Három mátrai település fogott össze a turisztikai fejlesztésekért

Három alsó-mátrai település: Szurdokpüspöki, Tar és Szuha-Mátraalmás fogott össze és közös pályázatot nyújtottak be turisztikai fejlesztésekre – tudtuk meg Pintér Miklós Ervintől, Szurdokpüspöki polgármesterétől. Elhatározták, arra törekszenek, hogy a három település nevezetességeit minél jobban bekapcsolják a Mátra idegenforgalmába. Közös céljuk, hogy a jövőben a három falu egyelőre kevésbé ismert látványosságait még több turista ismerhesse meg.

Szurdokpüspökiben ezekhez már jó alapok szolgálnak, hiszen a falu szülöttje volt Hanák Kolos, a Mátra igaz barátja, a nagy hegy turizmusának megalapítója. A hagyatékát ma is ápolják a falubeliek, és a tiszteletére nyitották meg a Hanák Közösségi és Emlékházat.

Az alapító emléke ma is él

Hanák Kolos 1851-ben született Szurdokpüspökiben. Elemi iskolai tanulmányait Gyöngyösön végezte, majd Pozsonyban, Pesten és Egerben jogot tanult. 1872-től Gyöngyösön joggyakornokként dolgozott, majd 1875-ben ügyvédi vizsgát tett és még ebben az évben meg is nősült. Már 25 évesen a Gyöngyösi Takarék- és Hitelintézet ügyésze lett.

1886-tól írásaival népszerűsítette a Mátrát, majd egy évvel később megalapította a Kárpát Turistaegylet Mátra Osztályát. Ez volt a mai Magyarország első turistaegyesülete. Azután ennek hosszú évekig az elnökeként tevékenykedett. Hanák vezetésével ekkor már színekkel jelezték a fontosabb mátrai turistautakat, miközben a járművek közlekedésének megkönnyítésére utat építettek Mátrafüredre. Ugyanakkor megírta a Mátra első útikalauzát is, amely több kiadásban jelent meg, illetve a közreműködésével múzeumi bizottság is alakult. Ez hozta létre a gyöngyösi Mátra Múzeumot. Szerette a fiatalokat, akiknek turisztika programokat szervezett. Hanák Kolos közbenjárására tárták fel az Ágasvár alatti Csörgőlyuk-barlangot.

Közben a jogi pályája is felfelé ívelt, és 1897-ben táblabíróvá nevezték ki Pestre, ahová a családjával együtt költözött. 1908-tól kúriai bíró lett. Az élénk közéleti tevékenységén kívül gazdálkodást is folytatott. Ennek érdekében 1880-tól Abasáron és környékén földet vásárolt. Mindezt abban az időben tette, amikor filoxéravész következtében kipusztultak a szőlőültetvények. Hanák azonban az újratelepítéssel mindent megtett azért, hogy terjessze az új szőlőkultúrát. A birtokát mintagazdasággá fejlesztve mutatott példát a környék gazdáinak a Mátraalján.

Megtanulta a szőlészet-borászat minden fortélyát, a pincészete pedig messze földön nevezetes helynek számított. Nevéhez fűződik a szőlőoltvány-készítés, amelynek azóta is nagy hagyománya van Abasáron. Hanák Kolos 1923-ban hunyt el.

A nevét a Gyöngyösön működő Hanák Kolos Turistaegyesület vette fel, illetve a mátraaljai város északi részén teret neveztek el róla. Abasáron pedig a könyvtár viseli a nevét és a bibliotéka falán Hanák Kolos emléktáblát helyeztek el. A Mátrafüred és Mátraháza között épített kilátó szintén Hanák Kolos nevéről híres.

Közösségi és emlékház, új tanösvény

Pintér Miklós Elemér polgármester arról is beszámolt, hogy az önkormányzat és a civil szervezetek fejlesztési elképzelési között évek óta szerepelt egy olyan közösségi épület kialakítása, amellyel méltó emléket állítanak Hanák Kolosnak. A Szurdokpüspöki Tiszta Életéért Egyesület által benyújtott Leader -pályázat keretében a könyvár épületének belső részén kiállítótermet, az udvarán közösségi teret hoztak létre. A kiállítás Hanák Kolos életpályáját és a Mátra turizmusának legfontosabb mérföldköveit mutatja be az érdeklődőknek. A helyszínen egy különlegességnek számító pince is látható, amelyet a közösségi házzal egy fedett, de oldalain nyitott tetőszerkezet köt össze. A kialakított tér szabadtéri bútorokkal és kemencével kisebb gasztronómiai rendezvényeknek, előadásoknak nyújt helyet.

A 15 millió forintos fejlesztéssel komplex turisztikai látványosság valósult meg a nógrádi faluban. Az egész évben látogatható kiállítás mellett a Hanák udvar, a közösségi tér, a látványkonyha a helyi rendezvényeknek, a közösségi összejöveteleknek biztosít gasztronómiai élményt. A pince pedig a borkóstolásnak és borversenyeknek ad helyet

Idén májusban újabb turisztikai fejlesztést valósítottak meg Szurdokpüspökiben. Elsősorban a bakancsosok örömére átadták a négy és fél kilométer hosszú Diósi-tanösvényt, amely a pincesortól indul tájékoztató táblával és szép, erdős környezetben vezet. A tanösvényt az Egererdő Zrt. létesítette, melynek nyolc állomása van, és két helyen meg is pihenhetnek a vendégek.

Számos, ma már országosan is elismert teljesítménytúra útvonala érinti az új tanösvényt. Így például a Mátrabérc, a Hanák Kolos és Muzsla teljesítménytúrák és a Püspöki keringő, melyeket áprilisban tartanak. Ezek mellett a júniusi Mátra 115, továbbá a Pásztó 60 hosszú, valamint az őszi Vadrózsa és Forrás-túra is. Amennyiben az ösvényt bejárók a túrázás közben megszomjaznak, a Delelő- és a Gúnár-kút vizét megkóstolva frissülhetnek fel.

Látványosságok és események a faluban

Az elmúlt időszakban Hanák Kolos emlékére fát is ültettek a dombon épült barokk műemlék katolikus templom közelében lévő parkban. A templommal szemben láthatjuk Hanák Kolos szüleinek és testvérének a síremlékét, valamint a kőből emelt feszületet és a haranglábat is. De itt található a millecentenáriumi emlékmű ifjabb Szabó István Munkácsy-díjas művész alkotása. Ugyancsak ebben a környezetben nyitották meg A mi erdőnk című kiállítást, amely Szurdokpüspöki természeti kincseit mutatja be. A közelében pedig az Emlékkert tárlatot látni kövekkel, zöld növényekkel, valamint a Források faluja táblával együtt.

A Mátra délnyugati lábánál, a Zagyva folyó völgyében fekvő Szurdokpüspöki főutcáján emelkedik az országzászló, valamint a község alapításának ezeréves évfordulójára a park mentén épített díszkút, amelyet Szent István és Szent László király, illetve Szent Imre herceg domborműve díszít. A könyvtár alatti pincében pedig a környéken található ásványokból, kőzetekből gyűjtött mintákat mutatják be. A faluba érkezők megtekinthetik a Múltunk házát is, amely Szurdokpüspöki néprajzi gyűjteményét reprezentálja.

Hegedűs Éva, a könyvtár vezetője elmondta, hogy jövőre rendezik meg tizedszer a Libafesztivált. Ez ma már országosan is elismert találkozó és a legnagyobb turisztikai esemény a mátraaljai faluban. Az idén közel ezer látogatót fogadtak, akik meg is kóstolták a libahúsból készült ételeket. Ugyancsak hagyományos, hogy szeptember végén szüreti felvonulást tartanak a településen. Ennek látványossága, hogy a hagyományőrzők a híres helyi népviseletbe öltöznek és a vendégekkel együtt vonulnak fel a falu utcáin. Eközben díszes szőlőkoszorút visznek magukkal.

Jövőre folyatják a fejlesztéseket

A turisztikai fejlesztések jövőre is folytatódnak. A három falu közös projektjének részeként új látogatóközpontot létesítenek Szurdokpüspökiben. Ez olyan interaktív bemutatóhely lesz, ahol a teljes Mátra nevezetességeit ismerhetik meg az érdeklődők. Egyben olyan túraindító hely is lesz, ahol eligazító információkat kaphatnak majd a bakancsosok arról, hogy miként érhetik el gyalogosan például Pásztót, Tart, Szuha-Mátraalmást vagy Galyatetőt.

Jelenleg kevés a szálláshely Szurdokpüspökiben. Működik egy fogadó étteremmel, ahol több mint húsz vendéget helyezhetnek el. Emellett két vendégház is található és 10-10 érkezőnek nyújtanak szállást. Az önkormányzat viszont 2019-ig új vendégházat nyit. Egy meglevő épületet vásárolnak meg, amelyet felújítanak, komfortosítanak, és tíz vendég fogadására új portát alakítanak ki.


Augusztusban Szabadság Szigete

Augusztusban Szabadság Szigete 

Az idei Sziget Fesztivál minden eddiginél fenntarthatóbb és higiénikusabb lesz – ígérte a szervezőcsapat a csütörtöki sajtótájékoztatón.
Hamarosan Európa Fesztivál - 20 éves az EU-s csatlakozás

Hamarosan Európa Fesztivál - 20 éves az EU-s csatlakozás  

A Helló Európa! Fesztivál programjai a szabadság, az európaiság és a sokszínűség jegyében keltik életre Budapest ikonikus helyszíneit, köztereit és épületeit.
Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot 

A sportág legrangosabb versenyére a világ több mint 30 országából várnak résztvevőket.
Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?