Drótkötélpálya épülhet Eger fölött

Nyolc, három- és négy csillagos egri szálloda tulajdonosa, illetve vezetője fogott össze, hogy közös munkával új turisztikai termékeket fejlesszenek a hevesi megyeszékhely idegenforgalmának továbbfejlesztésére - jelentették be kedden a Hunquest Hotel Flórában tartott sajtótájékoztatón.

Az együttes tevékenységgel már 2014-ben előreléphetünk - mondta Orosz Ibolya, a turizmusért felelős egri önkormányzati képviselő, a Hotel Ködmön tulajdonosa. - Közösek a céljaink és ezek megvalósítására egymás partnereként dolgozunk a jövőben. Eger kedvező adottságait kihasználva pedig olyan látványosságok létrehozására törekszünk, amelyek egyedivé tehetik a várost  a turistáknak - tette hozzá.

A szállodavezető arról is beszélt, hogy az idén januártól októberig a tavalyi év azonos időszakhoz képest 4819-el bővült a vendégéjszakák száma és 6973-al több napot töltöttek el Egerben a vendégek. Így 13,5 millió forinttal lett több az idegenforgalmi adóbevétel. A városban  csaknem 5500 vendégágyat tartanak nyilván, melyből 1400-al az összefogásban résztvevő nyolc hotel rendelkezik. Ezek 80 millió forint idegenforgalmi adót fizetnek be évente az önkormányzatnak.

A továbbiakban azt is kiemelte, hogy a Szépasszonyvölgyben a pincetulajdonos borászokkal arról állapodtak meg, hogy a borokhoz  kapcsolódó fesztiválokat rendeznek a jövőben. Szeretnék, ha a következő években  nyitott, mozgalmas város lenne Eger, és visszanyerné a korábbi  elismertségét. Internetes portál   létrehozását is tervezik, ahol bemutatják majd az újabb termékeiket, a különlegességeket.

Harmati Péter, a Hotel-Eger Park csoport vezetője arra mutatott rá, hogy a szállodatulajdonosok az önkormányzattal együtt kívánnak bekapcsolódni a 2014-2020  közötti időszakra szóló turisztikai attrakciófejlesztésekbe. Ezekre konkrét elképzeléseket alakítottak ki és támogatásért pályáznak majd. Azt is megemlítette, hogy hasznosítják a városban található Szent József Forrás vizét. Emellett Eger fölött kötélpályás siklót kívánnak létrehozni, amellyel a várat, a Minaretet, a Bazilikát, a strandot és a Szépasszonyvölgyet kötnék össze. Így a levegőből is - idegenvezetéssel - mutatnák be a várost az érdeklődőknek.

A szövetséget alkotó szállodák közös kulturális és gasztro-programokat is szerveznek - hívta fel a figyelmet Szabó Katalin, a Hotel Flóra igazgatója. Az Eger Pódium néven induló eseményekre neves előadóművészeket hívnak meg, illetve egymás szállodáiba irányítják a vendégeket,  különleges ételajánlatokat és borokat kínálva a vacsorákhoz.

Micski Marianna, a Hotel Korona igazgatója azt emelte ki, hogy ez az együttműködés nyitott és szeretnék, ha tovább bővülne az ebben részt venni kívánó szállásadók száma. Közös munkát szerveznek Eger további szépítésére, hogy az érkező vendégek még komfortosabb környezetben pihenhessenek, mert ezzel is elviszik a város jó hírét. A munkájukkal Eger lakóinak is szeretnének példát mutatni.

Az egyik új ötletként a  jövő év első felében Veterán bor Rallyt rendeznek Egerben - jelentette be Gál Gábor, a Hotel Aqua tulajdonosa. Ezzel is igyekeznek vonzóbbá tenni a várost és népszerűsíteni az egri borvidéket. A program keretében bikavér készítő versenyt és borárverést is tartanak, valamint speciális ételeket ajánlanak, illetve lehetőséget teremtenek arra, hogy egri zenekarok léphessenek fel. 

A hevesi megyeszékhelyi és a környékbeli gyógyfürdők jelentőségét méltatta Oczella József, a Hotel Villavölgy tulajdonosa. Ezek előnyeinek kihasználására hamarosan olyan közös programokat állítanak össze, amelyek egyszerre más és más fürdőhelyeket ajánlanak a turistáknak. Tájékoztató leírásokat adnak közre a vendégeknek arról, hogy melyik fürdőben milyen betegségeket gyógyítanak.

A nyolc szálloda szövetsége karitatív tevékenységet is vállal - mondta Kovalkovics István, a Hotel Romantik tulajdonosa. Elhatározták, hogy az egri Gyermek- és Fogyatékosok Otthonát támogatják, ahol másfél száz fiatalt gondoznak, látnak el.

A nyolc említett szálloda összefogását Rázsi Botond Eger alpolgármestere is méltatta. Véleménye szerint ebben az évben egységesebbé vált a város kommunikációja és a turisták figyelmét sikerült jobban ráirányítani a látnivalókra, a programokra. A 2014-ben befejeződő belvárosi rekonstrukció jelentőségét hangsúlyozta, a megújuló épületekkel, terekkel, sétányokkal,  pihenőhelyekkel, amelyek új élményeket nyújtanak majd a vendégeknek. Az önkormányzat a következő időszakban igyekszik még célszerűbben elosztani az éves idegenforgalmi adót.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.