A jövő tavasszal nyitják a megújult galyatetői kilátót

Megújul az Országos Kéktúra útvonal legmagasabb kilátója, a galyatetői Péter hegyesén levő kilátó. A műszaki munkálatokat hamarosan befejezik.

Az Országos Természetjáró Szövetség két évvel ezelőtt pályázott és nyert el támogatást az Országos Kéktúra - Kék Kör - fejlesztésére. A projekt megvalósításának fontos része a Kék Túra útvonal észak-magyarországi szakaszának turisztikai attrakció fejlesztése, amelyre kiemelt programot fogadtak el.

Digitális felméréssel kezdték

Az Észak-Magyarországi Operatív Program keretében több mint 800 millió forint értékű fejlesztést valósítanak meg a régióban. Emellett az úgynevezett kis pályázatok közül is 400 millió forintot nyert el a térség. A támogatással megvalósuló fejlesztésekre a Magyar Természetjáró Szövetség konzorciumot hozott létre. A kiemelt programban az Egererdő Zrt. konzorciumi tagként vesz részt. Dobre-Kecsmár Csaba, a részvénytársaság általános vezérigazgató-helyettese a Turizmus Online-nak elmondta: az előkészítő munkát 2012-ben kezdték el. Ekkor folytatták le a közbeszerzési eljárást, megszerezték a hatósági engedélyeket és elkészítették a fejlesztési terveket is. A kivitelezést 2013 közepén indították, melynek első lépéseként a Kék Túra útvonal teljes észak-magyarországi szakaszán digitális felmérést végeztek. Ennek alapján döntötte el a Magyar Természetjáró Szövetség a végleges útvonalat és döntött a szükséges nyomvonal módosításáról is. Ez a felmérés nyújtott alapot annak a térinformatikai rendszernek a kialakításához, amely elősegíti a turistákat abban, hogy korszerű mobil eszközökkel tájékozódhassanak.

Harminchét méter magas lett

A cég általános vezérigazgató-helyettese azt is elmondta, hogy a kiemelt attrakció részeként a Felső Mátrában levő népszerű üdülőhelyen Galyatetőn, megerősítették és magasították a kilátót. Ez azt jelentette, hogy a korábbi 20 méteresből 37 méter magas kilátót hoztak létre és a hozzá vezető utat is felújítják. Kereken nyolcvan éve, 1934-ben építették ezt a toronykilátót és azóta szolgálja a turistákat. Tiszta időben a Tátrát is látni innen. Emellett ugyancsak Galyatetőn, a volt munkásszállót az Országos Kéktúra Túraközpontjává alakítják át. Ennek során sokoldalú multifunkcionális épületet hoznak létre, ahol a turisták igényeihez igazított szálláshelyeket rendeznek be. Ugyanott éttermet és kávézót is nyitnak, de lesz kerékpárkölcsönző- és javítóhely is. A leendő, akadálymentesített túracentrumot megújuló energiaforrások felhasználásával működtetik majd, amelyet napenergiával, valamint hőszivattyúkkal biztosítanak. Mindezek mellett a Kék Túrához kapcsolódva, az úthálózat-irányító táblák sokaságát helyezik el. Sőt, Észak-Magyarországon egységes táblarendszert alakítanak ki, amely illeszkedik majd az országoshoz. Ezenkívül arra is törekszenek, hogy a helyi nevezetességeket, látványosságokat szintén táblák segítségével mutassák be az érdeklődőknek.

 

Kerékpárutak és pihenőhelyek

A Péter-hegyesén található kilátó műszaki munkáit hamarosan befejezik és az új turistacentrummal együtt várhatóan 2015 tavaszán adják át a vendégeknek. Vélemények szerint a kilátó várhatóan a Mátra egyik leglátogatottabb létesítménye lesz. Hazánk legmagasabb hegyvidékén egyébként - a már említett úgynevezett kis pályázati projekt keretében - kerékpárutakat is jelölnek ki. Ezeket a már meglevő erdészeti utak mentén találják majd a turisták. A pihenőhelyeket is felújítják, miközben újakat is létesítenek. Az Egererdő Zrt. ehhez kapcsolódva Parádsasvár területén újítja meg a Rudolf-tanyai erdészházát. Ez a gyalogos turisták, a lovasok és a kerékpárosok pihenőhelyévé válhat. A felsorolt fejlesztések mellett az észak-magyarországi régióban hasonló beruházásokat valósítanak meg az Ipolyerdő Zrt, valamint a miskolci székhelyű Északerdő Zrt. irányításával a Bükkben és Börzsönyben is. Ezekkel az újdonságokkal összességében több mint egymilliárd forinttal gyarapszik majd a hazai vagyon, miközben az erdők közjóléti és rekreációs szerepét növelik.


Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest

Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest 

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) újabb esélyt adna Magyarországnak.
Húsvéti szafari Nagykőrösön

Húsvéti szafari Nagykőrösön 

A tavaszi szünet első napján újra kinyitja kapuit Magyarország első és egyetlen autós szafari parkja.
Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben

Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben 

A 80 éve püspökké szentelt Mindszenty József egykori székhelye is megújul a beruházás során.
Banksy-kiállítás nyílik Budapesten

Banksy-kiállítás nyílik Budapesten 

A művész több mint száz alkotását lehet majd megnézni május 3-tól a Király utcai Komplex Kiállítóteremben.
Túrák és családi programok Székesfehérváron

Túrák és családi programok Székesfehérváron  

Íme a legjobb húsvéti programok és kirándulások a városban a hosszú hétvégén.
XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt

XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt 

A Wenckheim-pincét egy domb alá fúrták be, melyen a Csolt nemzetség által emelt monostor romjai állnak.
Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke?

Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke? 

Az április 30-ig véleményezhető terveken új stégek és a tóval kapcsolatot teremtő sétányok láthatók.
Húsvét a Skanzenben

Húsvét a Skanzenben 

Húsvétvasárnap és hétfőn a régi falusi húsvéti ünnepeket kelti életre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.
Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között

Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között 

A „Együttműködés a közösségekért" című magyarországi projekt célja egy multifunkcionális tér létrehozása a Józsefvárosban.
Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz

Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz 

A brit nézők körében közel két évtizede töretlenül népszerű BBC-műsor, "A Gyakornok" versenyzői legutóbb a magyar főváros turisztikai kínálatát is népszerűsítve versenyeztek egymással.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.