Mofettázhatnak is a vendégek Hajdúszoboszlón

Három napos tanulmányúton ismerkedtek meg a turisztikai szakújságírók az Észak-alföldi régió gyöngyszemével, Hajdúszoboszlóval és vonzáskörzetével május 17-19. között a Magyar Turizmus Zrt. Észak-alföldi RMI és a hajdúszoboszlói TDM meghívására.

A hajdúszoboszlói Spirit Pálinkázóban megtartott tájékoztatón Kabály Zsolt, a helyi TDM ügyvezetője számolt be a szervezet munkájáról, és az előttük álló feladatokról. A Hajdúszoboszlói Turisztikai Nonprofit Kft. 70.435.220 Ft uniós támogatást nyert a „Hajdúszoboszlói Turisztikai Nonprofit Kft, mint kiemelt gyógyhelyen működő helyi TDM szervezet fejlesztése” elnevezésű projekt kivitelezésére az Új Széchenyi Terv keretében.

Máté Lajos, a Hajdúszoboszlói Vendéglátók Egyesületének elnöke és a város önkormányzatának turisztikai bizottsági elnöke az összefogásról beszélt, amely erősíti a város turizmusát. "Támogatjuk a turizmussal foglalkozó civil és nonprofit szervezeteket, az a véleményem, hogy Hajdúszoboszló az elért sikerek ellenére sem dőlhet hátra" - mondta.

Szilágyi Zsuzsa, a Hungarospa Zrt. értékesítési menedzsere a gyógyfürdőben elkezdődött fejlesztésekről adott tájékoztatást. A 30 hektáron elterülő komplexumban a társadalombiztosítás támogatásával negyven gyógyászati ellátásban részesülhetnek a látogatók. Hasonlóan a nagyobb gyógyszállókhoz, itt sem kérnek beutalót, csak a tb. kártyára van szükség.

A Hajdúszoboszlói Zrt. 2012. szeptemberében nyújtotta be pályázatát a „Turisztikai attrakciók és szolgáltatások fejlesztése" pályázati konstrukcióra. A komplex fejlesztés összértéke körülbelül 1,3 milliárd forint. A munkálatokat már elkezdték - figyelembe véve a vendégforgalmat - fokozatosan épül majd az Aquapark melletti új terület bevonásával az Extrém zóna, itt 20 méteres magasságból induló 6 új extrém csúszdát és mászófalat építenek, az Aquapark részen pedig gyermek vízi kalandpark lesz. Az Omega medencét és a tanmedencét új élményelemekkel (vízi-sport pályák, sodróvíz zóna, interaktív játékok) bővítik, lesz habshow- és gyermekshow helyszín is.

A gyógyfürdő termálcsarnokát részlegesen felújítják, a pihenőtereket bővítik, a vizesblokkokat felújítják, a szénsavas kezelőhelyek számát növelik azzal, hogy mofettát alakítanak ki. A munkákkal jövő nyárra lesznek teljesen készen. Az ország legnagyobb LEGO kiállítása május 31-éig az Aqua-Palace élményfürdő Szörf épületében csodálható meg.

Komáromi János, a Spirit Pálinkázó tulajdonosa beszámolt arról, hogy nemcsak különleges alkoholos fagylaltjáért látogatják, de a Tuzséri pálinkamanufaktúra termékei iránt is nagy az érdeklődés, főleg a „2012. Magyarország legjobb pálinkája” címet elnyert Vilmoskörte pálinkáért térnek be sűrűn a vendégek.

Az újságírók dottó kisvasúttal nézték meg a város nevezetességeit, meglátogatták a Bocskai István Múzeum: Szoboszló öröksége – Föld, Kard, Víz új, állandó kiállítását. A Hajdúszoboszlói Grillétel- és Sörfesztiválon késő éjszakáig folyt a mulatság. Másnap az élményfürdőben kipróbálhatták a szaunákat, az uszodát, a gyógyfürdőt és a hatalmas csúszdákat is. 

Az út utolsó napján, vasárnap Lévay Enikővel, a hajdúszoboszlói TDM munkatársával a híres Tuba-tanyára látogattak az út résztvevői, ahol éppen egy 100 fős lakodalmat pihentek ki a szervezők. A tanya gazdája, Rápolthy István bemutatta a vendégházat, az őshonos állatokat. Évente 8-10 ezer látogató fordul meg a több díjat elnyert vendégfogadóban, amely a mostani gazda dédapjáról kapta a nevét. A tanya az ősi paraszti világot is bemutatja múzeumában azoknak, akik apartmanházaiban megszállnak.

A Hortobágyon záródott a tanulmányút, ahol az újságírók megnézték a Hortobágyi Kézművesudvart, a helyi termékek és kézműves portékák vásárát és a Hortobágyi Nemzeti Park látogatóközpontját is. Varga Emese, a Hortobágyi Nonprofit Kft. munkatársa bemutatta a híres Mátai ménes istállóját, a ménes ma 250 lovával hazánk legjelentősebb lótenyésztő központja. A tenyészet fő feladata a nóniusz fajta fenntartása, és a génmegőrzési célon kívül a sport és hobbiigények kielégítésére alkalmas magyar sportlovak tenyésztése.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.