2020-ban összekötik Egert az M3-as autópályával

Ahhoz, hogy a hevesi megyeszékhely lakói, a munkába járó emberek és az érkező turisták még jobb körülmények között közlekedhessenek, további fejlesztésekre lesz szükség – jelentette ki Habis László, Eger polgármestere a városban kedden tartott vállalkozói fórumon. Ezek megvalósítására különböző elképzelések, tervek születtek és többféle pályázatot is benyújtott az önkormányzat támogatásokra.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztési Zrt., valamint a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett és a kamara székházában tartott fórumon az Egerben tevékenykedő ipari, kereskedelmi, turisztikai vállalkozások vezetői, illetve képviselői vettek részt.

Folytatódik a városfejlesztés

Habis László azt is elmondta, hogy a kormány és az egri önkormányzat között létrejött megállapodás alapján 11 milliárd forint értékű fejlesztést támogatnak. Ez kilenc kiemelt pillért tartalmaz a megyeszékhelyen. Az önkormányzat arra törekszik, hogy a következő időszakban a támogatások körét tovább növelhesse. Ebben a közlekedés, az úthálózat fejlesztése is szerepel. Mindenekelőtt az a cél, hogy Egert egy gyorsforgalmi úttal kössék össze az M3-as autópályával, ezzel jelentősen lerövidülhetne az Egerbe látogatók utazási ideje.

Emellett az is fontos törekvés, hogy a városban is megépüljön az úgynevezett intermodális csomópont. Ezzel a vasúti és az autóbuszközlekedést jobban összehangolhatják. A polgármester hangsúlyozta, hogy folytatódik a városfejlesztés a hevesi megyeszékhelyen, amely a turizmust is szolgálja. Ennek érdekében már kidolgoztak egy gyógyhelyfejlesztési projektet, melynek súlypontja az Érsekkert, illetve a strand környékének és a környező utcáknak a fejlesztését irányozza elő. A város életében az is fontos feladat, hogy megvalósítsák a szennyvízhálózat teljes rekonstrukcióját. Felújítják a belvárosban, a Dobó utca 30. szám alatt önkormányzati tulajdonban levő házat, amely összeköttetésben van várral. Ez több százmillió forintos projektet jelent. De az is hangsúlyos feladat, hogy Eger déli iparterületén javítsák a közlekedési feltételeket. A polgármester rámutatott, hogy a felsorolt fejlesztésekkel – a korábbi évtizedekhez képest – jelentősen előbbre lépve még komfortosabbá tehetik a várost.

Több százmillió forintot költöttek tervezésre

Ezután Tuza Róbert, az egri polgármesteri hivatal városüzemeltetési irodájának vezetője azt emelte ki, hogy az elmúlt időszakban több százmillió forintot költöttek tervezésekre, illetve a beruházások előkészítésére. Elkészült az Eger kerékpárhálózatára vonatkozó tervezet is, amely arra irányul, hogy a város különböző részeit – így a déli területeket is – összekössék egymással. Ezáltal is csökkenteni szeretnék a gépjárművektől forgalmas utak zsúfoltságát. De ahhoz is hozzájárulnak, hogy Egert és közeli Andornaktályát kerékpárúttal kössék össze a gyorsabb közlekedés érdekében.

A továbbiakban Horcsin Zoltán tervező vetített rajzokon mutatta be, hogy Egerben a közlekedés fejlesztésére hol és milyen közlekedési csomópontokat alakítanak ki, illetve hogyan fejlesztik a közműhálózatot és miként változik majd a forgalmi rend.

Kétszer két sávos autóút és kerékpárút épül

A vállalkozói fórum további részében szakértők ismertették Eger várható összekötését az M3-as autópályával. Tüske Zsolt, a Pannonway Kft. munkatársa a fejlesztési projektet mutatta be. Tájékoztatójából kitűnt, hogy több mint egy évtizede kezdődött el az erre vonatkozó tervezőmunka. Az évek során mindez többször változott, de 2014-ben és 2015-ben kidolgozták a legújabb induló-, majd a megvalósítási tervet. A leendő M25-ös autóúthoz környezetvédelmi tanulmányterv is készült. Jelenleg pedig a szükséges engedélyezési dokumentumok teljes beszerzését végzik, hogy elkezdődhessen a kivitelezés.

A munkák során a kétszer két sávos gyorsforgalmi utat északi és dél szakaszra osztották fel. A tervezéskor figyelembe vették az Eger környékén található olajkutakat is, és többszöri egyeztetés után alakították ki az út nyomvonalát. Mindez az M3-as autópálya füzesabonyi csomópontjának közeléből indul és Maklárt, Nagytályát, illetve Andornaktályát érintve csatlakozik az Eger déli városrészében levő K2-es útba, és az egerszalóki csomópontnál ér véget. Egyébként az M25-ös autóúthoz kerékpárutat is terveztek.

A Füzesabonytól Egerig tartó 19 kilométer hosszú gyorsforgalmi út első szakaszát várhatóan 2018 tavaszára készítik el – mondta Varga László, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. munkatársa. Az építés pedig 2020 első negyedévében fejeződik be, így akkor teljes egészében összekötik Egert az M3-as autópályával.


Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről

Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről 

Manapság sokféle étrendi sajátosság merül fel, és talán még több hóbortszerű divatdiétával találkozhatunk, amelyek olykor nagyon minimális kalóriabevitelre ösztönzik az embereket. Mielőtt bármibe belevágnánk, érdemes tisztázni szervezetünk igényeit.
Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?