Délvidéki gőzkompból lett látogatóközpont Budapesten

Néhány napja megnyílt Budapesten a jövő évi vizes vb-t és a budapesti olimpiai pályázatot bemutató két interaktív látogatóközpont. Az egyiket egy több mint 100 éves gőzkompból alakították ki. 

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Tarlós István főpolgármester, Fürjes Balázs, az olimpiai pályázat vezetője, valamint Kovács Ágnes, Sydney olimpia bajnoka nyitotta meg a 2017-es budapesti vizes világbajnokság helyszíneit, köztük a főhelyszín Dagály Úszóarénát, valamint a 2024-es budapesti olimpiapályázatot is bemutató interaktív látogatóközpontokat.

A két világesemény bemutatására 2x200 m2-es interaktív látogatóközpont készült, amelyet a Dunán egy csaknem 700m2-es uszályon építettek fel. Az uszályon berendezett két látogatóközpont a tervek szerint egészen a FINA-világbajnokság végéig, illetve a 2024-es olimpiarendezés helyszínét kiválasztó, 2017. szeptember 13-án esedékes limai közgyűlésig várja a látogatókat a Parlamenttel szemközt, az óriás toronyugrás vb-helyszíneként is szolgáló Batthyány téren.

A Dagály látogatóközpont interaktív, a XXI. század követelményeinek megfelelően high-tech eszközökön keresztül mutatja be a vizes világbajnoksághoz kapcsolódó létesítményeket, elsősorban a Dagály Úszóarénát, a 27 méter magas óriástornyot, illetve a világbajnokság egyéb helyszíneiként szolgáló uszodákat. Külön létesítményben ismerhetőek meg Budapest 2024-es olimpiai pályázatának legfontosabb elemei, előnyei és az Agenda 2020 reformprogram főbb célkitűzései. A látogatóközpontok célja, hogy mindkét világeseményt interaktív, modern, XXI. századi eszközökön keresztül mutassák be a lakosság számára. 

Virtuális valóság szemüvegen keresztül be lehet tekinteni a jelenleg gőzerővel zajló Dagály Úszóaréna építkezési területére, motorcsónakban ülve elszáguldhatunk a vizes világbajnokság helyszíneire, amelyet 3D-filmen keresztül is megtekinthetünk, de ki lehet próbálni olyan érdekességeket is, mint a vízilabdacsocsó, vagy tesztelhetjük tudásunkat olimpiai és vizes sportágakhoz kötődő kvízjátékokon is. 

A Dagály Úszóarénához kapcsolódó beruházás komplex városfejlesztési program része, melynek keretében megújulnak a környező utak, sor kerül a környezet rendezésére, gyalogossétány épül a Forgách utcai metrómegállótól az Úszóarénáig, valamint a Kossuth tér és a Dagály között.  A fejlesztéssel a Dagály területén az ország legkiemelkedőbb sport- és fürdőközpontja jön létre, amely a világbajnokság után is több ezer ember számára nyújt majd szórakozást. 

A látogatóközpontoknak otthont adó uszály az interaktív kiállítások ideje alatt a Mahart Passnave Kft. belföldi hajóállomásaként is üzemel majd, a budai oldalon felszállási és leszállási lehetőséget biztosítva a Dunakanyarba induló és onnan érkező menetrendszerinti hajójáratokra, így biztosítva éves szinten több tízezer turista áthaladását a látogatóközpontokon.

A pavilonok ingyenesen látogathatóak, múzeumi nyitvatartási rend szerint működnek, azaz a hétfői nap kivételi minden nap 11 és 19 óra között fogadják a vendégeket. A szervezők létrehoztak egy információs vonalat is, a 06 70 641 1144-es telefonszámon, nyitvatartási időben várják iskolás- vagy turistacsoportok jelentkezését is. Mindkét látogatóközpont két nyelven, magyarul és angolul várja a hazai és külföldi vendégeket.

A gőzkomp

A látogatóközpontoknak helyt adó egykori gőzkomp 1870 körül a Délvidéken, Gombos és Erdőd között közlekedett. Fedélzetére egyszerre hat darab, egyenként tíz tonnával megrakott vasúti kocsit toltak fel a Duna egyik partján, hogy a túlsó parton ismét a síneken folytassa útját a szerelvény. A gőzkomp azonban nem sokáig üzemelt, mivel hamarosan híd épült a folyón. A szerkezet később Budapestre, a Margitszigetre került, ahol az ’50-es években a Honvéd kétszintes csónakháza épült rá, számos sportoló kezdte innen pályafutását. Amikor a ’80-as évek végén innen is kiöregedett, a Népszigetre vontatták az Újpesti Hajójavítóba, ahol elsüllyedt. Kiemelésére 2015 nyarán került sor a Mahart Passnave Kft. jóvoltából.

A monstrum nagyjából 5 évet töltött a víz alatt, a kiemelése több hetes előkészítést követően 2-3 napot vett igénybe – a hajótest ferdén fúródott a mederbe, napokig tartott a több tonna iszapot kiszivattyúzása. Felújítása 10 hónapon keresztül tartott, ezt követően kezdődtek meg a látogatóközpontok kialakításának építési munkálatai. A gőzkomp hossza 62,8 m, a szélessége 9,04 méter, az átlag merülése 30 centi. A gőzkomp valaha szegecselt acéllemezből készült, a fedélzete és a bordaszerkezete maradt az eredeti, a külső héjazata többször lett cserélve.


Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart problémáit

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart problémáit 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.
Esztergom megnyitotta az idei rendezvényszezont

Esztergom megnyitotta az idei rendezvényszezont 

Esztergom minden korábbinál színesebb rendezvényszezont nyit az idei évben.
Először született magyar győzelem a brüsszeli díjátadón

Először született magyar győzelem a brüsszeli díjátadón 

A fesztivál során immár negyedszerre osztották ki a rangos NEB díjakat, amelyek innovatív és fenntartható európai projekteket díjaznak

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.