Alacsonyabb áfakulcsot kérnek a magyar fürdők is

Kiáll a SZÉP-kártya rendszer fenntartása mellett a Magyar Fürdőszövetség, ugyanakkor gondot jelent szerintük az OEP-térítési díjak évekkel ezelőtti befagyasztása, ráadásul alacsonyabb áfakulcsot is szeretnének a magyar fürdők. 

A hazai fürdők jelentik a turisztikai kínálat egyik alapját, melyre számtalan szolgáltató építette fel struktúráját, köztük szállásadók, vendéglátóegységek, kiskereskedelmi szolgáltatók. A fürdők többnyire a hátrányos helyzetű kistérségekben, a gazdaság további szektorai által kevésbé preferált területeken találhatók, ahol az egyik, vagy talán egyetlen munkahelyteremtő és a térség felzárkózását biztosító tényező a turizmus.

Továbbra is kell a SZÉP-kártya

A Széchenyi Pihenőkártya változtatásával kapcsolatban aggodalomra adhat okot, ha a fürdők forgalmának 10-15%-át adó SZÉP-kártya-forgalom rendszere sérül. A szabályozás kis mértékű változtatása is komoly, a fürdők üzemeltetésére is hatással levő bevételkiesést okozhat. A sajtóban megjelent hírek szerint a három alszámla és a kialakított szabályrendszer nem fog változni, azonban ezúton szeretnénk határozottan kiállni a fürdőszolgáltatásokat érintő fizetési mód változatlanul történő fenntartása mellett, mely a jelenlegi mindhárom alszámláról biztosítja a fürdőszolgáltatások térítését.



Alacsonyak az OEP térítési díjak

A gyógyfürdők finanszírozási problémája a 2012 óta befagyasztott OEP térítési díjakra vezethető vissza, mely 2015-ben már éreztette hatását a kezelések számának 2,5%-kal történő visszaesésével. Az egészségügy finanszírozásán belül a fürdőkben végzett gyógyászati kezelések finanszírozására a 6,6 millió elvégzett kezelésszám mellett 4,2 milliárd forint jut. A legfőbb gondot az jelenti, hogy az alacsony finanszírozási összeg (400-600 Ft/kezelés) mellett a fürdők jogszabályi kötelezettség miatt önrészt kénytelenek költségeik fedezésére elkérni a vendégektől, melynek mértéke átlépte azt a határt, melyet az igénybe vevők tolerálnának. Emiatt következett be a forgalom csökkenése. A Magyar Fürdőszövetség döntéshozók részére írt lobbianyagaiban a kezelések térítési díjainak 20%-os mértékű átlagos emelését kérte a gyógyfürdőtérítési keretösszeg 5 milliárd forintra történő emelése mellett.

Kedvezőbb áfakörbe történő besorolás szükséges

A szálláshely-szolgáltatók mellett a vendéglátó egységek üzemeltetői is 18%-os áfakulccsal kalkulálhatnak 2017-ben. A Fürdőszövetség részéről örülünk a hírnek, a turizmus kiemelt szereplői kapták meg a lehetőséget szolgáltatásaik bővítésére, fejlesztésére. A hazai fürdők és szolgáltatásaik jelentik számtalan településen a fő vonzerőt, melyre épülve alakult ki ezen térségekben mindkét szolgáltatói struktúra, mely kedvezőbb feltételekkel tud a jövőben üzemelni. A Magyar Fürdőszövetség álláspontja, hogy a fürdőszolgáltatásoknak a mindenkor érvényes szállás- és vendéglátás-szolgáltatás feltételeit és gazdasági környezetét kell elérnie annak érdekében, hogy a szolgáltatók a közös vendégkört azonos szinten tudják kiszolgálni. Ennek érdekében jogosan merül fel a fürdők részéről is igényként az alacsonyabb áfakörbe történő tartozás.

Elvándorol a fürdőkből a szakképzett személyzet

Napjaink egyik fő üzemeltetési problémáját jelenti a bővülő forgalom mellett a szakképzett személyzet biztosítása. A jelentős bérfeszültségek hatására a fürdőkben is megindult az elvándorlás más állami és magánszektorok irányába, például egészségügyi szakszemélyzet kórházakba, rendelőkbe, külföldre vándorlása, a fürdő szakszemélyzetének a kiskereskedelmi szektorba történő áramlása. Az elvándorlás veszélyezteti a fürdők üzemeltethetőségét, így kialakulhatnak olyan helyzetek, amikor a szolgáltatások egésze vagy egy része lehetetlenül el a személyzet hiánya miatt. A probléma orvoslására az előző pontokban említett javaslatok jelenthetik a megoldást a SZÉP-kártya felhasználásának változatlanul hagyásával, az OEP térítési díjak emelésével, illetve a kedvezőbb ÁFA-körbe történő besorolással.

A fürdők forgalma röviden összefoglalva:

· 2015-ben a fürdők, a turisztikai szektor más ágaihoz hasonlóan kiemelkedő évet zártak, a fürdők forgalma átlagosan 12,5%-al bővült, a látogatók száma várhatóan meghaladja a 40 millió fürdőzőt;

· 94 minősített gyógyfürdő, továbbá 100 turisztikai jelentőséggel bíró élmény-, termál és strandfürdő várja a vendégeket, az összes vízfelületi kapacitás meghaladja a 300.000 m2-t;

· a hazai fürdőkben foglalkoztatott főállású munkavállalók száma 7 ezer fő;

Ezen összefoglaló anyaggal is szeretnénk ráirányítani a döntéshozók figyelmét a hazai fürdők helyzetének javítására.


Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest

Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest 

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) újabb esélyt adna Magyarországnak.
Húsvéti szafari Nagykőrösön

Húsvéti szafari Nagykőrösön 

A tavaszi szünet első napján újra kinyitja kapuit Magyarország első és egyetlen autós szafari parkja.
Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben

Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben 

A 80 éve püspökké szentelt Mindszenty József egykori székhelye is megújul a beruházás során.
Banksy-kiállítás nyílik Budapesten

Banksy-kiállítás nyílik Budapesten 

A művész több mint száz alkotását lehet majd megnézni május 3-tól a Király utcai Komplex Kiállítóteremben.
Túrák és családi programok Székesfehérváron

Túrák és családi programok Székesfehérváron  

Íme a legjobb húsvéti programok és kirándulások a városban a hosszú hétvégén.
XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt

XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt 

A Wenckheim-pincét egy domb alá fúrták be, melyen a Csolt nemzetség által emelt monostor romjai állnak.
Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke?

Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke? 

Az április 30-ig véleményezhető terveken új stégek és a tóval kapcsolatot teremtő sétányok láthatók.
Húsvét a Skanzenben

Húsvét a Skanzenben 

Húsvétvasárnap és hétfőn a régi falusi húsvéti ünnepeket kelti életre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.
Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között

Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között 

A „Együttműködés a közösségekért" című magyarországi projekt célja egy multifunkcionális tér létrehozása a Józsefvárosban.
Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz

Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz 

A brit nézők körében közel két évtizede töretlenül népszerű BBC-műsor, "A Gyakornok" versenyzői legutóbb a magyar főváros turisztikai kínálatát is népszerűsítve versenyeztek egymással.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.