Airbnb a nagyvilágban: tiltják, tűrik, támogatják?

A világ nagyvárosaiban, így Budapesten egyre népszerűbb dolog a rövidtávú lakáskiadás. A befektetői kedv meglódulása miatt a legtöbb helyen jelentősen megemelkedtek az ingatlan- és az albérletárak, mivel a turistáktól néhány nap alatt nagyobb bevételt lehet elérni, mint a fix havidíjas lakáskiadásból. A szálláspiacon tömegével megjelent lakások miatt több amerikai és európai nagyvárosban a szabályozás szigorítására került sor. Több helyen a szállodások szövetsége, máshol a helyi lakosok tiltakoznak az airbnb-s és más közösségi szállásfoglalón elérhető lakások terjedése ellen. A BBC cikke valóságos csatát vizionál a városok és a globális közösségi szállásfoglaló oldalak között.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az írásból kiderül, hogy Amszterdamban már akadnak olyan környékek, ahol kevesebb az állandó lakos, mint a turista. A szerző, aki korábban maga is kiadta a lakását, megjegyzi, hogy kevés olyan tevékenység akad, amivel ilyen rövid idő alatt, ilyen könnyen ennyi pénz szerezhető. Az Airbnb mellett több más szolgáltató is foglalkozik rövidtávú lakáskiadás bonyolításával, így például a HomeAway, a Tripping, a OneFineStay és a FlipKey.

Amszterdam kezdetben teljesen airbnb-barát volt, azonban a legelsők között, 2014-ben vezetett be korlátozást a szobakiadók számára: évi 60 napban maximálták a kiadható napok számát és négy főben maximálták a lakók létszámát. - Az otthonmegosztás kezdetben egy kedves kezdeményezésnek tűnt, de ma már pénzkereseti mód. Egyes kerületekben ma már több a turista, mint a helybeli lakos. Az az érdekünk, hogy a várost megvédjük az illegális szállodák tulajdonosaitól – nyilatkozta a lapnak Amszterdam szóvivője, Sebastiaan Meijer. Amszterdamban nem sokat szórakoztak, elhatározták, hogy utolérik azokat, akik nem tartják be a játékszabályokat. 2 millió euróból speciális egységet hoztak létre a szabályszegők előkerítésére, és hetente két illegális hotel bezárására kerül sor. Manapság egyre több város korlátozza a rövidtávú lakáskiadást különböző módszerekkel: Reykjavík és Berlin két olyan város Európában, ahol a lakáspiacon a legtöbb gondot okozzák a turistáknak kiadott szobák és lakások. Berlinben május óta tilos teljes lakást kiadni rövid időre közösségi szálláshely-megosztó oldalakon. Aki megszegi a szabályt, akár 100 ezer eurós bírságot is kaphat. Az izlandi parlament minap fogadott el egy olyan új törvényt, amely évi 90 napban korlátozza a rövid távú szobakiadás időtartamát és regisztrációhoz köti a tevékenység végzését. Aki ennél hosszabb időre adná ki a házát, annak vállalkozásként kell regisztrálnia. Az Airbnb szóvivője így reagált a BBC újságírójának megkeresésére: “Megértjük, hogy az olyan platformoknak, mint az Airbnb, segítséget kell nyújtaniuk a városoknak abban, hogy ne tűnjenek el a megfizethető ingatlanok a területükről, és ebben partnerséget ajánlunk nekik.”

A BBC számításai szerint még a szigorított szabályozás mellett is megéri rövidebb időre kiadni a lakásunkat. A lapban megszólal egy berlini munkanélküli férfi, aki a családjától kapott 6000 euróból vágott bele a szobakiadásba, és az idén már 110 ezer eurós bevételre számít négy kiadott apartmanjából. Mivel a lakásokat hivatalosan regisztrálta, az új berlini szabályozás nem érinti. A lap bemutat egy 26 éves izlandi vállalkozót is, aki a családjával résztulajdonosa 10 ingatlannak Reykjavík belvárosában. Mivel a család céget alapított az ingatlanok kiadására, nem vonatkozik rájuk az új, kilencven napos szabály. A turizmus közben óriásit pörög Izlandon: 2015-ben 29%-kal nőtt a külföldi vendégek száma az előző évihez képest, és a jelentős segítséget nyújt a gazdaságnak kilábalni a 2008-as bankcsőd okozta válságból. A kereslet akkora, hogy nincs elég szálloda a városban, ezért a lakáskiadás segít enyhíteni a gondon.

Míg Berlin, Reykjavík és Párizs, ha szigorít is, de alapvetően együttműködik a lakáskiadással foglalkozó oldalakkal, addig az Egyesült Államok nagyvárosaiban, nevezetesen New York and San Francisco esetében, sokkal feszültebb a viszony a városvezetés és a portál között. Júniusban a New York-i Szenátus megtiltotta a rövidtávú lakáskiadóknak, hogy az airbnb-n hirdessenek. Ugyanebben a hónapban az airbnb a bíróság előtt támadta meg San Francisco önkormányzatát, miután az olyan rendeletet fogadott el, miszerint az airbnb köteles levenni az oldaláról minden olyan San Francisco-i szálláshelyet, amely nem rendelkezik hivatalos hatósági regisztrációval, és ha ezt nem teszi, komoly bírságra számíthat. Az Airbnb globális menetelése az említett problémák ellenére is töretlen: becslések szerint 2020-ban félmilliárd éjszakát foglalhatnak le a portálon keresztül világszerte. Egy, a megosztáson alapuló gazdaságról szóló friss könyv szerzője, Arun Sundararajan azt mondja, hogy az Airbnb varázserejének fontos eleme az az intimitás, ami nem létezik a szállodákban. Sok utazó ugyanis az otthon kényelmét és mások közelségét is keresi utazása során, ráadásul még spórolhat is vele. https://mitpress.mit.edu/sharing-economy

A közelmúltban a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége adott ki állásfoglalást az ügyben, szigorítást kérve a hatóságoktól.

Az érdekvédő szervezet nyolc pontban foglalta össze a javasolt tennivalókat:

Az MSZÉSZ javaslatai a rövidtávú lakáskiadásra vonatkozóan

1. A jelenlegi szabályozás felülvizsgálata szükséges. Azt fogyasztóvédelmi, a vendégek biztonsága szempontjából fontos kritériumokkal – tűz, vagyonbiztonság, akadálymentességi, stb. – szükséges kiegészíteni.

2. Ugyanazt a bejelentési kötelezettséget kell előírni magánlakások bérbeadóinak – schengeni egyezmény – mint amit a szállodáknak kell teljesíteni.

3. Ugyancsak javasoljuk, hogy a bérlakásokat rövid távon ne lehessen bérbe adni, hogy társasházakban levő magántulajdonú lakások esetében a társtulajdonosok hozzájárulása legyen szükséges a rövid távú bérbeadásához. Megfontolandónak tartjuk, hogy a lakások bérbeadásának szabályozásánál tegyenek különbséget a rövid – 30 napnál rövidebb – és annál hosszabb távú bérbeadás között.

4. Megfontolásra javasoljuk, hogy nemzetközi példák szerint a rövid távú bérbeadásnál korlátozzák az évi bérbeadás napjainak számát (pl. 60-90-120 napra), limitálják az alkalmanként bérbeadásra kerülő napok számát.

5. Álláspontunk szerint vizsgálni szükséges az ún. „lakás hoteleket” – mikor egy üzemeltető bérel több lakást a tulajdonosoktól, s azokat szállodaszerűen működteti – hogy azok milyen működési engedéllyel rendelkeznek, mennyiben felelnek meg a szállodákra előírt tűzrendészeti, akadálymentességi, fogyasztóvédelmi, stb. követelményeknek. Ezt indokolja, hogy egyes „lakáshotelek” akár 50 – 100 lakást működtet szállodaszerűen.

6. Tekintettel arra, hogy a fővárosban lakásonként – annak elhelyezkedésétől, felszereltségétől, minőségétől, méretétől, az idénytől függően – éjszakánként 25-40.000 Ft-os, vagy annál is magasabb árat el lehet érni, javasoljuk a jelenlegi szobánkénti 32.000 Ft éves átalányadó mértékének felülvizsgálatát Budapesten.

7. Mivel a nemzetközi és hazai tapasztalatok szerint is jelentős az engedéllyel nem rendelkező lakások szerepeltetése a foglalási portálokon, magas az adóelkerülés, hazai szabályozásra lenne szükség külföldi példák szerint – a lakáskiadást közvetítő portálokra. Elő kellene írni, hogy ezek kizárólag engedéllyel rendelkező lakásokat forgalmazzanak, honlapjukon tüntessék fel a lakások engedélyének számát, rendszeresen szolgáltassanak adatokat az önkormányzatoknak, az adóhivatal felé a lakásokban megfordult vendégek, vendégéjszakák számáról, a lakástulajdonosok részére átutalt díjakról.

8. A magánlakások bérbeadására vonatkozó jelenlegi KSH adatszolgáltatást – ami évente júniusban ismerteti az előző évben településenként, bérbeadásra vonatkozó engedéllyel rendelkező lakások, szobák, valamit az ezekben regisztrált bel-és külföldi vendégéjszakák számát – át kell alakítani. Ezt úgy kell módosítani, hogy legalább negyedévente közöljenek adatokat a rövid távon kiadásra kínált lakások, szobák számáról, az azokban megfordult összes, bel- és külföldi vendég, az általuk eltöltött vendégéjszakák számáról, a külföldi vendégek nemzetiségenkénti megoszlásáról, a magánlakások településenkénti árbevételéről.

Sorra nyomják fel az Airbnb-lakásokat a barcelonaiak
Egy hónapja élesedett az a weboldal, amin a barcelonai önkormányzat várja a bejelentéseket a rövid távra kiadott lakásokról.

Elsősorban az Airbnb és más hasonló szolgáltatásokon keresztül kiadott ingatlanokat akarják ellenőrinzi ezzel. Az első hónapban 500 bejelentés érkezett - olvasható a 444-en.

Barcelonában elvben csak külön önkormányzati engedéllyel lehet turistáknak néhány napra kiadni lakásokat, de ezt a legtöbb főbérlő nem váltja ki. A városi politikusok féltik a helyieket, hogy kiszorulnak a jobb környékekről, és illetékeket akarnak szedni az Airbnb után, ezért indították el az oldalt.

Forrás: BBC / turizmusonline.hu


Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek

Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek 

A súlyos mértékű tűzkárt szenvedett, több mint 100 főt foglalkoztató, 4 csillagos szálloda Hotel Silvanus helyreállításához az MTÜ 60 millió forinttal járul hozzá.
Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak

Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak 

A kastélyszállodások Tarcalon, az Andrássy Kúriában tartották éves közgyűlésüket április 15-én, hétfőn.
Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand

Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand 

Igencsak látványos rendezvény keretében, április 11-én, a Pesti Vigadóban debütált az új brand. Ahol az is kiderült, mit rejtenek a "titkos kertek"?
Díjeső a TRIBE budapesti tagjának

Díjeső a TRIBE budapesti tagjának  

Három kategóriában is díjazták a WING által fejlesztett TRIBE Hotel Budapest Stadiumot a LIV Hospitality Design Awards-on.
Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe

Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe 

A nemzetközi tanácsadó cég elemzése szerint kiemelkedő évet zárt a globális hotelpiac.
Indul a Marriott saját képzési programja

Indul a Marriott saját képzési programja 

LevelUp! elnevezéssel innovatív képzés indul a vendéglátóipari szakemberhiány pótlására a Marriott cégcsoport kezdeményezésére.
Moderonak indult, Meleaként nyílt meg Sárvár új ötcsillagos, tóparti szálláshelye

Moderonak indult, Meleaként nyílt meg Sárvár új ötcsillagos, tóparti szálláshelye 

Amelyet egy meghívásnak köszönhetően mi is kipróbálhattunk.
KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest

KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest 

A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 14, a külföldi vendégéjszakáké 24 százalékkal emelkedett.
Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá

Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá 

Adománygyűjtő akciót hirdetett a visegrádi hotel vezetősége.
A hotel, amely csak vonattal érkező vendégeket fogad

A hotel, amely csak vonattal érkező vendégeket fogad 

Norvégia legnagyobb fjordja közelében, gyönyörű környezetben fekszik a Vatnahalsen Hotel.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.