan épült hatalmas mecsettel. A város mögött magasodó hegyek kirándulásra csábítanak, de sajnos az ország egyik legfontosabb védett területe, a Természetvédelmi Világalap (WWF) kezelésében lévő Wurayah-vádi Nemzeti Park egyelőre csupán korlátozva látogatható. A vádi arabul időszakosan kiszáradó folyómedret jelent, de a táj teljes szépségét csak a teljes rehabilitáció és az infrastruktúra kiépítése után élvezhetjük.

Az emírségekbe visszatérve először Ra'sz al-Khaima hatalmas vádijai és egy tájidegen cementbánya mellett haladunk el, majd a sokak számára szinte teljesen ismeretlen Umm al-Qaiwein emírségbe érkezünk. Az alig par tízezres lakosú emírség elsősorban tengerparti üdülőiről nevezetes, de mangrove erdeje az ország egészéből érkező madarászok kedvelt terepe is. Erődöt, régi kikötőt és orosz turistáktól hemzsegő szállodákat találhatunk errefelé. Tovább autózva Sardzsa és Dubaj irányába, a területileg legkisebb emírségbe, Adzsmánba érkezünk, amely lényegében egy tengerparti város. Jelenleg jelentéktelennek tűnik, de bizton állítható, hogy pár évtized múltán Dubaj felhőkarcolói idáig terjeszkednek majd. Utazásunkat Sardzsa város színpompás épületének, az Iszlám Civilizáció Múzeumával (Sharjah Museum of Islamic Civilization) és a közeli halpiac felkeresésével fejezhetjük be.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?