Magyarország ad kölcsön Németországnak

Kölcsönadja Németországnak Luther Márton kéziratos végrendeletét a Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) a reformáció 2017-ben tartandó 500. évfordulójának megünneplésére - közölte Fabiny Tamás evangélikus püspök.

Németország 2015 elején jelezte, hogy kölcsönkérné Luther Márton testamentumát arra a 2017-es wittenbergi kiállításra, amelyen a reformáció atyjához köthető 95 tárgyat mutatnak be.
    

Áprilisban Hafenscher Károly, a magyarországi jubileumi emlékév megszervezésével a magyar kormány által megbízott Reformáció Emlékbizottság munkáját segítő miniszteri biztos tárgyalt erről Stephan Dorgerloh-val, a Szász-Anhalt tartomány kultuszminiszterével. A tárgyalás után Hafenscher Károly az MTI-nek nyilatkozva jelezte, hogy a végső döntést az MEE elnöksége nyáron hozza meg.
    

Fabiny Tamás kiemelte: mivel a 2017-es év Magyarországon is a reformáció emlékéve lesz, ennek keretében pedig a Magyar Nemzeti Múzeumban terveznek nagy szabású emlékkiállítást, amelynek szintén központi tárgya lesz a testamentum, az evangélikus egyház országos elnöksége úgy döntött, hogy szigorú feltételek között adja kölcsön a végrendeletet.
    

Az evangélikus püspök elmondta, hogy Hafenscher Károllyal együtt tárgyaltak Németországban a kézirat kölcsönadásának feltételeiről, amelynek eredményeképpen megállapodás született: nem a teljes emlékévben, hanem 2017 augusztusától novemberéig lesz Wittenbergben kiállítva a kézirat. Ezért cserébe Németország vállalta, hogy elkészítteti a végrendelet formájában, színében és anyagában is az eredetivel megegyező, úgynevezett nemes másolatát, amellyel a Magyar Nemzeti Múzeum kiállításán tudják majd a kieső hónapokban helyettesíteni a dokumentumot.
    

További ellentételezésként Németország kölcsönad Magyarországnak néhány fontos magyar vonatkozású Luther- és Melanchton-kéziratot, többnyire magyar diákokkal kapcsolatos leveleket a magyar kiállítás számára. Kölcsönadják továbbá a wittenbergi gyűjtemény birtokában lévő, a 16. században az egyetemen tanuló magyar hallgatók által használt zászlót. 
    

Fabiny Tamás elmondása szerint a zászló azért érdekes, mert a wittenbergi egyetem szabályzata tiltotta nemzeti csoportok elkülönülését az etnikai feszültségek elkerülése érdekében. A magyar diákokkal azonban - mivel sokan voltak - mégis kivételt tett az egyetem vezetése, így létrejöhetett és saját zászlót készíthetett a magyar diákközösség. A nagy méretű, körülbelül 1,2-szer 0,9 méteres zászlón a koronás címer mellett latinul a "szétszóratva, de a múzsák által mégis összegyűjtve" felirat volt eredetileg olvasható.
    

Arról is sikerült megállapodniuk a németekkel, hogy 2017 augusztusában az MEE magyar napokat tart a wittenbergi Luther- és Melanchton-házban.
    

Luther Márton (1483-1546) 1542-ben kelt végakaratáról az evangélikus püspök elmondta: különös, Luther korában szokatlan módon a reformátor nem gyermekeit tette meg örökösének, hanem feleségét, Katharina von Borát. Luther a végrendeletben is leírt indoklása szerint így akarta megakadályozni, hogy halála után felesége kiszolgáltatott helyzetbe kerüljön, és arra kényszerüljön, hogy "lesse a gyermekek kezét". Ez a 16. században nagyon modern jogi megoldásnak számított - hangsúlyozta Fabiny Tamás -, ugyanakkor köztudott, hogy Luther életében is felesége kezelte a vagyont és vezette a családi gazdaságot - tette hozzá.
    

A kézirat későbbi sorsát ismertetve szólt arról, hogy noha a végrendeletet több 17. századi könyv is megemlíti, annak hollétéről a 18. századig sehol nem esik szó. Tudható viszont, hogy valamikor 1706 előtt a reformátort tisztelő, befolyásos Carpzow-család birtokába került a dokumentum. Csaknem száz évvel később, 1804-ben, a család utolsó férfitagjának, Johann Benedict Carpzow teológusnak a halála után a család vagyonát, így hatalmas kézirat- és könyvtárát is elárverezték.
    

Ezen az aukción vásárolta meg sok más kézirattal együtt a végrendeletet Jankovich Miklós, a katolikus vallású, de minden felekezet kulturális értékei iránt nyitott magyar műgyűjtő. Jankovich Miklós ugyan befektetésként vette meg a testamentumot, halála előtt azonban mégis úgy döntött, hogy a magyar evangélikus egyházra hagyja.
  

További érdekességként Fabiny Tamás megemlítette, hogy a 20. században a hitleri Németország "szemet vetett" a végrendeletre. A történet hátterében egy előkelő osztrák udvari tanácsos, Hermann von Trenkwald munkálkodása állt, aki a közvetítői honorárium reményében évekig levelezett, tárgyalt, hogy nyélbe üthesse az üzletet. A diplomáciai csatározás, melynek során a német fél olykor politikai erőfölényét is latba vetette, 1936-tól egészen 1941-ig tartott. Az MEE vezetősége végül határozott és bátor nemet mondott a kérésre. Az elutasítást azzal indokolták, hogy a Jankovics Miklós-féle ajándékozási okmány kiköti: a megajándékozott fél nem idegenítheti el a neki átadott dokumentumot. Ugyanakkor kilátásba helyezték, hogy nyugalmasabb időkben visszatérhetnek majd a kérésre.

Forrás: MTI


Máltán tűzijáték festi az eget

Máltán tűzijáték festi az eget 

A színpompás tűzijáték előadások idén április 20. és 30. között öt helyszínen kerülnek megrendezésre.
Megszűnik a határellenőrzés Románia repülőterein

Megszűnik a határellenőrzés Románia repülőterein 

Emellett a határrendészet mobil egységei továbbra is végezhetnek bejelentetlen ellenőrzéseket.
Rekord számú magyar munkavállaló az osztrák turizmusban

Rekord számú magyar munkavállaló az osztrák turizmusban 

Fenntarthatóság állt az idei bécsi Ferien Messe fókuszában.
Köln már most focilázban ég

Köln már most focilázban ég 

Kölnben játszik a magyar csapat a futball EB-n. És mi lehet ott a 90 percen túl?
Visszaállítják a határellenőrzést az EB idején a németek

Visszaállítják a határellenőrzést az EB idején a németek 

Minden németországi határátkelőnél ellenőrzést tartanak a nyári futball Európa-bajnokság ideje alatt, jelentették be a hivatalos szervek.
Osztrák kisokos áramszünet esetén

Osztrák kisokos áramszünet esetén 

A körlevélből megtudható, hogy mi a teendő és a helyes követendő eljárás egy teljes és tartós áramszünet következtében kialakult helyzetben.
Hamarosan összekötik az M30-ast az A2 osztrák autópályával

Hamarosan összekötik az M30-ast az A2 osztrák autópályával 

Újabb szakasza készült el az S7-es gyorsforgalmi útnak Ausztriában.
Ha nyár, akkor Ausztria -  vulkánok, kristályok, császári látnivalók

Ha nyár, akkor Ausztria - vulkánok, kristályok, császári látnivalók 

Akik idén nyáron különleges élményeket keresnek, legjobb, ha nem is mennek messzire.
Czeiszing Miklós: Nyárra érdemes északi úti célt választani, hogy a hőség, a szárazság ne zavarja a pihenést

Czeiszing Miklós: Nyárra érdemes északi úti célt választani, hogy a hőség, a szárazság ne zavarja a pihenést 

A Német Turisztikai Hivatal (DZT) magyarországi képviseletének vezetőjével a Klasszis Klub március 21-ei adásában beszélgettünk.
A hely, ahol a hegyi doktor rendel

A hely, ahol a hegyi doktor rendel 

A családi ház, illetve a rendelő, ahol a "Der Bergdoktor", azaz "A hegyi doktor újra rendel" forgatása zajlik immár 17 éve, valóban olyan, mint a filmeken.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.