Harcsapaprikással és kolbásszal vettük le a lábukról az osztrákokat

A bizalomerősítés és szakmai kapcsolatépítés kitűnő fóruma volt az idén október 1-jén ötödik alkalommal tartott Nagy Magyar Turizmusnap (Großer UNGARN Tourismustag) Bécsben, ahol egész napos randevút adott egymásnak az osztrák és magyar turisztikai szakma. A szakmai jellegű értékesítésösztönző rendezvényt fokozott várakozás előzte meg idén.

A rendezvény keretében került sor dr. Ruszinkó Ádám helyettes-államtitkár és dr. Josef Peterleithner, az Osztrák Utazási Szövetség (ÖRV) elnökének, valamint dr. Walter Säckl, az ÖRV főtitkárának találkozójára. A baráti hangulatú megbeszélésen az ÖRV elnöke megállapította, hogy „Magyarország nagyon jó úton jár, s nagyon aktív munkát végez az osztrák piacon annak érdekében, hogy az új és változatos turisztikai szolgáltatásait meg- és elismertesse a szomszédos Ausztriában." A legnagyobb lobbierővel rendelkező osztrák turisztikai szakmai szervezet vezetői örömüket fejezték ki, hogy az egyesület 55 éves történelmében először Magyarországon rendezik őszi kongresszusukat, amelynek október 23. és 26. között Debrecen városa és Kelet-Magyarország ad otthont. A turizmusnapon tapasztaltakról és az államtitkári találkozóról az ÖRV elnöksége külön pozitív hangvételű sajtóközleményt adott ki „Turizmus összeköt" címmel. A rendezvényről valamennyi jelentős osztrák turisztikai szaklap, hírportál és blog beszámolt.

A bécsi magyar nagykövetség palotájában megrendezett prémium kategóriás szakmai rendezvényen idén prezentációk, workshopok és show-műsor keretében 29 hazai turisztikai vállalkozás, szálloda, fürdő, utazási iroda és egyéb szolgáltató mutatta be újdonságait az osztrák piacon. A rendezvényre közel 140 osztrák partner (turisztikai szakember, utazási irodák, cégek és a média képviselői) regisztrált látogatóként. Idén Budapest és kiemelt kulturális szolgáltatói, valamint a fővároshoz közeli attrakciók álltak a középpontban. A Budapesti Fesztivál és Turisztikai Központ (BFTK), a MÜPA Budapest, a Zeneakadémia és az Operaház mellett további 14 szolgáltató és programgazda érkezett a magyar fővárosból Ausztriába. Először mutatkozott be osztrák szakmai közönségnek a Liget Projekt. Az osztrák piacon még hatalmas tartalékokkal rendelkező Dél-Alföld külön is megjelent: az Ausztriában még titkos tippnek számító régióból 11 szolgáltató képviselte a turisztikai kínálatot. A Szegedi Szabadtéri Játékok művészei varázslatos zenei és filmprodukcióval érveltek a „napfény régiója" mellett, valamint hangsúlyozták, hogy Bécs és Kecskemét között már közvetlen vasúti összeköttetés van az osztrák vasúttársaságnak köszönhetően – az ÖBB járata ugyanis minden nap közlekedik a két város között. Emellett többek között Békéscsaba, Gyula, Tiszakécske, Makó, Kalocsa és Mezőtúr is képviseltette magát.

Kovács Balázs, a Magyar Turizmus Zrt. Bécsi Külképviseletének vezetője kérdésünkre elmondta, hogy a Nagy Magyar Turizmusnap az elmúlt években az osztrák-magyar turisztikai szakma legnagyobb éves fórumává nőtte ki magát, amely a kiállítók számát tekintve a bécsi utazási kiállítással, a Ferien-Messével vetekszik. A rendezvényen a Magyar Beutaztatók Szövetsége (MABEUSZ) is kint volt két partnerirodával, valamint olyan szállodák jelentek meg, mint az Aqaworld Resort Budapest vagy a Hotel Benczúr, valamint olyan szolgáltatók, mint a BeBudapest vagy a Budapest Bike. Fővárosunk környékéről Gödöllő és Visegrád mutatkozott be. Kovács Balázs hozzátette: nagy szenzációnak számított a Szegedi Szabadtéri Játékok művészeti igazgatója, Harangozó Gyula szemszögéből külön erre az eseményre készített, Szegedet és a szabadtéri játékokat népszerűsítő kisfilm bemutatása, Harangozó Gyula neve ugyanis ismerősen cseng az osztrákoknak, nem hiába – korábban ő volt a Bécsi Állami Operaház balettigazgatója. Ezt követően a helyszínen musical- és operettelőadásokat mutattak be Dancs Annamari és Kerényi Máté szereplésével.

{youtube|id=clA1awmoVFc}

Az eseményen a gasztronómia is jelentős szerepet kapott: a kávészünetet a budapesti Szamos Gourmet Palace szponzorálta, a cég december óta bécsi cukrászdát is üzemeltet. Emellett olyan tájjellegű ételeket kínáltak fel a megjelenteknek, mint a szűzérmék Budapest-módra vagy a szegedi harcsapaprikás túrós csuszával, de békési kolbász- és pálinkakóstolót is tartottak, a rendezvény borai pedig a hajósi borrégióból érkeztek.

Kovács Balázs hozzátette, az elmúlt években mind az osztrák, mind a magyar partnerek 70%-a úgy nyilatkozott, hogy a Nagy Magyar Turizmusnap meglátogatásából konkrét üzleti hasznuk származott.

A teljes fotógalériát ide kattintva megtekintheti.

Forrás: Magyar Turizmus Zrt. / Turizmus Online


Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.
Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül
Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.