Dobogós helyen Észak-Magyarország turizmusa

Az idei első félévben a változékony időjárás ellenére – különösen az idegenforgalmi főszezonban – növekedett a turisták száma Észak-Magyarországon. Azok, akik Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén vagy Nógrád megye változatos tájait, városait, falvait választották üdülésre, kikapcsolódásra, nem bánták meg a döntésüket.

Lapunk érdeklődésére Molnár Anita, a Magyar Turizmus Zrt. Észak-magyarországi Régió Marketing Igazgatóságának vezetője elmondta, hogy a tavalyinál több külföldi – különösen lengyel – vendég érkezett a térségbe. Főleg a kisgyermekes családok közül jöttek sokan, ugyanakkor akadtak olyanok is, akik többször, de rövidebb időt töltöttek a régióban. A tapasztalatok szerint jó szezont zárnak a szolgáltatók, a fürdők viszont megérezték az időjárás kedvezőtlen hatásait.

Nagy számban érkeztek a lengyelek

Vélemények szerint a lengyel turisták újból felfedezték a történelmi Eger nevezetességeit, miután nagy számban látogattak el a hevesi megyeszékhelyre. A matyók fővárosában, Mezőkövesden a szálláshelyeken eddig csaknem hasonlóan alakult a vendégforgalom, mint a múlt évben. A Zsóry gyógyfürdőben viszont – főleg hétköznapokon – a változékony időjárás miatt kevesebben lubickoltak. Gyöngyösön és a Mátrában – ahol több belföldi vendég fordult meg – az érdeklődő külföldiek száma is növekedett. A sástói turisztikai fejlesztések hatására az elmúlt időszakban is sok látogatót fogadtak, főleg a gyalogos túrákat választó vendégek közül. Ez is jelzi, hogy főként kikapcsolódásra, pihenésre, aktív sportolásra választják a Mátrát. Gyöngyösön erősödött a kulturális turizmus, hiszen nemrég nyitották meg Magyarország második leggazdagabb egyházi kincstárát a belvárosban.

Több külföldi vendég érzett Tokajba is, miután a tavalyihoz képest 10-15 százalékkal nőtt a szálláshelyek forgalma a történelmi borvidék centrumában. Főleg a szlovákok és lengyelek jöttek nagyobb számban. Az augusztus elején megnyitott 2.500 férőhelyes Tokaji Fesztiválkatlan kedvezően hat a térség vendégforgalmára. Sokan a túrákhoz kerékpárokat béreltek, és sikert hozott a borbusz szolgáltatás is.

A matricás album miskolci sikere

Egerszalókon és a Demjéni Termál Völgyben a fürdők voltak a fő attrakciók. Ezek mellett a három éve megnyitott szalóki barlanglakásokat is sokan keresték fel. A tavalyihoz képest az idén minden hónapban 10 százalékkal többen látogatták azokat. A legtöbben – 860-an – viszont az ifjúsági találkozóra és lelkigyakorlatra, míg a pünkösdi tor-túrára 850-en érkeztek. Az idei első félévben Miskolc látnivalóit is többen keresték fel, mint a tavalyi első hat hónapban. A barlangfürdőben például 12 százalékkal növekedett a forgalom. A lillafüredi kisvasúton 43 százalékkal több turistát szállítottak, a Pannon-tenger kiállítás megnyitásával pedig több mint 200 százalékkal növekedett a látogatók száma a Herman Ottó Múzeumban.

A turisták körében kedvező fogadtatásra talált a Miskolci TDM új kiadványa, a matricás album, amely elsősorban a kisgyermekes családokat ösztönzi arra, hogy hosszabb időt töltsenek el a borsodi megyeszékhelyen. Ezek mellett a megújult lillafüredi függőkert, valamint a felújított diósgyőri vár is sok turistát vonz a városba.

A szépséges Zemplénben a sátoraljaújhelyi kalandpark iránt nőtt az érdeklődés, mintegy tízezer vendéggel több próbálta ki ezt a szolgáltatást, mint 2013 hasonló időszakában. Ugyanakkor szívesen látogatták a vendégek a füzéri, a hollókői és a kisnánai várat is.

További összefogással léphetnek előbbre

Molnár Anita arról is tájékoztatott, hogy 2014 januárjától július végéig – a tavalyihoz képest – 13,1 százalékkal több vendég érkezett Észak-Magyarországra. Érdekességnek számít, hogy áprilisban például 24,4 százalékkal több vendéget fogadott a régió. A vendégéjszakák száma 14,5 százalékkal nőtt 2014 első hét hónapjában az előző év azonos időszakához képest. Itt is kiemelkedett az április, amikor 32,6 százalékkal több éjszakát töltöttek el a vendégek a régióban, mint egy évvel korábban. Ebben az időszakban több ukrán, szlovák és főleg lengyel turista látogatott ide. Összességében ezek az adatok azt bizonyítják, hogy hazánknak ez a turisztikai térsége dobogós helyen áll.

A szakember véleménye szerint mindez a közösségek érdeme. Ezért fontosnak tartja, hogy a szolgáltatók, a klaszterek, a TDM-ek jövőre is hasonlóan, együttes erővel fogjanak össze az eredményekért.


Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről

Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről 

Manapság sokféle étrendi sajátosság merül fel, és talán még több hóbortszerű divatdiétával találkozhatunk, amelyek olykor nagyon minimális kalóriabevitelre ösztönzik az embereket. Mielőtt bármibe belevágnánk, érdemes tisztázni szervezetünk igényeit.
Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?