A jó öreg lebbencsleves esete a molekuláris gasztronómiával

Észak-Alföldön eddig is komoly hagyománya volt a  helyi terményekre és fogásokra épülő gasztronómiai rendezvényeknek. Idén - a „Gasztroélmények Éve” keretén belül - még hangsúlyosabb szerephez jutnak a régió különleges ízei.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az Észak-alföldi régió turisztikai kínálatának egyik meghatározó pillére jelenleg is a gasztronómia, a kulináris élvezetek széles tárházával, egészséges és kiváló minőségű élelmiszerekkel, ételekkel, gasztofesztiválokkal. Ezekből kaphattunk ízelítőt az idei Utazás kiállításon is a régió standján, ahol Krivács András, a baktalórántházi Fenyves Szálloda és Konferenciaközpont tulajdonosa és a szálloda kulináris csapata bebizonyította, hogy a legmodernebb gasztronómiai irányokhoz is illeszkedik kínálatuk.

Az ételek látványa már magával ragadta a vendégeket, de az ízek sem okoztak csalódást. Előételnek libamájzserbót tálaltak birsalmazselével, petrezselyem kaviárral, kakaós diós morzsával, tőkegomba variációval és céklalabdával. Főételnek nyírkércsi tanyasi szárnyas-duett került az asztalra sertésjavába göngyölve ropogós leveles tésztán, fényezett répával, zöldborsó pürével, supreme mártással. Végül az egészet egy nagyon látványos és meglepő desszerttel sikerült lezárni: madártej panna-cotta volt eperraviolival, fehér csokoládé csokiba bújtatva.

A standon arról is hallottunk a Magyar Turizmus Zrt. regionális marketingigazgatóságának munkatársaitól, hogy milyen helyi termékek és gasztronómiai események állnak idén a régió turisztikai kínálatának középpontjában.

Külön figyelmet kapnak a térség hungarikumai: a debreceni páros kolbász, a magyar szürke marha, a magyar akácméz, és a pálinka. A szatmári szilva, a szabolcsi alma és az újfehértói fürtös meggy neve fogalom csakúgy, mint a belőlük készült eredetvédett pálinka.

A zamatos pálinkák hazája, Szatmár-Bereg, amelynek természeti és épített kincsei között néhány korty pálinka „társaságában” még kellemesebb a barangolás. Jellegzetes finomsága e vidéknek a papírvékony héjú milotai dió, a nagydobosi sütőtök, a vállaji kolbász és szalonna, az itteni akácosok termelte édes méz. Tematikusan szervezett családi napok formájában gyümölcsös kalandok várnak ránk a régió almáskertjeiben is.

 

A rideg hortobágyi pusztákon élő pásztorok ősi receptjei alapján, bográcsban készül ma is a gulyás, a pörkölt, melyek alapanyagai a nélkülözhetetlen pirospaprika, és a puszták állatainak mással össze nem téveszthető ízű, bio minősítésű húsa. A kézzel gyúrt lebbencstésztából főzött leves és a csak ezen a vidéken jellemző slambuc a hajdani pásztorvilág ízeivel lepik meg a látogatót. A régión áthúzódó tematikus gasztronómiai útvonalak mentén a látogatók nem csak az éttermek kínálatát kóstolhatják végig, hanem meglátogathatnak helyi méhészeteket, megtekinthetik, hogyan készül a kecskesajt vagy részt vehetnek szilvalekvár-főzésben, vagy akár egy eredeti disznótoros programon is. A gasztronómia rendezvényekre nemcsak a hasukat szerető családokat várják hanem mindenkit, aki szeretné megtapasztalni az alföldi emberek utánozhatatlan vendégszeretetét!

12 hónap - 12 gasztrorendezvény az Észak-Alföldön

Januárban: XV. Nemzetközi Böllérverseny, Napkor

Minden évben hamisítatlan falusi disznóvágásra várják az érdeklődőket Napkoron a Napkorona Udvarházban, a Nemzetközi Száncsengés és Böllérversenyen.

Februárban: Hagyományos Hajdúsági Disznótor, Hajdúböszörmény

A rendezvény a hajdúsági disznótor népi hagyományait és kulináris különlegességeit mutatja be, hagyományőrző programokkal, népművészeti bemutatókkal, disznótoros és kemencés ételek kóstolójával.

Márciusban: Szoboszlói Toros Napok

A Szoboszlói Toros napok nyitja meg a hajdúszoboszlói gasztrokulturális programok sorát a 2016-os évben is.

Áprilisban: Sárrét Íze Fesztivál, Nagyrábé

A Sárrét íze fesztivál a térség legnagyobb gasztronómiai rendezvényévé nőtte ki magát, változatos kulturális programmal is szolgál.

Májusban: Debreceni Pulykanapok, Debrecen

Ha pulyka, akkor Debrecen, ha nyár, akkor Pulykanapok. Ezen a vidám nyári fesztiválon a profik és a hobbiszakácsok csapatai külön-külön versengenek a legeredetibb és legfinomabb pulykából készült étel díjáért.

Júniusban: XI. Alföldi Betyárétel Főző Fesztivál, Kétpó

Évek óta békebeli hangulatával, sokszínű programjaival vonzza a fesztivál a családokat a térség minden pontjáról, az ország számos településéről.

Júliusban: Mézeskalács-fesztivál, Debrecen

Debrecenben még a tányér is ehető, persze csak ha mézes. Az eredeti, kizárólag Debrecenben és ütőfával készült mézeskalács nem csak finom, de szép ajándék is, melyet mindenki más formában szeret.

Augusztusban: Nemzetközi Szilvalekvárfőző Verseny, Szatmárcseke

Környékbeli és külföldi főzőcsapatok gondoskodnak a régi, népi hagyomány – a lekvárfőzés – felelevenítéséről.

Szeptemberben: 18. Szolnoki Gulyásfesztivál, Szolnok

Szolnok, a gulyás fővárosa - így szól a minden év szeptemberében megrendezésre kerülő, Nemzetközi Gulyásfőző-és Hagyományőrző Fesztivál szlogenje.

Októberben: VI. Hortobágyi Lehalászási Ünnep, Hortobágy

A két napos rendezvény alatt folyamatos színpadi programok, horgászverseny, országos halétel főzőverseny, gyermekjátékok és kézműves vásár biztosít igazi kikapcsolódást, amelynek középpontjában a hortobágyi hal szerepel.

Novemberben: Márton-napi vigasságok, Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdő

A Sóstói Múzeumfalu évzáró rendezvényén az új bor és a libákból készült finomságok kóstolása mellett ismételten sok-sok libás program várja a kicsiket és a nagyokat.

Decemberben: Halvasárnap, Debrecen

A karácsony jelképes eledele kerül terítékre a legkülönféleképpen elkészítve. Halfüstöléssel, roston sült különlegességekkel, kóstolóval, vásárral és egész napos rendezvényekkel várják a családokat Debrecen főterére.

Bővebb információ, további programok:

www.itthon.hu/eszakalfold www.itthoneszakalfoldon.blog.hu


Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.
Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc

Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc  

Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.
Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben!

Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben! 

Pihennek a mobilok, szárnyra kapnak a családi kapcsolatok - üzeni a VakVarjú éttermek stábja a Mobil Off Élmény On hét alkalmával.
Jöhet három izgalmas mocktail recept?

Jöhet három izgalmas mocktail recept? 

Hol vannak már azok az idők, amikor, ha nem akartunk alkoholt inni, akkor csak a víz vagy az üdítő marad?
Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában?

Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában? 

Van tippje? Most egy friss felmérés adatai alapján eláruljuk a helyes megfejtést. És annyit segítünk, hogy közreadunk egy fotót az első helyen végzett ország fővárosáról.
A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását

A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását 

A vállalat bejelentette hogy elindítja a Wolt Ads-et annak érdekében, hogy partnerei növekedését és láthatóságát felgyorsítsa.
Rekordszámú nevezés a nemzetközi pálinkaversenyen

Rekordszámú nevezés a nemzetközi pálinkaversenyen 

Érkezett párlat Romániából, Szlovákiából, Szerbiából és Horvátországból is.
Munkatársakat keres a Mere, az orosz diszkont cég

Munkatársakat keres a Mere, az orosz diszkont cég 

A két hónapja feladott hirdetésben a Mere beszerzési menedzser pozícióra keres munkatársakat.
Új kávépörkölő csúcstechnológiával - Budaörsön

Új kávépörkölő csúcstechnológiával - Budaörsön 

Április 11-én nyitotta meg kávépörkölő üzemét és oktatóstúdióját Budaörsön a teljes egészében hazai tulajdonú Roastar Zrt.
A Beatles grafikusa tervezett sörösdobozokat a híres sörmárkának

A Beatles grafikusa tervezett sörösdobozokat a híres sörmárkának 

A limitált kiadású dobozok Nagy-Britanniában már megvásárolhatók.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.