Budapest Turizmusa 2020: a nem megtartott előadások konferenciája

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) Krisztina körúti központjában, az Idegenvezetői Világnap rendezvénysorozat alkalmából megrendezett konferenciára annyian érkeztek, hogy egyszerre két szinten, három teremben fértek csak el. Sokan távoztak csalódottan.

A hívó szót Rogán Antal neve és a turizmus állami irányításának vele is összeköthető átalakítása jelenthette. Az eredeti meghívó szerint „Idegenforgalmi eredmények és a turisztika átalakítása” címmel tartott volna sajtótájékoztatót a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, Szatmáry Kristóffal, a BKIK elnökével közösen. Rogán celebrálta volna a konferencia megnyitóját is. Egyikből sem lett semmi; Rogán nem jelent meg, szereplését utolsó pillanatban mondta le. Biztos volt rá oka, de merjük remélni, nem az tántorította el, hogy a szakma néhány, a turizmus gyakorlati oldalán álló képviselője kérdéseivel esetleg pár kemény percet szerzett volna a magas beosztású köztisztviselőnek.

Maga helyett elküldte dr. Tuzson Bencét, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkárát, aki egy jó hangulatú semmitmondással igyekezett kárpótolni a hallgatóságot. Némi szakmázás mégis akadt. Szerinte van lemaradásunk a vetélytársakkal szemben, de a turizmusban „most kezdődik valami, tovább kell lépni és a kormánynak is mögé kell állni”. A Magyar Műugró Szakszövetség-elnök Tuzson hacsak felületesen is, de rátért arra, ami mindenkit foglalkoztatott: miért és hogyan alakul át az állami turizmusirányítás? „Nem feltétlenül rossz a jelenlegi rendszer, de az új kihívásokra válaszolni kell. Tagoltak az erőforrások, koncentrálni kell őket” - mondta. Elárulta, hogy a Nemzeti Idegenforgalmi Ügynökség létrehozásáról szóló - a hvg.hu által nyilvánosságra hozott - tervezetet a kormány egyszer már tárgyalta, dolgoznak a részleteken.

A „struktúrák szétaprózottságáról” szólt Szatmáry Kristóf is. Szerinte az ágazat többet ér annál, hogy helyettes államtitkár feleljen érte, minimum államtitkárt érdemelne. „Minden brüsszeli ármány ellenére a magyar turizmus számára fontos a SZÉP-kártya és az Erzsébet-utalvány, melyeket átalakítva 2017-től is fenn kell tartani” - idézte fel Szatmáry, hogy az EU nemrég elmeszelte a két utalványt. Tuzson Bence elmondta: a cafeteria rendszert úgy alakítja át a kormány, hogy az az európai jogoknak is megfeleljen.

„Magyarország történetének legnagyobb rendezvénye” - mondta Bánki Erik, országgyűlési képviselő, a Gazdasági Bizottság elnöke a 2017-es kerülő vizes világbajnokságról a „Miként látja a Kormány Budapest turisztikai szerepét 2020-ra?” című előadásában. Az előadást hallgatva úgy tűnt, a sport sokat nyom a latba; de azért volt kultúra is. Szó volt a Népstadion 2018-ra befejeződő felújításáról. A létesítmény 2020-ban, a 13 európai városban rendezendő futball Eb-n három csoportmeccsnek és egy nyolcad döntőnek ad otthont. Természetesen szóba került a még el nem nyert 2024-es olimpia is. A néhány hétig tartó sportesemények sok milliárdos infrastrukturális fejlesztéseinek sorolását követően hallhattunk a 2017-re a török állam segítéségével megújuló Gül Baba türbéről. Végezetül kiderült, hogy az a nagy befogadóképességű kongresszusi központ, aminek építéséért a MÜPA melletti telken még egy kapavágást sem tettek, nem 2018-ra, hanem 2019-re épül(het) meg.

Biztosan többet is megtudtunk volna a budapesti turisztikai fejlesztésekről, ha az eredeti programtervezetnek megfelelően Dr. Szeneczey Balázs, Budapest városfejlesztéséért felelős főpolgármester-helyettese megtartja „Budapest 2020-ig tervezett beruházásai a turizmus tükrében, kiemelten a rakpartok” című előadását. És sokan hallgatták volna szívesen dr. Faragó Péter, a Magyar Turizmus Zrt vezérigazgatójának nézeteit az idegenvezetők helyzetéről és az olimpia Budapest turizmusára gyakorolt hatásáról. Az ő előadása is elmaradt. Helyette Máthé Kinga, a Magyar Turizmus Zrt. belföldi igazgatója tartotta a frontot a vállalat 2017-es terveit ismertetve.

A megjelentek hiányérzetét fokozta, hogy a kérdésekre és válaszokra szánt, mindössze 20 perces blokkot Tuzson Bence és Bánki Erik nem várták meg, az előadásaikat követő kávészünetben távoztak a helyszínről.

Talán kicsit rosszul eshetett a rendezvényen szép számmal megjelent idegenvezetőknek is, akiknek a világnapjain rendezték meg a konferenciát, hogy nem azt kapták, amit vártak. Meglehet, az ő házuk táján szintén akad kihívás, például egy valóban hatékony és aktív érdekvédelmi szervezet alapítása dr. Kundi Viktória, a Kodolányi János Főiskola docense szerint. Munkájuk hiányát azonban sokan megéreznék. „Az idegenvezetőkről keveset szólunk, pedig ők a mi követeink. Lehet akármilyen marketing, a legfontosabb a személyes élmény” - mondta nagyon helyesen Szatmáry Kristóf. „Az utazásszervező az író és a rendező, az idegenvezető az előadó” - élt Drégely Ágnes MUISZ-alelnök a beutazási trendeket és az idegenvezetőkkel szemben támasztott elvárásokat ismertető előadásában egy színházi hasonlattal.

Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest

Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest 

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) újabb esélyt adna Magyarországnak.
Húsvéti szafari Nagykőrösön

Húsvéti szafari Nagykőrösön 

A tavaszi szünet első napján újra kinyitja kapuit Magyarország első és egyetlen autós szafari parkja.
Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben

Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben 

A 80 éve püspökké szentelt Mindszenty József egykori székhelye is megújul a beruházás során.
Banksy-kiállítás nyílik Budapesten

Banksy-kiállítás nyílik Budapesten 

A művész több mint száz alkotását lehet majd megnézni május 3-tól a Király utcai Komplex Kiállítóteremben.
Túrák és családi programok Székesfehérváron

Túrák és családi programok Székesfehérváron  

Íme a legjobb húsvéti programok és kirándulások a városban a hosszú hétvégén.
XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt

XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt 

A Wenckheim-pincét egy domb alá fúrták be, melyen a Csolt nemzetség által emelt monostor romjai állnak.
Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke?

Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke? 

Az április 30-ig véleményezhető terveken új stégek és a tóval kapcsolatot teremtő sétányok láthatók.
Húsvét a Skanzenben

Húsvét a Skanzenben 

Húsvétvasárnap és hétfőn a régi falusi húsvéti ünnepeket kelti életre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.
Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között

Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között 

A „Együttműködés a közösségekért" című magyarországi projekt célja egy multifunkcionális tér létrehozása a Józsefvárosban.
Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz

Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz 

A brit nézők körében közel két évtizede töretlenül népszerű BBC-műsor, "A Gyakornok" versenyzői legutóbb a magyar főváros turisztikai kínálatát is népszerűsítve versenyeztek egymással.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.