Évi félmillió turista kíváncsi a Tisztelt Házra

Turisztikai szakmai találkozót szervezett az Országház Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatósága, melynek során egyebek mellett az Országház turisztikai jellegű fejlesztéseit is bemutatták. Az első ilyen találkozót 2014-ben, a látogatóközpont megnyitásakor hagyományteremtő szándékkal rendezték meg, és várhatóan a jövőben kicsit sűrűbben tartanak ilyen összejöveteleket. Az eseményen többek között beutaztató irodák képviselői vettek részt.

Szigeti Gábor, a Közönségszolgálati Iroda vezetője köszöntőjét követően Bellavics István, az Országgyűlés Hivatala Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatóság igazgatója elmondta, hogy a Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatóság a törvényhozás munkáját segíti kulturális, pedagógiai és tudományos területen, kiemelt prioritásuk pedig az Országgyűlés munkáját és a Nemzet Főterét minden állampolgár számára ismertebbé és személyesebbé tenni.



Népszerűek a pedagógiai programok

Dr. Kedves Gyula, az Országgyűlési Múzeum szakmai vezetője elmondta: a múzeumban természetesen az állandó történeti kiállítás a legfontosabb, azonban kiemelt szerep jut az egyes foglalkozásoknak, rendezvényeknek is. Juhász Zoltán, az Országgyűlési Múzeum irodavezetője beszámolt három fő pedagógiai programjukról, melyek közül az egyik általános iskolásoknak, a másik középiskolásoknak, a harmadik pedig a felsőoktatásban tanulóknak szól. Hozzátette, hogy a pedagógiai programok résztvevőinek száma is évről évre emelkedik: 2014-ben 2241-en, 2015-ben 2463-an vettek részt a foglalkozásokon, 2016-ra pedig 3200 látogató a cél. Markója Szilárd, az Országgyűlési Könyvtár vezetője megemlítette, hogy a könyvtárban körülbelül nyolcezer kötet található, három fő gyűjtőköre a jogtudomány, a politikatudomány és a modern kori történelem.

Idén is tartható a 10%-os látogatószám-emelkedés

Szigeti Gábor elmondta: az Országház 2013-ban 394 ezer látogatót fogadott, 2014-ben a látogatók száma 21%-kal, 2015-ben pedig 10%-kal növekedett. Az idei első öt havi adatok alapján pedig elmondható, hogy idén is tartani tudják a 10%-os növekedést. Célszámok nincsenek, de természetesen a folyamatos növekedésre törekednek. Az élő idegenvezetés az Országházban jelenleg is számos nyelven elérhető: a magyar és az angol mellett spanyolul, olaszul, franciául, németül, oroszul és héberül. Elmondható egyébként, hogy a legnagyobb számban angol és magyar nyelvű vendégeket fogadnak, az Európai Unión belüli látogatók aránya 75% a nem EU-s állampolgárokhoz képest, ebben nagy változások nem történtek az elmúlt évek során.

Audioguide és Tér-Séta

A megvalósult fejlesztések között említették a 12 nyelven elérhető múzeumi audioguide bevezetését, de a nyár folyamán már nyolc nyelven országházi audioguide is lesz. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az élő idegenvezetés megszűnik a létesítményekben, azokon továbbra is részt vehetnek az érdeklődők. Egy mobilapplikáció is letölthető - akár a Kossuth téren biztosított ingyenes wifi segítségével -, melyben mind az Országházról, mind a látogatóközpontról bővebb információhoz juthatnak a látogatók. Az új szolgáltatások közé tartozik a Tér-Séta, melynek segítségével a Kossuth tér arculatát meghatározó épületek és műalkotások történetével ismerkedhetnek meg a programon résztvevők, valamint a Tér-Zene, melynek keretében különböző zenekarok adnak műsort Budapest történelmi helyszínén, a Tisza-szobor mellett. Az előadás során elhangzott, hogy a látogatók nem tartják elegendőnek az információs táblákat, ezt az űrt azzal próbálják betölteni, hogy diákmunkásokat alkalmaznak, akik több nyelven fogják invitálni az érdeklődőket a programokra.

Bellavics István ezután elmondta, hogy a Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatóság számos turisztikai célú kiadványt jelentetett meg az elmúlt időszakban: ide tartoznak például a Nemzet Főtere Füzetek, az Országházi Séták, A magyar országgyűlések története, a Tudományok konferenciák az Országházban, az Országgyűlési Értekezések, a Nemzet Főtere Könyvek és egyéb önálló kötetek kiadása. Megtudtuk továbbá, hogy a tervek között szerepel egyebek mellett az online kommunikáció erősítése, egy könyvkiadói program elindítása, így brandépítés céljából életre létrehoznák az Országház kiadót, valamint egy nyilvános fotó- és filmarchívum életre keltése.



Nő a turistaszám, csökken az átlagos tartózkodási idő

A szakmai eseményt Mártonné Máthé Kinga, a Magyar Turisztikai Ügynökség Belföldi Igazgatóságának vezetőjének előadása zárta. A prezentációban Budapest turisztikai jelentőségéről hallhattunk. Mártonné Máthé Kinga elmondta, hogy a magyarországi kereskedelmi szálláshelyek férőhelyeinek 13,9%-a található a fővárosban, az összes hazai vendégéjszakaszámnak viszont a 60%-a realizálódik Budapesten. 2015-ben 3,2 millió külföldi turista látogatott a fővárosunkba, és átlagosan 2,4 napot töltöttek itt. Az idei első négy félév adatai alapján elmondható, hogy a mutatók továbbra is jók, növekszik mind a turisták, mind a vendégéjszakák száma Budapesten, az átlagos tartózkodási időben mutatható ki némi csökkenés. A kereskedelmi szálláshelyek vendégéjszakaszámai szerint Budapest top 10 küldőországa az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok, Németország, Olaszország, Franciaország, Spanyolország, Oroszország, Izrael, Svédország és Lengyelország.


Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest

Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest 

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) újabb esélyt adna Magyarországnak.
Húsvéti szafari Nagykőrösön

Húsvéti szafari Nagykőrösön 

A tavaszi szünet első napján újra kinyitja kapuit Magyarország első és egyetlen autós szafari parkja.
Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben

Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben 

A 80 éve püspökké szentelt Mindszenty József egykori székhelye is megújul a beruházás során.
Banksy-kiállítás nyílik Budapesten

Banksy-kiállítás nyílik Budapesten 

A művész több mint száz alkotását lehet majd megnézni május 3-tól a Király utcai Komplex Kiállítóteremben.
Túrák és családi programok Székesfehérváron

Túrák és családi programok Székesfehérváron  

Íme a legjobb húsvéti programok és kirándulások a városban a hosszú hétvégén.
XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt

XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt 

A Wenckheim-pincét egy domb alá fúrták be, melyen a Csolt nemzetség által emelt monostor romjai állnak.
Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke?

Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke? 

Az április 30-ig véleményezhető terveken új stégek és a tóval kapcsolatot teremtő sétányok láthatók.
Húsvét a Skanzenben

Húsvét a Skanzenben 

Húsvétvasárnap és hétfőn a régi falusi húsvéti ünnepeket kelti életre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.
Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között

Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között 

A „Együttműködés a közösségekért" című magyarországi projekt célja egy multifunkcionális tér létrehozása a Józsefvárosban.
Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz

Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz 

A brit nézők körében közel két évtizede töretlenül népszerű BBC-műsor, "A Gyakornok" versenyzői legutóbb a magyar főváros turisztikai kínálatát is népszerűsítve versenyeztek egymással.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.