Enyhítheti a munkaerőhiányt a diákok alkalmazása

Manapság egyre kevesebb család engedheti meg magának, hogy gyerekeik egyetemi életét is saját zsebből finanszírozzák, a - főként a turizmus-vendéglátást sújtó - munkaerőhiány következményeit viszont talán enyhítheti a diákok alkalmazása.

Tavaly nyáron nyilvánvalóvá vált és a médiában is nagy visszhangot keltett a szektorban kialakult vészes munkaerőhiány és elvándorlás, amely egy évek óta tartó folyamat eredményeként csúcsosodott ki: 2014-ben például történelmi rekordot döntött a magyar kivándorlás mértéke - sosem volt még olyan sok, külföldön egy éven belül munkát vállaló magyar, mint abban az évben. Éppen ezért a VIMOSZ (Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége) az MGYOSZ-szal (Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége) és a Turizmus-Vendéglátás Ágazati Párbeszéd Bizottsággal közösen 2015. októberében vendéglátó szakmai napot szervezett „Munkatársat keresünk” címmel. Ennek oka pedig nem más, mint az, hogy a munkaerőpiaci kereslet mára számos területen meghaladja a kínálatot, a turizmus-vendéglátás azonban – amely kifejezetten élőmunka-igényes ágazat – különösen sújtott szektornak számít, ahol a szakma sajátosságaiból adódóan mobilis munkaerő könnyen mozdul el olyan, akár háromszor-négyszer magasabb fizetést biztosítani tudó országokba, mint Ausztria vagy Németország. A konferencián a munkaerőhiány problémáját a szakma működési feltételeit befolyásoló döntéshozók, szakértők, valamint szakmai szövetségek és vállalatok vezetőinek részvételével járták körbe, illetve megpróbálnak javaslatot tenni a megoldásra.

Mindeközben minden évben több tízezer fiatal kezdi meg tanulmányait valamelyik felsőoktatási intézményben, és közülük sokan nem csak iskolát, hanem várost - és ezzel együtt életmódot - is váltanak. Eközben manapság egyre kevesebb szülő engedheti meg magának, hogy gyerekeik életét egyetemi éveik alatt is finanszírozzák -  írja a joginfo.muisz.hu.

Egy anyuka elmesélte, nem volt kérdés, hogy gyerekük is munkát vállaljon, hogy fizetni tudják a fővárosi egyetemistaléttel járó költségeket. “Nem azt vártuk el, hogy hétfőtől péntekig húzza az igát, de azt igen, hogy valamit ő is tegyen hozzá a büdzséhez.”

Korrekt összegeket lehet keresni

Itt jön képbe a diákmunka, ami rövid és hosszú távon is megoldást jelenthet, hiszen az diákok akár heti 1-2 napot is elvállalhatnak, nem muszáj teljes munkaidőben dolgozniuk az iskola mellett, és mégis korrekt összegeket lehet megkeresni már néhány napi munkával is. Elég csak egy gyors pillantást vetni a MŰISZ honlapjára, ahol azonnal látszik, hogy melyik cég, milyen munkakörbe és hány napra, alkalomra keres diákmunkást. Van olyan munka, ahol heti 20-30 órát kell bevállalni, de nem ritka az 1-1 napos munka sem.

Az órabérekben is nagy a szórás, de már rég nem igaz, hogy a diákmunkások aprópénzért robotolnak egy gyorsétteremben. Szép számmal találunk 800-900 forintos órabérrel operáló munkákat, és van olyan munkakör, ahol bizony 1000-1500 forintot is meg lehet keresni, vagyis egy havi munkával simán összejöhet a fesztiválbérletre vagy a rezsire való. Sokan nem tudják, de fontos, hogy 25 éves korig már passzív hallgatói jogviszonnyal is lehet diákmunkát vállalni.

Tapasztalat és karrier

Az anyagi megfontolásokon túl más szempontból is hasznos lehet a diákmunka. A kínálatot böngészve feltűnhet, hogy a MŰISZ partnerei között sok, Magyarországon és nemzetközileg is ismert céget, vállalatot is találhatunk. Ezeknél a cégeknél pedig sok komoly, nyelv- és szaktudást igénylő pozíciókba keresnek diákokat.

Vagyis manapság már nem csak szórólapozásra vagy valamilyen könnyű fizikai munkára lehet jelentkezni: vannak cégek, amelyek webfejlesztőt keresnek, máshol pedig mérnökökre van szükség. A tanulmányokba vágó szakmai tapasztalat - azon túl, hogy jól mutat a CV-ben - később aranyat érhet a munka világában. Sőt, egyre több cég játszik arra, hogy a kipróbált, jól teljesítő diákokat tanulmányaik befejezése után “leigazolják” magukhoz.

A MŰISZ segít abban, hogy a diákok eligazodjanak a munkavállalással kapcsolatos jogszabályok között: egy külön honlapon összegyűjtötték az összes szükséges jogi információt, de a joginfó nyomtatott formában és akár angol nyelven is elérhető.

Forrás: MŰISZ Iskolaszövetkezet


Augusztusban Szabadság Szigete

Augusztusban Szabadság Szigete 

Az idei Sziget Fesztivál minden eddiginél fenntarthatóbb és higiénikusabb lesz – ígérte a szervezőcsapat a csütörtöki sajtótájékoztatón.
Hamarosan Európa Fesztivál - 20 éves az EU-s csatlakozás

Hamarosan Európa Fesztivál - 20 éves az EU-s csatlakozás  

A Helló Európa! Fesztivál programjai a szabadság, az európaiság és a sokszínűség jegyében keltik életre Budapest ikonikus helyszíneit, köztereit és épületeit.
Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot 

A sportág legrangosabb versenyére a világ több mint 30 országából várnak résztvevőket.
Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?