Encs: Abaúj kapuja és a bakancsos turisták célpontja

Úgy mondják, hogy Encs a fiatalodó kisváros Abaúj kapujában. Az utóbbi években ugyanis sok ifjú pár telepedett le a parkok és a virágok által díszített településen. De a bakancsos turisták is kedvelik, mert az Országos Kéktúra útvonala mentén található. A turizmust pedig folyamatosan fejlesztik.

Encs az ismertségét elsősorban annak köszönheti, hogy a 3-as számú főút mellett, illetve a Budapest-Miskolc-Sátoraljaújhely vasúti fővonalon helyezkedik el. A szlovákiai Kassa, valamint Miskolc között félúton találni, ahol jó a közlekedés és sokak által gyorsan elérhető. Az önkormányzat vezetése örül annak, hogy egyre több fiatal települ a városba, akik az eladó ingatlanokba költöznek.

Elismerő oklevelek a parkokért és virágokért

Szeles András polgármestertől megtudtuk, hogy ugyanakkor gonddokkal is küzdenek, mert jelenleg nincs szabad telek a városban. Így azt javasolják a fiataloknak és a vállalkozóknak, hogy a régi, többségében lezárt és elhanyagolt épületeket vásárolják meg és azokat az igényeiknek megfelelően újítsák fel leendő tulajdonosaik. Ehhez állami támogatást is kaphatnak. Egyébként a Hernád folyó völgyének közelében elterülő, hatezer lakosú kisvárosnak közigazgatásilag Abaújdevecser és Fügöd is a része. A településen egész évben megfordulnak itt a környékről érkezők, sokan a piacra jönnek vásárolni. Ezért az önkormányzat az utóbbi másfél évben 70 új parkolóhelyet alakított ki, de ma már ez is kevésnek bizonyul.

Encsen egyelőre kevés a szálláshely a turistáknak. A nyári hónapokban a diákotthonban 70-80 vendéget helyeznek el, emellett a közelben egy panzió és étterem is működik az érkezők fogadására. Az önkormányzat fontosnak tartja, hogy a következő években a vállalkozók hazai, illetve európai uniós pályázati támogatásokkal létesítsenek újabb szálláshelyeket. Encsen országos hírű az Anyukám mondta elnevezésű étterem, amelyet sokan kedvelnek a vendégek közül.

A város nemcsak arról nevezetes, hogy az Országos Kéktúra útvonal mentén helyezkedik el, hanem arról is, hogy tiszta, ápolt parkokkal és virágokkal díszített a település. Ezekkel évről évre olyanná varázsolják Encset, mintha ligetben járna a látogató. Ennek köszönhetően 2014-ben és 2015-ben is elnyerték a Virágos Magyarországért Mozgalom elismerő oklevelét. Nagyszerű pihenőhely a padokkal ellátott és sétányok által övezett Millenniumi Park, amelyet az egykori magyar király, Aba Sámuel szobra díszít. Emellett különlegességnek számít a Templomok utcája is, ahol zöldövezetben, egymáshoz közel római, illetve görög katolikus, református és evangélikus templom épült az elmúlt negyedszázadban. A belvárosi galéria pedig a kulturális élet egyik színfoltja.

Megújuló kastélyok és a tájház

Arról is értesültünk, hogy a jelenlegi KRESZ-parkot a közeljövőben az Emlékezés parkjává alakítják át. Ezzel is a XX. századi magyar történelem néhány kiemelkedő eseményének szeretnének emléket állítani. Bár Encs és környéke hátrányos helyzetű vidék, az itt élő emberek szívélyesek és vendégszeretők. A városhoz tartozó Abaúj-Devecseren például két régi kastély is található, amelyek valamikor a Csoma család tulajdonában voltak. Ma mindkettő az önkormányzaté. Az egyiket nemrég fel is újították, ahol – többek között – közösségi teret alakítottak ki, itt összejöveteleket, találkozókat tartanak. De iskolatörténeti kiállítás is látható itt, és az 1930-as, 1940-es, illetve az 1950-es évek iskolai osztályait mutatják be.

Ennek a városrésznek az az újdonsága a hamarosan a megnyíló tájház is, amelyben régi használati eszközöket, különböző tárgyakat állítanak ki. Ezeket a helybeliek gyűjtötték össze és ajánlották fel a tájháznak. Az önkormányzat vidékfejlesztési pályázatot nyújtott be a támogatásra, hogy a másik kastélyt, illetve annak a parkját is felújíthassák. Ez várhatóan 2019-ig meg is valósul.

Vendégek, akik a környéken is kirándulnak

Mindezek mellett az önkormányzat továbbra is igyekszik kihasználni azokat a pályázati lehetőségeket, amelyekkel a jövőben is elősegítik Encs fejlődését és a térségi központ jellegének erősítését. Szeretnék megőrizni és fenntartani a városban több hektárnyi területen díszlő parkokat és virágos területeket.

Egyébként azok közül a vendégek közül, akik Encsre jönnek túrázni vagy a parkokban sétálni és kikapcsolódni, többeknek nem csak az a célja, hogy megismerkedjen a város nevezetességeivel, hanem további kirándulásokra indulnak a környékre. Így például Boldogkőváraljára, Regécre, Füzérre, hogy a várakat, illetve Vizsolyba, hogy a Károlyi-bibliát is láthassák. De akadnak olyanok is, akik a világörökségi területre, Tokajba mennek, hogy a kiváló borokat megkóstolják.


Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
Sok magyar hitelből nyaral idén - árstop nem lesz a balatoni szolgáltatóknál

Sok magyar hitelből nyaral idén - árstop nem lesz a balatoni szolgáltatóknál 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.
Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.