Hogyan válhat turisztikai élménnyé Budapest világörökségi címe?

A budapesti világörökségi helyszínek bemutatását fejlesztik a Metropolitan Főiskola mesterszakos hallgatói.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Budapesti Metropolitan Főiskola együttműködést kötött a Kulturális Örökségmenedzserek Egyesületével azzal a céllal, hogy a Főiskola Turizmus Menedzsment mesterszakának Desztináció- és örökségmenedzsment specializációján tanuló hallgatók több rétegű kutatási munka során térképezzék fel Budapest világörökségi hírnevét és annak a turizmussal való kapcsolatát. Mindez három fázisban történt a kutatásvezető oktatók, dr. Sziva Ivett és dr. Bassa Lia mentorálásával és a KÖME elnöke, Bőczén Árpád bevonásával. Az eredményeket a hallgatók négyfős szakmai bizottság előtt prezentálták, amelyben a kutatásvezetők és a KÖME elnöke mellett részt vett Pap Mária, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ turisztikai divízióvezetője is.

Budapest a Tripadvisoron

A kutatás során egyrészt egy előre meghatározott módszertannal Budapest értékelését elemezték a hallgatók, ahogy az a Tripadvisor oldalán megjelent, kikristályosítva a világörökségi helyszínhez kapcsolódó véleményeket. Továbbá a helyszínt járva térképezték fel a világörökségi „márka” látható megjelenését a terepen, és jó nemzetközi gyakorlatokat gyűjtöttek a világörökségi helyszínek kommunikációja terén. Az eredményeket illetően elmondható, hogy a budapesti világörökség attrakciói kiemelt helyet foglalnak el a Tripadvisor közönségének értékeléseiben: a vizsgált 70 legnépszerűbb attrakció átlagos értékelése 4,5 feletti a Tripadvisor 1-től 5-ig terjedő skáláján, mutatva, hogy kiemelten kedveltek a budapesti kulturális helyszínek. Ugyanakkor mindez az attrakciók népszerűségét mutatja és nem a világörökségi cím ismertségét: a több tízezer kapcsolódó komment közül mindösszesen 195 angol, 21 francia, 21 német és 26 olasz vélemény említi meg a világörökséget Budapesttel kapcsolatosan. A hallgatók a kidolgozott módszertan segítségével (figyelembe véve az attrakciók értékelését egy 1-5-ig terjedő skálán, az attrakciók ismertségét – a kommentek számát – és a kommentek időbeli elosztását) arra jutottak, hogy a világörökségi cím csekély ismertsége ellenére Budapest világörökségi magzónájába tartozó attrakciói évről évre egyre vonzóbbakká válnak. Azonban ezen értékek tudatosítása, turisztikai élménnyé formálása számos teendőt igényel mind az információs táblák (amelyek néhány kivételtől eltekintve hiányoznak vagy kevéssé észrevehetők), mind az interpretáció vagy az ár-érték arány tekintetében. Mindezek égető feladatot jelentenek egyrészt a kezelési terv, másrészt a turizmus menedzsmentjének és marketingjének szempontjából.

A kutatás harmadik fázisában a hallgatók egy olyan kérdőív fejlesztését végezték el, amely fókuszában a világörökségi helyszínhez, mint kulturális turisztikai élményhez kapcsolódó motivációk és elégedettség szerepelnek. Ezen kérdőív hiánypótló Budapest turizmusának primer kutatása terén, ezért a két szervezet, a BFTK és KÖME képviselői együttműködésben kívánják a kérdőívet alkalmazni és a kutatás eredményeinek tapasztalatait megosztani.


Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart problémáit

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart problémáit 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.
Esztergom megnyitotta az idei rendezvényszezont

Esztergom megnyitotta az idei rendezvényszezont 

Esztergom minden korábbinál színesebb rendezvényszezont nyit az idei évben.
Először született magyar győzelem a brüsszeli díjátadón

Először született magyar győzelem a brüsszeli díjátadón 

A fesztivál során immár negyedszerre osztották ki a rangos NEB díjakat, amelyek innovatív és fenntartható európai projekteket díjaznak

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.