Még több magyart Stájerbe!

A nyári magyar vendégéjszakák további növelését tűzte ki célul Stájerország.

Ausztria 2011-ben igen jó évet zárt a turizmusban. Ebben jelentős része volt a magyar turistáknak, akik nyugati szomszédunk 9. küldőpiacává tették Magyarországot. A vendégéjszakák egy igen jelentős része azonban a téli szezonra összpontosul.

Szerdán Budapesten Stájerország mutatta be e nyári idegenforgalmi kínálatát. Margot Bachbauer, a Steiermark Tourismus kommunikációs igazgatója elmondta: 2011-ben a tartományban is nőtt a magyarok által nyáron eltöltött vendégéjszakák száma. Míg az érkezések 15,3, addig a vendégéjszakák 13,7%-kal nőttek. „Célunk, hogy még többen jöjjenek” - tette hozzá Margot Bachbauer. 2011 nyarán 32 672-en 110 677 vendégéjszakát „hagytunk” Stájerben.

Stájerország idén több, Szlovéniával közös turisztikai kínálaton dolgozik. Ezek egyike az aktív turizmus híveinek a Mura-völgyi kerékpárút, mely Horvátország felé meghosszabbítva már közel 460 kilométeresre nőtt. Szintén a szlovénekkel működik együtt a tartomány borturisztikai projekteken. Egy korábbi közös borvidéken borutak kiépítésével csábítanák a gasztro utazókat. A borvidéki egyesítésnek keretet ad a „Vino Cool - borutak felfedezése” nevű uniós kezdeményezés. 

A magyar kapcsolatokat különösen

a kelet-stájerországi régióban építenék hazánk érintésével egy új, szintén uniós projekt segítségével. Az Ausztria-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében megvalósult „Natur-Kulinarium” Kelet-Stájerország, Nyugat-Dunántúl és Bécs érintésével fűzné össze a kerti örömöket és a kulináris élvezeteket. Az 1,3 milliós költségvetésű projektből 290 580 euró jutott Vas megyének (192 500 EUR), illetve a Nyugat-Dunántúli Fejlesztési Ügynökségnek (98 080 EUR). A projekt során létrejött egy interaktív weboldal, amelyen megtudhatunk mindent a programhoz csatlakozott kisgazdaságokról, termékeikől, szállásról. Az egészhez kapcsolódik még egy úgynevezett Genuss- vagy ínyenckártya, ezt kiváltva és a kártyához társult partner szálláshelyeken foglalva mintegy 120 nevezetességet, létesítményt látogathat a vendég ingyenesen a kelet-stájer régióban és a Thermenlandban.

Három szállodával bővül idén

Stájerország szállodakínálata. Júniusban nyit a Wine & Spa Resort Loisium Südsteiermark a délstájer borút mentén, Ehrenhausenben. A Loisium-csoport négycsillagos házában 85 szoba és 20 suite várja a vendégeket majd. Bor, SPA és kortárs építészet jellemzi a szállodát.

Ősszel tervezik átadni a hotel roomz-graz dizájnhotelt. A 133 szobás, 276 ágyas hotel a vásári negyedben nyílik.

Szintén ősszel nyit a négycsillagos Hotel Spiridom a Gesause Nemzeti Parkban található Admontban. A 68 szobás szállodában wellness és rendezvénytermek egyaránt rendelkezésere állnak majd.

Nincs térerő

Mára már elfelejtettük, milyen a pihenés maroktelefon, laptop és térerő nélkül. Dobjuk a kütyüket sutba, és menjünk el egy „offline” üdülésre. 13 stájer szálláshelyen kapcsolódhat ki az ember szó szerint is. Ezeken a helyeken se TV, se rádió, se telefon, se térerő. Nem csak a vezérigazgatónak ajánlott.

A szerelmes utazókat

pedig valósi flört kézikönyv is segíti, ha Magas-Stájerországba látogatnak. A tartomány ezen részében szerelmes párok számára kínálják a legkülönfélébb nyári programokat, erdőn mezőn, patakparton, hegytetőn és szállodában. Nem mellesleg Sissi és Ferenc József is itt töltötte mézes heteit.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.