Fényvetítés és lövészárok: első világháborús kiállítások Budapesten és Szegeden

Budapesten a Várkert Bazárban, Szegeden pedig a Móra Ferenc Múzeumban látogatható az első világháborút bemutató interaktív tárlat.

Május végén kiállítás nyílik a Várkert Bazárban

Az értelemre és az érzelmekre egyaránt ható első világháborús kiállítás nyílik május végén a Várkert Bazárban - nyilatkozta az MTI-nek a tárlat egyik kurátora.

Békés Márton, a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója azt mondta: "Az első világháború mindannyiunknak mond valamit, hiszen a kort, amelyben élünk a világégés alakította, és az általa vérrel-verejtékkel létrejött szociális, gazdasági, kulturális és a technológiai környezet formálja napjainkat is."

Félszáz múzeummal, levéltárral és sok magángyűjtemény tulajdonosával együttműködve válogatták össze a kiállítási tárgyakat, melyek hangeffektekkel együtt teszik személyessé, átélhetővé a csaknem 700 négyzetméternyi tárlatot. A kiállítást interaktív tartalmakkal, infografikákkal körülvett tárgyak alkotják majd, - jegyezte meg a szakember.

A szakmai munkát összefogó történész példaként említette, hogy a hadianyagnak leszerelt harangok elszállításának installációja minden leírásnál többet mond arról, hogy a hátországnak milyen szerepe volt a háborúban.

Jól mutatja a háború okozta tragikus veszteségeket a frontkatona helyét fehér kartonpapírral helyettesítő családi fotó, vagy az a parasztház előtt készült kép, amelyen egyenruhába öltözött orosz tiszt áll a családfő helyén. A 19. és a 20. század háborúfelfogása közötti különbséget pedig jól illusztrálja a boldog békeidőkben készült, egyedi, díszes sisak és a mellé helyezett, egyetlen méretben, tömegtermékként készült, szinte le sem sorjázott acélsisak – mondta Békés Márton.

A háború hátországi hatásainak bemutatására nagy hangsúlyt fektető, az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság megbízásából készülő kiállításon olyan, eddig ritkán tárgyalt témák is szóba kerülnek, mint az állatok hadi felhasználása, legyen szó a lovak "sorozásáról", vagy a gáztámadás előrejelzésére használt kanárikról.

A kurátor hozzátette: az első világháború paradox voltára hívják majd fel a figyelmet annak bemutatásán keresztül is, hogy itt egyszerre használták tömegesen a legmodernebb harceszközöket, miközben olyan középkori tárgyakat is a gyilkolás szolgálatába állítottak, mint a bokszer vagy a csatabunkó. Utóbbiból egyet egy magángyűjtő adott kölcsön a tárlathoz; az ütés erejét adni hivatott kézigránát és a nyelet adó fahusángon éktelenkedő rozsdabarna folt azt mutatja, hogy ezt az eszközt közelharcban használták.

A történéseket a háború előzményeitől 1917-ig feldolgozó kiállítás egy háromrészes tárlatsorozat nyitódarabja, amely mellé kerül majd a folytatás - mondta a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója.

Első világháborús kiállítás nyílt Szegeden

Hazatérnek… 1914-1918 címmel nyílt első világháborús kiállítás szombaton a szegedi Móra Ferenc Múzeumban, a tárlat különleges installációkkal, korabeli dokumentumok és tárgyak segítségével mutatja be a korszakot.

Az első világháborúban a becslések szerint 660 ezer magyar katona esett el – emlékeztetett Medgyesi Konstantin, a közgyűjtemény sajtóreferense, hozzátéve: ez a szám szinte felfoghatatlan, hiszen Csongrád megye mai lakosságának másfélszereséről van szó.

A június közepéig látogatható tárlat anyagának gerincét a kecskeméti Katona József Múzeum vándorkiállítása adta, amelyet a szegedi intézmény saját anyagából, civil szervezetek és magánszemélyek gyűjteményéből egészített ki.



A muzeológus elmondta: a kiállítást igyekeztek úgy összeállítani, hogy a látogatók érzékelhessék, milyen volt a világégés kora, hogyan harcoltak egykor nagyapáik, dédapáik zord körülmények között hosszú éveken át.

A szegedi Kultúrpalota egyik földszinti termében lövészárok épült a Doberdói-fennsík panorámaképével, eredeti géppuskával. A hang- és fényhatásokat is használó installáció mellett elkészült egy korabeli kaverna mása is, ahol a tábori orvoslás mostoha körülményeit, a legfontosabb gyógyító eszközöket és módszereket mutatják be.

A tárlaton fényvetítéssel szemléltetik a háborús vonalak alakulását, a csapatok mozgását, valamint kiállítják azokat a használati tárgyakat - kulacsokat, palackokat, gyógyszeres üvegeket -, amelyek szorosan hozzátartoztak a katonák hétköznapjaihoz. Külön teremben ismerhetik meg az érdeklődők a szegedi vonatkozású világháborús történeteket, relikviákat, a szegedi katonák harcait.

A kiállításon látható a doberdói fa, a múzeum legbecsesebb háborús relikviája. A szederfa a szegedi 46. honvéd gyalogezred állásainál magasodott a fennsíkon. A hosszú elkeseredett harcok során az ellenség lövedékei szétszaggatták ágait. A golyók tépte, elszáradt fa a hősies kitartás és az ott elesett katonák jelképévé vált, ezért a visszavonuló ezred 1916-ban magával vitte Szegedre.

Bemutatják azt a fakatonát is, amelyet az 5. honvéd gyalogezred hadnagya, Szentgyörgyi István faragott 1915-ben a vöröskereszt megbízásából. Az életnagyságú szobrot a Széchenyi téren állították föl, és a szegediek néhány koronás jótékonysági célra szánt adomány ellenében lemezfejű szögeket verhettek bele.

Forrás: MTI


Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről

Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről 

Manapság sokféle étrendi sajátosság merül fel, és talán még több hóbortszerű divatdiétával találkozhatunk, amelyek olykor nagyon minimális kalóriabevitelre ösztönzik az embereket. Mielőtt bármibe belevágnánk, érdemes tisztázni szervezetünk igényeit.
Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?