A falu, ahol versenyre kelnek a favágók

Az elmúlt öt évben félmilliárd forint értékű fejlesztést valósítottak meg Bükkzsércen - mondta érdeklődésünkre Vasas Csaba polgármester. Ennek köszönhetően még vonzóbbá vált a turisták körében a csaknem ezer lakosú dél-borsodi falu. Tavaly ezer vendégéjszakát töltöttek a látogatók a településen, a már hagyományosnak számító favágóversenyt pedig idén is megrendezik.

A falu vezetője elmondta, hogy egyre több érdeklődőt látnak vendégül a rendezvényeiken. Az utóbbi időben felújították az utakat, a járdákat és egyes épületeket. Ezek mellett két étterem is működik a településen. A tiszta, rendezett, jó levegőjű falu központjához közel panorámás kilátóval ellátott rendezvényparkot alakítottak ki. Ott korszerű játszótér várja a gyerekeket, térkövezett parkoló az autósokat és szabadtéri színpad a programok iránt érdeklődőket. A rendezvényparkban négy kemencét is elhelyeztek, ahol süthetnek, főzhetnek a vendégek.

A majális után a Falunap következik

Április végén tartották a tavaszköszöntő majálist, melynek nagy részét főzőversennyel töltötték, a legjobb csapatokat pedig díjazták, az alapanyagokat az önkormányzat biztosította. A gyermekek számára is szerveztek programokat, miközben a Zsérci Summás Együttes dalos műsorát is élvezhették.

Legközelebb június 18-án Falunapra várják az érdeklődőket a rendezvényparkba. Idén újdonságként régiós néptánctalálkozót és -versenyt is tartanak a szabadtéri színpadon. Ennek házigazdája az önkormányzat és a helyi Meszes Néptánc Együttes, a bemutatót és a versenyt követően táncházat tartanak. A rendezvénysorozat másnapján kerül sor a már hagyományos lovas díjugrató versenyre, amely egyben a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei verseny második fordulója lesz.

Trófeabemutató és fotókiállítás a település múltjáról

Az idei legnagyobb és várhatóan leglátogatottabb eseményüket augusztus 27-én tartják a már szokásos favágó-, illetve lovas rönkhúzó versennyel, amely a régió vadászainak napja is lesz. A bükkzsérci programhoz kapcsolódik az akkor Egerben megrendezésre kerülő országos erdészeti sporttalálkozó, melynek résztvevői is favágóversenyre érkeznek a faluba. A megmérettetést a nemrég több mint egy hektárral bővült rendezvénytéren, a Bükk erdeinek közelében tartják. Tavaly háromezer vendég volt kíváncsi a favágóversenyre, a rendezők most abban bíznak, hogy az ideire még többen látogatnak el. A helyszínen kiállított trófeákban is gyönyörködhetnek majd a látogatók.

Egy kis ízelítő a tavalyi favágóversenyből:

{youtube|id=1WJavDi2N8Q}

Mindezek mellett a faluban több nevezetességgel is találkozhatnak a turisták. Megnézhetik például a műemlék katolikus, illetve a református templomot, utóbbi bejárata előtt virágos parkot létesítettek A templom harangtornyát, valamint a külső homlokzatát még az idén felújítják, az ülőpadokban elektromos fűtőtesteket helyeznek el.

Bükkzsércen külön látványosság a főút mentén emelkedő gémeskút is, illetve az emlékház, ahol a régi zsérci jellegzetességekkel találkozhatnak a vendégek. Az udvarán például egy valamikor meszet szállító lovaskocsit, kemencét, valamint sertésólat is láthatnak. Emellett a korábbi idők helyi eseményeit felidéző fotókiállításon ismerhetik meg a falu történetét.

Szoborpark a Hét vezérrel és Árpáddal

A központban újdonságként szoborparkot is láthatnak a vendégek. 2018-ig összesen nyolc, fából faragott alkotás díszíti majd ezt a helyet: a Hét vezér és Árpád fejedelem. Közülük három - Árpád, Álmos és Előd - már látható.

A polgármester arról is tájékoztatott, hogy a közmunkaprogram keretében látványpincét alakítanak ki a baglyosi történelmi pincesoron, a felső pincéknél pedig a Pelyhe-család múzeuma látogatható, melynek érdekessége, hogy a falait faragásokkal díszítették. Bükkzsérc arról is nevezetes, hogy az utóbbi években sok hétvégi házat építettek főként az Alföldön élők.

Várható, hogy 2020-ig Bükkzsérc is becsatlakozhat a Mezőkövesd-Bogács-Cserépfalu között megépítésre kerülő, mintegy 25 kilométer hosszú kerékpárútba. Emellett pályázatot nyújtottak be a település képét meghatározó épületek felújítási programjára is. Terveik szerint renoválják a községháza melletti régi tornácos parasztházat, amelyben jelenleg irattár van, illetve ahol a helyi polgárőrség és a tűzoltó egyesület irodája működik. Megújul a parkoló, továbbá a házat ölelő kőkerítést és új kaput is kap az épület.


Rekordok dőlhetnek meg az idei Ultrabalatonon

Rekordok dőlhetnek meg az idei Ultrabalatonon 

Több mint huszonötezren vesznek részt Magyarország legnépesebb tömegsport rendezvényén.
Precizitás, csapatjáték, gondoskodás - méhek napja április 30-án

Precizitás, csapatjáték, gondoskodás - méhek napja április 30-án 

A méhektől nemcsak a természet legfinomabb ajándékát, a mézet kapjuk, de sokat is tanulhatunk tőlük!
103 éves tornásznő látogatása a Madame Tussauds Budapestben

103 éves tornásznő látogatása a Madame Tussauds Budapestben 

Magasra szökött az egy négyzetméterre jutó magyar olimpiai aranyak száma a Madame Tussauds Budapest sport termében.
Augusztusban Szabadság Szigete

Augusztusban Szabadság Szigete 

Az idei Sziget Fesztivál minden eddiginél fenntarthatóbb és higiénikusabb lesz – ígérte a szervezőcsapat a csütörtöki sajtótájékoztatón.
Hamarosan Európa Fesztivál - 20 éves az EU-s csatlakozás

Hamarosan Európa Fesztivál - 20 éves az EU-s csatlakozás  

A Helló Európa! Fesztivál programjai a szabadság, az európaiság és a sokszínűség jegyében keltik életre Budapest ikonikus helyszíneit, köztereit és épületeit.
Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot 

A sportág legrangosabb versenyére a világ több mint 30 országából várnak résztvevőket.
Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?