Ezek a legvonzóbb turisztikai célpontok

Hajdúszoboszló, a mátraházai Residence Ózon és a szolnoki RepTár nyerte el az idei Év Szállása verseny fődíjait. A végső sorrend félmillió vendégértékelés, 43 ezer szavazat és a szakmai zsűri véleménye alapján alakult ki. Idén először adták át az ifj. Papp Imre-emlékdíjat, mely a turizmus területén kiemelkedő szakmai munkásságot ismeri el.

Immár negyedik alkalommal rendezték meg az Év Szállása versenyt, melyen a díjak a Szallas.hu oldalon publikált 500 ezer vendégértékelés, a verseny során leadott 43 ezer szavazat és a szakmai zsűri ítélete alapján kerültek kiosztásra.

Az Év turisztikai települése kategóriában nem történt trónfosztás, így a verseny történetében harmadik alkalommal Hajdúszoboszló vitte a prímet, a fürdőváros évek óta a legnépszerűbb turisztikai célpont a magyarok körében. Az Év Szállása cím nyertese idén a Residence Ózon Conference & Wellness Hotel Mátraháza **** +superior lett, amely 2 évvel ezelőtt a 4-5 csillagos hotelek kategóriában már kivívta a szakmai zsűri elismerését.

„Az Év Szállása cím birtokosa kiváló vendégértékelésekkel büszkélkedhet, mely bizonyítékként szolgál arra, hogy a természeti adottságok és az újszerű építészeti megoldások mellett a sikerben meghatározó szerepe van a barátságos, kifogástalan szolgáltatást nyújtó személyzetnek” – ismertette az eredményeket Szigetvári József, a Szallas.hu ügyvezető igazgatója.

A harmadik fő kategória, az Év Turisztikai Attrakciója díj nyertese a RepTár (Szolnoki Interaktív Repülőmúzeum) lett. A közel 60 ezer négyzetméter alapterületű repüléstörténeti kiállítóhely és tematikus park egyedülállónak számít Kelet-Európában. A Szolnok számára jelentős turisztikai forgalmat generáló létesítményben nyugdíjazott és restaurált gépeket, valamint temérdek interaktív eszközt ismerhetnek meg a látogatók.

A szakmai zsűri és a vendégek véleménye alapján idén az Év külföldi szálláshelye címet a Hotel Tatra Zakopane*** kapta. „Zakopane évről évre egyre népszerűbb a magyar utazók körében, adataink szerint idén újra megduplázódott az ide utazók száma. A Hotel Tatra Zakopane megtestesíti mindazt, amire a magyarok vágynak: tiszta szobák, lenyűgöző kilátás a Tátra havas csúcsaira, remek ételek és segítőkész személyzet, mindez ráadásul megfizethető áron” – tette hozzá Szigetvári József.

Idén először díjazták a turizmus szakma példaképét A verseny történetében először adták át az ifj. Papp Imre-emlékdíjat, mely a turizmus területén kiemelkedő szakmai munkásságot ismeri el. A névadó az idén elhunyt Papp Imre, aki szállodavezetőként és a Sümegi Vár üzemeltetőjeként kulcsszerepet vállalt Sümeg turisztikai népszerűsítésében. A díj nyertese Szádeczky Kornélia, az Eger és Térsége TDM (Turisztikai Desztináció Menedzsment) elnöke, illetve az EGERERDŐ Zrt. közjóléti és turisztikai előadója lett. Nevéhez fűződik a Gyógyvizek Völgye nevű kezdeményezés kidolgozása és megvalósítása, melynek révén 100 ezer vendégéjszakával gyarapodott Eger és térsége.

Idén debütált a versenyen az Év Autentikus Szálláshelye kategória is, melynek első díjazottja a Forgách Kastély Hotel Mándok**** lett. „Azok a szálláshelyek tudják felhívni magukra a vendégek és a szakma figyelmét, akik nem egyszerűen beállnak a sorba, és megfelelnek az elvárásoknak, hanem trendteremtővé válnak újszerű megoldásaikkal, ennek mintapéldája a Forgách Kastély Hotel Mándok****” – mondta Szigetvári József. A szálláshelyen a mai igényeket kielégítő modern szolgáltatások mellett nagy hangsúlyt fektettek a történelmi múlt eleganciájának rekonstruálására is, így az itt éjszakázó vendégek grófként hajthatják álomra fejüket.

Az Év Szállása verseny zsűrije és további díjazottjai 2016-ban

A zsűri döntésében a szakmai ítészek mellett idén Pataki Zita televíziós és rádiós műsorvezető, valamint Kozák Danuta ötszörös olimpiai bajnok magyar kajakozónk is részt vettek. „Nagy öröm volt számomra, hogy a Szallas.hu felkérésére csatlakozhattam az Év Szállása verseny szakmai zsűrijéhez. Jó érzés, hogy ezzel a díjjal is hozzájárulhatunk a hazai szállások fejlesztéséhez, inspirálásához. Versenyeim során hozzászoktam, hogy a befektetett munka sikerét egyszerűen, egy stopperrel le lehet mérni. A szállodák, apartmanok, panziók szakmai értékelésénél rengeteg szempontot figyelembe kellett vennünk, hogy megtaláljuk a legjobbat” – mondta Kozák Danuta. A verseny főtámogatói az OTP Bank és a Google Magyarország voltak.

Fődíjak:

Év Szállása: Residence Ózon Conference & Wellness Hotel Mátraháza ****+superior

Év turisztikai települése: Hajdúszoboszló

Év Turisztikai Attrakciója: RepTár (Szolnoki Interaktív Repülőmúzeum)

ifj. Papp Imre-emlékdíj (Turizmus Szakma Példaképe): Szádeczky Kornélia – Eger TDM

Év külföldi szálláshelye: Hotel Tatra Zakopane***

 

 

Különdíjak:

I. Szakmai díjak (szakmai zsűri döntése alapján):

4-5 csillagos szálloda (nagy befogadóképesség)

1. hely: Hotel Európa Fit Hévíz ****+superior

2. hely: Residence Ózon Conference & Wellness Hotel Mátraháza ****+superior

3. hely: Velence Resort & Spa ****+superior

4-5 csillagos szálloda (közepes és kisebb befogadóképesség)

1. hely: Avalon Resort & Spa Miskolctapolca ****

2. hely: Imola Hotel Platán Eger ****+superior

3. hely: Hotel Azúr Prémium Siófok ****

 

1-3 csillagos szálloda

1. hely: Erzsébet Park Hotel Parádfürdő ***

2. hely: Bo18 Hotel Budapest ***+superior

3. hely: Hotel Margaréta Balatonfüred ***

 

Panzió / apartman / vendégház

(megosztott 1. hely)

Horcholond Vendégház Magyarhertelend

Mandalaház Boldogkőváralja II.

 

Népszerűségi díjak (szavazatok száma alapján):

4-5 csillagos hotelek

1. hely: Hotel Silver Hajdúszoboszló ****+superior

2. hely: Nelson Hotel Hajdúszoboszló ****

3. hely: MenDan Magic Spa & Wellness Zalakaros ****+superior

1-3 csillagos hotelek

1. hely: Art Hotel Zalakaros ***

1. hely: Hotel Unicornis Eger ***+superior

3. hely: Hévíz Resort & Spa Cserszegtomaj

Panzió / apartman / vendégház

1. hely: Harsona Fogadó és Étterem Harsány

2. hely: Szerencsemák Panzió Kehidakustány

3. hely: Országház Apartman Budapest III.

 

Minőségi díjak (vendégértékelések alapján):

4-5 csillagos hotelek

1. hely: Residence Ózon Conference & Wellness Hotel Mátraháza ****+superior

2. hely: Thermal Hotel Visegrád ****+superior

3. hely: Hotel Wellamarin Zamárdi ****

1-3 csillagos hotelek

1. hely: Tokajvár Hotel Tokaj***

2. hely: Elixír Medical Wellness Hotel Mórahalom ***+superior

3. hely: Hotel Panoráma Balatongyörök ***

Panzió / apartman / vendégház

1. hely: Apponyi Kiskastély Medina ****

2. hely: Rózsakert Vendégház Romhány

3. hely: Villa Tolnay Vendégház Gyulakeszi

A Szallas.hu-ról

A 2008-ban indult portál az eNET és a Magyar Hotel Monitor felmérése szerint jelenleg Magyarország legnagyobb szállásfoglaló oldala. Ma már öt kontinensen csaknem százezer hotel, panzió, apartman és vendégház kínálatát közvetíti az utazni vágyóknak, akik számos szűrési lehetőség (szállás típusa, wellness-szolgáltatások, fizetőeszközök) segítségével találhatják meg a számukra megfelelő ajánlatot. A honlapnak több mint 700 000 regisztrált felhasználója van, és havonta mintegy 1 500 000 látogató keresi fel. A szálláshelyek kiválasztását közel 250 000 független vendég értékelése könnyíti meg. A Szallas.hu csoporthoz tartozik még a diszkontáras csomagokat kínáló Szallasguru.hu, valamint a konferenciákhoz és egyéb céges rendezvényekhez helyszínt biztosító KonferenciaHotelek.hu. A Szallas.hu Csoport 2014-ben első, 2015-ben pedig a 3. helyen végzett a Deloitte Fast 50 – a régió leggyorsabban fejlődő technológiai vállalatainak – versenyében. 2016-ban a szállásfoglaló oldal Nemzet Bajnoka és a „Ruban d’Honneur: The ELITE Award for Growth Strategy of the Year” (Az év növekedési stratégiájáért járó kiválóság elismerés) díjat kapott a 32 ezer vállalkozást versenyeztető European Business Awardson. A Szallas.hu 2016-ban a hatékonyság Oscar-díjának is nevezett, a világ több mint 40 országában jelen lévő Effie 15. hazai megmérettetésén „Magyarok a világ körül” című kampányával Arany Effie-díjat nyert.


KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest

KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest 

A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 14, a külföldi vendégéjszakáké 24 százalékkal emelkedett.
Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá

Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá 

Adománygyűjtő akciót hirdetett a visegrádi hotel vezetősége.
A hotel, amely csak vonattal érkező vendégeket fogad

A hotel, amely csak vonattal érkező vendégeket fogad 

Norvégia legnagyobb fjordja közelében, gyönyörű környezetben fekszik a Vatnahalsen Hotel.
Luxusszálloda egy XVII. századi kastélyból

Luxusszálloda egy XVII. századi kastélyból 

A Château Neercanne egykor bárók otthona volt, ma Michelin-csillagos étterme miatt Hollandia kedvelt luxusszállodájává vált.
Szallas.hu: húsvéti locsolkodás helyett wellnesshotelben lazulás

Szallas.hu: húsvéti locsolkodás helyett wellnesshotelben lazulás 

A négynapos húsvéti hosszú hétvége és a tavaszi szünet sok magyarnak üdüléssel telik a szállásfoglaló portál adatai szerint.
Méhlegelő és gólyafészek: az ötcsillagos tokaji ház zöld szintet lépett

Méhlegelő és gólyafészek: az ötcsillagos tokaji ház zöld szintet lépett 

A Minaro Hotel Tokaj MGallery Magyarországon másodikként megszerezte a Green Key minősítést.
MTÜ: arattak Budapest és a fürdővárosok szálláshelyei az idei első hosszú hétvégén

MTÜ: arattak Budapest és a fürdővárosok szálláshelyei az idei első hosszú hétvégén 

Erős forgalom jellemezte a turisztikai szezonnyitónak is tekinthető március 15-i hosszú hétvégét, írták friss közleményükben.
Miért fontos, hogy őszinte legyen a recepciós mosolya?

Miért fontos, hogy őszinte legyen a recepciós mosolya? 

Utazni, új helyeket megtapasztalni élmény, de vajon élmény lehet-e egy ilyen helyen dolgozni? 
Az Év Alvásbarát Szállodája ez a belvárosi hotel lett

Az Év Alvásbarát Szállodája ez a belvárosi hotel lett 

Átadták az Alvásbarát Szálloda idei minősítési díjait az Alvás Világnapja alkalmából a Magyar Tudományos Akadémián.
Újabb hétvége, újabb tűz  egy hotelben

Újabb hétvége, újabb tűz egy hotelben 

Ezúttal egy etyeki szálláshelyen égett a berendezés.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.