Limes: ne várjuk, hogy milliók érkeznek, csak mert világörökséggé válik

A turizmus és a kultúrtáj kapcsolatát, fenntarthatóságát boncolgatták a téma nemzetközi szakértői esettanulmányok példáin keresztül a budapesti Metropolitan Egyetem és az Információs Társadalomért Alapítvány közös szervezésében zajló konferencián június 12-16. között.

„Bányászat híján, turizmus nélkül gondban lenne a település” — ismerte el Vasáros Zsolt, a készülő rudabányai Rudapithecus látogatóközpont egyik tervezője, a Narmer építészeti stúdió munkatársa. Az egykori észak-magyarországi bányászvárosban az ipari hagyományokra építve igyekeznek az őstörténet adta kultúrtájat és a bányászat felhagyásával kialakult természeti környezetet bemutatni mind szélesebb tömegeknek.

A geoturizmus felől közelítette meg a konferencia témáját a Leuven-i Egyetem professzora, Dominique Vanneste. Szerinte hiba, hogy az emberek egy jelentős része vár valami nagy-nagy látványosságot, olyat, amit máshol nem látnak. És ha ilyen nincs, geoturizmus sincs? — szegezte kérdését hallgatóságának. Saját országa példáit hozva kifejtette, hogy elsőként a helyieknek kell megismerni szűkebb pátriájuk nevezetéssegeit, hogy ügyes marketingbe csomagolva pozícionálják. Utóbbi hiányára túl sok negatív példa található az előadó szerint. Többször előfordul, hogy kapcsolódó szolgáltatások, látványosságok miatt nem eladható egy-egy helyszín. De nem segít egy megfelelő idegenforgalmi termék létrehozásában, ha a feltáró tudósok és az idegenforgalmi szakemberek közötti egyetértés hiánya. Előbbiek a túlhasználástól tartanak. Vanneste szerint ezen enyhített, ha a terület megközelítését kerékpárral és gyalogosan is lehetővé teszik, és erre biztatják is a látogatókat.

Táj és turizmus összekapcsolása során a a fejlesztéseket, vagyis a fejlődést irányítani kell — Ana Mrda, a Zágrábi Egyetem építészeti tanszékének munkatársa szerint. Példaként az évtizedeken át a jugoszláv hadsereg ellenőrzése alatt lévő Vis szigetét hozta, ahol funkció szerint elkülönítve fejlesztik idegenforgalmi potenciálja alapján az ipari, mezőgazdasági, régészeti jelentőséggel, stb. bíró tájakat. Előbbiek iránt egyaránt tapasztalható érdeklődés, mivel a kereslet tárgya mára már az összetett turisztikai termék: legyen benne kultúra, szórakozás, ipar és vendéglátás.

A kereslet sokrétűségére már Grotte Judit, a Metropolitan Egyetem szállodai szakirány vezető docense a bikali élménypark tanulságait tárgyaló elóadásában hívta fel a figyelmet. Bár Grotte szerint Bikal remek hely, eljutni kihívásokkal teli feladat. Amennyiben az üzemeltetők több külföldi vendégéjszakát szeretnének könyvelni, nem árt, ha több információt oszt meg termékéről az üzemeltető idegen nyelveken is — szólt egy másik kihívásról is.

A megfelelő idegennyelvű tájékoztatás hiányára hívta fel a figyelmet a dunai limes vonalán fekvő, római emlékeket bemutató komáromi erőd egyik külföldi látogatója. A vendégkönyvbe írt bejegyzése szerint egy oxfordi egyetemi hallgató szívesen vállalná a fordítás feladatát; még elérhetőséget is adott hozzá — idézte fel Rátz Tamara, a Kodolányi János Főiskola turizmus tanszékének tanszékvezetője az esetet, mikor arról számolt be, hogy végigjárta a limes útvonalát. Tapasztalata szerint a helyszínek többségében csak minimális utalás található a limes-re. Ha egyáltalán megtalálják a helyszínt, mint az történt velük Dunakömlődön. „Egy kollégával utaztam oda, aki tudta, mit keresünk, de nem találtuk meg” - mondta hozzátéve, hogy amit végül találtak, az egy „hatalmas üres tér” volt. Ugyanakkor örvendetesnek tartja, hogy egy ideje kormánybiztos is segíti a dunai limes magyarországi szakaszának világörökséggé válását, de figyelmeztetett, hogy csak a cím elnyerése miatt nem válik a kérdéses 415 kilométer milliók által látogatott attrakcióvá. Addig biztos nem, amíg nem kapcsolódik más turisztikai termékekhez, szolgáltatásokhoz. De addig sem, amíg — mint Rátz Tamara előadása elején fogalmazott — „nem szerepel az emberek mentális Magyarország térképén.”


Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest

Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest 

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) újabb esélyt adna Magyarországnak.
Húsvéti szafari Nagykőrösön

Húsvéti szafari Nagykőrösön 

A tavaszi szünet első napján újra kinyitja kapuit Magyarország első és egyetlen autós szafari parkja.
Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben

Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben 

A 80 éve püspökké szentelt Mindszenty József egykori székhelye is megújul a beruházás során.
Banksy-kiállítás nyílik Budapesten

Banksy-kiállítás nyílik Budapesten 

A művész több mint száz alkotását lehet majd megnézni május 3-tól a Király utcai Komplex Kiállítóteremben.
Túrák és családi programok Székesfehérváron

Túrák és családi programok Székesfehérváron  

Íme a legjobb húsvéti programok és kirándulások a városban a hosszú hétvégén.
XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt

XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt 

A Wenckheim-pincét egy domb alá fúrták be, melyen a Csolt nemzetség által emelt monostor romjai állnak.
Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke?

Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke? 

Az április 30-ig véleményezhető terveken új stégek és a tóval kapcsolatot teremtő sétányok láthatók.
Húsvét a Skanzenben

Húsvét a Skanzenben 

Húsvétvasárnap és hétfőn a régi falusi húsvéti ünnepeket kelti életre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.
Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között

Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között 

A „Együttműködés a közösségekért" című magyarországi projekt célja egy multifunkcionális tér létrehozása a Józsefvárosban.
Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz

Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz 

A brit nézők körében közel két évtizede töretlenül népszerű BBC-műsor, "A Gyakornok" versenyzői legutóbb a magyar főváros turisztikai kínálatát is népszerűsítve versenyeztek egymással.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.