Hosszabb távon nem befolyásolja a terror a turizmust

Az idén nyáron várhatóan nem folytatódik a magyar kiutazó turizmus pár évvel ezelőtt elkezdődött növekedése, ugyanakkor hosszabb távon újra erősödni fog honfitársaink utazási kedve. Míg a biztosítók másfél évtizede elzárkóztak a terrorcselekményekkel kapcsolatos felelősségvállalástól, manapság a többségük hasonlóképp jár el ilyen esetben, mintha az illető bármilyen más okból szorulna orvosi ellátásra - derült ki a Magyar Biztosítók Szövetsége sajtótájékoztatóján.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A rendezvényen dr. Horváth Péter, a MABISZ utasbiztosítási bizottságának elnöke elmondta, hogy míg a 2001. szeptemberi New York-i terrortámadások előtt a biztosítók kizárták a terrortámadásokkal kapcsolatos kártérítés lehetőségét, azóta sokat változott a világ, és ma már a legtöbb biztosító ebben az esetben is felelősséget vállal. Egy fontos feltételnek ugyanakkor teljesülnie kell: az adott ország / terület nem szerepelhet a Külügyminisztérium utazásra nem javasolt térségeinek listáján. Ez a lista folyamatosan frissül, és olyan országok, illetve országrészek szerepelnek rajta most, mint Mianmar, Mali, Niger, Észak-Koszovó, Algéria déli része, Libanon, Libéria, Irak, Kelet-Irán, Törökország Szíriával határos része, Egyiptomban a Sínai-félsziget északi és középső vidéke, Grúzia szakadár területei, Nairobi nyomornegyedei vagy Japánban Fukushima környéke. Horváth Péter arra is felhívta a figyelmet, hogy minden esetben alaposan el kell olvasni a biztosítási szerződés feltételeit, mivel ezeken a területeken egyes MABISZ-tagok biztosítanak általános egészségügyi ellátást az utazóknak, és csak a terrorcselekményekkel kapcsolatos ellátását zárják ki, más szolgáltatók egyáltalán nem ajánlanak biztosítást ezekre a területekre.

Fontos tudni, hogy van a világ országainak egy másik csoportja, amelyeket a Külügyminisztérium „Fokozott biztonsági kockázatot rejtő területeknek” nevez – ide tartozik például Izrael, Egyiptom és Törökország többi része, Tunézia, Kenya, a Fülöp-szigetek és Kamerun –, ezeken a helyeken általában vállalják a kártérítést a biztosítók, de itt is mindenképp javasolja a szakember, hogy olvassuk el a biztosítás megkötése előtt a szerződéshez kapcsolódó szabályzatot.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint egyébként 2015-ben örvendetesen bővült a magyarok utazási kedve: az egynapos utazások terén 10,893 millió alkalmat regisztráltak, míg 2010-ben 10,786 millió volt ez a szám. A 2008-as év kiemelkedő eredményét (11,006 millió) így nagyjából megközelítette a piac tavaly. A többnapos utazások terén sikerült is túlszárnyalni a 2008-as adatot tavaly: 6,382 millió utazást regisztráltak 2015-ben a 2010-es 5,297 millióval, illetve a 2008-as 6,155 millióval szemben. Érdekes tendencia ugyanakkor, hogy a többnapos utazások átlagos időtartama a korábbi 7,3 illetve 7,6 nap után 2015-ben már csak 6,3 nap volt. Az ellenben biztató, hogy ma már a kiutazók fele köt utasbiztosítást, míg korábban 40% volt ez az arány. Több napos utaknál és Európán kívüli úti célok esetén még magasabb az arány, ázsiai üdüléseknél megközelíti a 100%-ot.

A megkötött utasbiztosításokkal kapcsolatban 2014-es a legfrissebb adatsor: ekkor 10,870 milliárd forint bevételt ért el ebből az üzletágból a MABISZ tucatnyi tagja, ez 4,5%-os növekedést jelent a 2013-as adathoz képest. 2015-ben a becslések szerint folytatódott a növekedés, az idén viszont várhatóan megtörik a korábbi pozitív trend. A korábbi évekre szintén csökkenés vagy stagnálás volt a jellemző.

Horváth Péter szerint tavaly 50 ezer honfitársunk nyaralt Törökországban, ez a szám mindenképpen alacsonyabb lesz az idén, pedig „ott is maximális a biztonság”. „Bízunk benne, hogy Törökország hamarosan vissza fog térni a legnépszerűbb úti célok közé” – hangsúlyozta a szakember. Véleménye szerint az idei év legnépszerűbb úti céljainak listáját Horvátország fogja vezetni Görögország, Itália és Spanyolország előtt, utánuk Törökország, Bulgária, végül Egyiptom és Tunézia következik.

Érdekes kontextusba helyezte az utazás és biztonság témakörét Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő, aki kiemelte, hogy a biztonságról alkotott képünket a média és a politikai közbeszéd alakítja. Mindkettő torzít, vagyis a valóság és a percepció sok esetben eltérő lehet. Tálas Péter hosszú évek statisztikái alapján azt a következtetést vonta le, hogy a turizmust nem a terrorizmus, hanem a gazdaság alakulása befolyásolja elsősorban. Sem a 2005-ös londoni, sem a 2013-as bostoni merénylet nem okozott komolyabb visszaesést az adott városok turizmusában. Az egészségügyi kockázatok változása – például a madárinfluenza – ellenben igen. Párizsban és Brüsszelben a közelmúlt terrorcselekményei után csökkent a szállodákban a szobafoglaltság, de várhatóan nem lesz tartós a visszaesés.

Tálas Péter emlékeztetett, hogy Európa a világ legbiztonságosabb részei közé tartozik még ma is, ahol minimális a terrortámadások száma. Összesen 35 támadás történt a földrészen 2015-ben, ez a legalacsonyabb szám az összes régió közül. A terrorfenyegetettség ugyan eltérő az egyes európai államok között, de sehol sem jelentős. Az is kiderült, hogy a terrortámadások a legritkábban irányulnak turisták ellen, összesen 25 ilyen eset történt tavaly globálisan. Érdekes adalék: 1970-ben 90 repülőgép-eltérítés történt világszerte, az utóbbi időben maximum 5 ilyen eset fordult elő évente. Tálas Péter emlékeztetett arra is, hogy a ’70-80-as években sokkal több terrortámadás történt Európában, mint manapság, és az áldozatok száma is magasabb volt. Tálas Péter szerint a legutóbbi párizsi és brüsszeli merényletek arra jók voltak, hogy az európai terrorelhárítók egy kicsit „összeszedjék magukat”, bár tény, hogy az Egyesült Államok társszervei jóval profibbak ezen a téren.


Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül
Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.