Adventi vásár királyi körülmények között

Amikor Erzsébet királyné és Ferenc József Gödöllőre látogatott, a vonatállomás épületének bejárata és a vasúti szerelvény közé vörös szőnyeget terítettek. Bár minket november 26-án, csütörtökön nem várt vörös szőnyeg, de pogácsa és a hideg elleni jófajta pálinka igen, mellyel a Turisztikai Egyesület Gödöllő fogadott.

A királyi város újabb csodájaként a Gödöllői Királyi Kastély felújított Pálmaházát tervezték bemutatni, de előtte a vendéglátók, Gödöllő civil szervezeteinek vezetői a Királyi Váróban fogadtak minket, ahol Darázs György, a Turisztikai Egyesület Gödöllő vezetője számolt be a közelmúlt turisztikai fejlesztéseiről, többek között a Visit Gödöllő Card termékükről. A kártyát a Gödöllőn és környékén található látnivalók, szolgáltatók, szabadidős lehetőségek látogatói használhatják, az elfogadóhelyek 5-50 százalék kedvezménnyel várják a turistákat.

Székelyhidi Tamás, az első gödöllői nemzetközi természetfilm-fesztivál fő szervezője tájékoztatójában elmondta, hogy a nagy sikerrel zajlott eseményt 2016-ban is megrendezik, május 18-22-éig várják a vendégeket. Az első fesztiválra 42 országból 424 film érkezett, a három nap alatt hétezer látogatót vonzott a rendezvény, még a királyi kastély lovardája is mozivá alakult át.

Adventi vásár a Pálmaházban

A Gödöllői Királyi Kastély felújított Pálmaházában a Herbárium, a kertészeti és az adventi vásár már megnyílt, megtekintése előtt Madácsi Gábor, a Lyra Florae Kft. ügyvezetője, okleveles kertészmérnök a Pálmaházban lezajlott munkákról tájékoztatott. A 2015-ben végzett felújításról szólt, amelynek köszönhetően a műemlékvédelem alatt álló épület és teljes környezete régi pompájában tündököl.

A Pálmaház helyén és környezetében a 18. században konyha- és zöldségkert volt. A kastélypark korszerűsítése során 1870-ben létesítették a Pálmaházat, melynek középső, öntöttvas, oszlopos homlokzatú része 1871-ben épült. A jobbra és balra eső üvegházi szárnyak terve 1895-ből való. Sissi királyné hajdanán nagy kastélyparki sétái alkalmával gyakran pihent, és feltöltődött itt.

Mihalik Zoltán, a Királyi Kastély Pálmaház Herbárium és Kertészet kereskedelmi és marketingvezetője és társai már a helyszínen mutatták be a Pálmaházat, amely 2015 nyarán nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt. A Pálmaház Herbárium – a Gödöllői Királyi Kastély Pálmaházában – nemcsak gödöllői, hanem regionális szinten is unikumnak számít. A vásárlók kizárólag természetes alapanyagokból készült termékekkel, fűszernövényekkel, teákkal, illóolajokkal, natúrkozmetikumokkal, kézműves lekvárokkal és szörpökkel találkozhatnak, melyek nagy része Sissi királyné Gödöllőn töltött napjai és évei alatt is a királyi életmód szerves alkotóeleme volt. Sissi híres volt az egészséges életmódhoz való elkötelezettségéről, ami mind a sportos életmódban, mind az étkezés és a kozmetikumok használatában megmutatkozott. A Pálmaház Herbáriumban kínált termékek és szolgáltatások, vezetett túrák segítenek felidézni a királyi mindennapokat, legyen szó akár testi vagy lelki táplálékról.

A Herbárium szorosan kapcsolódik a mellette található Pálmaház Kertészethez, hiszen szinte az összes, Herbáriumban kapható termék alapanyaga megvásárolható ott. Különlegessége a kertészetnek a hat, különböző stílusban kialakított mintakert, valamint a széles és unikális választék, a kínálatban megtalálható a kastélykert összes fafajtája. A Pálmaház Kertészet nem egyszerű kertészet, több annál, a kertkultúra népszerűsítésére hivatott, és az ország minden tájáról várja a különböző stílusú kertek iránt érdeklődőket.

Mint megtudtuk, az 5700 négyzetméteres külső terület és 432 négyzetméteres belső terület szolgálja az idelátogatók kikapcsolódását és örömét. De nemcsak egyszerűen visszaadták a régi hangulatot és a régi fényt egy gyönyörű környezetben, hanem ötvözték a régi kor hangulatát, az épület múltját és a mai kor igényeit. Így született meg a kertészet, melyben megtalálhatók a kastély parkjának fafajtái, és jól megférnek a mai kor egyik legnagyobb kertészeti találmányával, a balkon gyümölcsfákkal, amelyek 5-6 éves koruknak köszönhetően már az értékesítés évében teremnek, szüretelhetők. És így jött létre a Herbárium, ahol megtalálható minden, ami a testnek és a léleknek szükséges.

A Pálmaház egy rekreációs szigete lehet a városnak, ahol mindenki feltöltődhet, kikapcsolódhat, tanulhat és nyugodt, tiszta levegőjű környezetben ismerkedhet és kertészkedéssel, tanulhat a növények életéről, vagy akár az ökogazdálkodásról. Erre szolgál a mintakertje és az eredeti szépségében felújított épület.


Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről

Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről 

Manapság sokféle étrendi sajátosság merül fel, és talán még több hóbortszerű divatdiétával találkozhatunk, amelyek olykor nagyon minimális kalóriabevitelre ösztönzik az embereket. Mielőtt bármibe belevágnánk, érdemes tisztázni szervezetünk igényeit.
Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?