Akadozva indul a torkoskodás

A Torkos Csütörtök néven meghirdetett kedvezményes gasztronómiai akció a Magyar Turizmus Zrt. elmúlt évtizedes történetében a legsikeresebb projektek közé tartozik, bár az utóbbi években többször is vita alakult ki körülötte. Volt olyan év, amikor az esemény időpontját megváltoztatták a népi naptárhoz képest, idén pedig késve indult a kommunikáció.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A vendégcsábító programot 2006-ban hirdették meg először azoknak az éttermeknek, amelyek hajlandók voltak az adott napon fél áron adni ételeiket, italaikat. Az indulás első éveiben a meghirdetők jelentős reklámtámogatást biztosítottak az akcióhoz, sőt még emblémázott szalvétákat is adtak a bekapcsolódóknak. Ebből mára csak a közös internetes oldalon való megjelenés és néhány élelmiszerkereskedelmi cég vendéglőknek adott esetleges kedvezménye maradt.

A résztvevők száma először fokozatosan nőtt, majd csökkenésnek indult. 2010-ben még 1300 üzlet és mintegy 260 ezer vendég kapcsolódott az akcióhoz. 2012-ben 1133-ra csökkent az üzletek, 160 ezerre vendégek száma. 2013-as és 2014-es adatokat nem sikerült fellelnünk.

Sok vendéglőst felháborított, amikor 2013-ban január elején a szervezők bejelentették, hogy a népi naptár szerint február 14-re eső torkos csütörtököt két héttel korábban, január 31-én tartják. A döntés azért született, hogy a félárú akcióval ne rontsák az ugyanarra a napra eső, és önmagában is forgalmasnak ígérkező Bálint, illetve Valentin-nap éttermi bevételeit. A hagyományhoz következetesen ragaszkodó vendéglősök ezt nem tudták elfogadni. Többen kiszálltak az akcióból, vagy afféle partizánként az eredeti napon tartották saját kedvezményes akciójukat.

A közvetlen Balaton körüli tapasztalataink szerint tovább csökkent a bekapcsolódó üzletek száma 2014-ben is. Főleg a hagyományos éttermek, vendéglők közül adták fel többen, helyükbe jobb esetben büfék, pizzériák léptek.

A vendéglősök egy része azért hagyta abba, mert azt látták, hogy az eredeti célt, a hosszútávra szóló vendégkörtoborzást nem érik el vele. Azt tapasztalták, hogy az ilyenkor betérők többségét jellemzően csak egy év múlva látták újra. Túlzottnak tartották az ötven százalékos kedvezményt is. Így szinte nyersanyag- és rezsiáron kellett dolgozniuk, mert a beszállítók közül kevesen keveset engedtek – mondták.

A korlátozott menüválaszték a megoldás?

Más kifogása volt a Veszprémi Turisztikai Egyesületbe tömörült vendéglősöknek, akik 2012-ben gyakorlatilag ultimátumot adtak a Torkos Csütörtök szervezőinek. A rendszer szerintük több olyan elemet tartalmaz, ami miatt az egyébként hasznos akció végül inkább kárt okoz a résztvevő üzleteknek. Ráadásul a kedvezményt kihasználva nem is az a fogyasztói kör él a lehetőséggel, amelyik az év többi napján a fizetőképes keresletet jelentené nekik – fogalmaztak. A szabályokban előírt teljes étlap és itallap helyett 2-3 menüsorral és korlátozott italválasztékkal, például szelektált borkínálattal tartják megvalósíthatónak legközelebb az akciót. Amennyiben nem találnak meghallgatásra, legközelebb a korábbi feltételekkel nem tudnak csatlakozni az akcióhoz – írták. Levelük nem talált meghallgatásra.

Az idei akció még el sem indult, máris sokan kiakadtak a potenciális érintettek közül. Az éttermek várták a tájékoztatást, hogy hol lehet regisztrálni, a torkoskodni akarók pedig keresték az információt az idén bekapcsolódó éttermekről. Hiába, mert az utóbbi években használt www.torkoscsutortok.hu oldal nem működik, és a Magyar Turizmus Zrt. honlapján is csak január 23-án, az esti órákban jelent meg az első rövid hír arról, hogy február 19-én idén is lesz Torkos Csütörtök. Három nappal később ugyanitt már beélesítették az "Étteremkeresőt" is, de a linkre kattintva csak ennyit találtunk: „Jelenleg zajlik az éttermek regisztrációja. A csatlakozó éttermek listája várhatóan január 28-tól lesz elérhető.”

Hétfő délben több olyan vendéglőst megkérdeztünk, aki folyamatosan részt vett az akcióban. Azt mondták, eddig senki sem kereste őket, pedig minden évben rögzítették az elérhetőségeiket. A szervezés akadozása mögött állhat az is, hogy tavaly decemberben tulajdonosváltás volt a NetPincért üzemeltető Viala Kft.-nél. Az MT Zrt. 2012-től ezzel a céggel szervezte közösen az akciót. Ennek keretében használhatták kommunikációs felületként hozzá a www.torkoscsutortok.hu oldalt, amit a program 2006-os indulása után egy magánszemély regisztrált magának.

Természetesen ez csak az egyik ok lehet, más is közrejátszhat abban, hogy egy ilyen országos akció szervezése nem indulhatott el megfelelő időben.


Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül
Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.