Alkalmazkodnak az utasbiztosítók a terrorveszélyhez

Az utóbbi idők terrorcselekményeit figyelembe véve sokakban felmerülhet a kérdés, hogy utasbiztosításuk mire terjed ki, ha külföldre utaznak - a helyzetre néhány hazai utasbiztosító már reagált.

Ezzel kapcsolatban osztotta meg gondolatait dr. Horváth Péter, a QBE Insurance utasbiztosítás-értékesítési igazgatója: „Azt hisszük, hogy a terrorizmus a XX. század végének, illetve a XXI. századnak a >>szüleménye<<, pedig nem így van. Sajnos az emberiség történetének évszázadaiban folyamatosan találkozhatunk a terrorcselekmények következményeivel úgy az ókori római időkben, mint a középkorban, ahol az állam által támogatott kalózkodás is ebbe a kategóriába tartozott. A világ egyik leggyilkosabb terrorszervezete, a thung-ok például 500 éves létezésük alatt 8 millió embert tettek el láb alól Indiában.”

Az ATLASZ fedezi a baleseti ellátást

A biztosítás szempontjából az ATLASZ utasbiztosítási termékekben a biztosító még 2001-ben egy speciális szabályrendszert alakított ki az utasok maximális védelme érdekében úgy, hogy amennyiben az utas által kiválasztott célország a kiutazás pillanatáig nem kerül felsorolásra a Külügyminisztérium által utazásra nem javasolt (I-es) országok listáján, úgy a célországban bekövetkező bármely terrorcselekményből fakadó esetleges baleseti ellátást a biztosítási jogviszony keretében fedezni fognak. Vonatkozik ez arra az esetre is, amennyiben az utas már külföldön tartózkodik, amikor az adott desztináció felkerül a lista I-es kategóriájába,, és az utasnak már nincs módja vagy lehetősége a haladéktalan evakuációra. A biztosító csupán akkor nem fizet, ha már az indulás pillanatában tudott volt, hogy az ország az I-es kategóriában szerepel, valamint, ha egy terrorcselekmény esetén szervezett evakuációra kerül sor, az utas azonban ennek ellenére is az országban marad.

Az Origón az olvasható, hogy a felmérések szerint az utazóknak csak a harmada köt utasbiztosítást, ha külföldre utazik. Ha azonban terrortámadás áldozata lesz valaki, akkor a kórházi, egészségügyi ellátását a biztosítótársaságok többsége nem fizeti. Ha az utazó például robbantásos merénylet halálos áldozata lesz, a családja általában nem számíthat anyagi segítségre a társaságoktól. A magyar biztosítási piacon a terrorcselekménnyel összefüggő szolgáltatásokra vonatkozó gyakorlat társaságonként eltérő, de jellemző, hogy vagy valamilyen korlátozást alkalmaznak, vagy teljesen kizárják a terrorizmust mint kockázatot.

Az Aegon terrorcselekmény esetén is felelősséget vállal

Az Aegon november 1-jén vezette be azt a szolgáltatását, hogy terrorcselekmény esetén is felelősséget vállalnak ügyfeleikért. A biztosító egymillió forintig vállalja a sérült utasok sürgősségi orvosi ellátásának költségeit, a sérültek hazaszállítását, esetleges haláleset esetén pedig szintén egymillió forintig a holtest hazaszállítását is intézik.

A biztosítónak egyébként az a célja, hogy utasaik minél előbb el tudják hagyni a terrortámadás sújtotta helyszínt. Szervezést, költségvállalást ezekben az esetekben nem tudnak garantálni, de indokolt esetben 500 ezer forintig kifizetik a hazautazást.

Az EUB egymillió forintig állja a hazaszállítást

Az Európai Utazási Biztosító szerint egy terrortámadásnál a sebesült utasok ellátását az esetek többségében az adott állam vállalja. Az EUB ilyen helyzetben nem fizet, kizárólag a hazaszállítás költségét téríti meg. "Ha például november 13-án Párizsban lett volna egy utasunk, aki megsebesül a terrortámadásban, akkor a hazaszállítását Magyarországra egymillió forintig vállaltuk volna. Egy helikopteres szállítás 2-3 millió forintba is kerülhet, ezt már nem tudtuk volna állni." A biztosító egyébként azt mondta, hogy a párizsi terrorcselekmény óta nem érkezett az EUB ügyfélszolgálatára több terrorfedezetre irányuló érdeklődés.

Terrorizmusbiztosítás

Kollár Tamás, az AIG Europe Limited Magyarországi Fióktelepének vagyonbiztosítási igazgatója az Origónak azt mondta, Magyarországon több mint 10 éve szerepel az AIG termékkínálatában a terrorizmusbiztosítás. Az AIG Biztosító vállalati ügyfelek számára kínálja a fedezetet, amivel hazánkban jelenleg is több cég rendelkezik. „Jellemzően olyan szektorokból kapunk ajánlatkéréseket, amelyek terrorizmusnak való kitettsége magasabb, mint például repülőterek, szállodák, bevásárlóközpontok” – mondta Kollár Tamás az Origónak.

TrustAir: külföldi balesetek után hozza haza utasait az új szolgáltatás
Hiánypótló szolgáltatásként elindult a légi betegszállítás Magyarországon, az utasokat főként balesetek után hozzák haza külföldről - közölte a szolgáltatást végző TrustAir Aviation Kft. ügyvezető igazgatója.

Túri Péter elmondta, hogy a péri repülőtéren lévő bázisukon augusztus közepe óta érhető el a szolgáltatás, amelyet főként az utasbiztosításokkal rendelkezők vehetnek igénybe.

Hozzátette: a szolgáltatás keretében a világ bármely pontjáról haza tudják szállítani azokat a betegeket, akik balesetet szenvedtek vagy akiket egészségügyi károsodást ért. Az Európán belüli szállításra két turboprob típusú repülőgép, a közel-keleti szállításra egy jet típusú repülőgép áll rendelkezésre. A turboprop gépekkel egyszerre két beteget is tudnak szállítani.

A távolabbi szállításokat egy németországi partner cég, a Flight Ambulance International segítségével végzik, magyar személyzettel.

A TrustAirről ide kattintva olvashat többet.

Forrás: Origo


Hamarosan Európa Fesztivál - 20 éves az EU-s csatlakozás

Hamarosan Európa Fesztivál - 20 éves az EU-s csatlakozás  

A Helló Európa! Fesztivál programjai a szabadság, az európaiság és a sokszínűség jegyében keltik életre Budapest ikonikus helyszíneit, köztereit és épületeit.
Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot 

A sportág legrangosabb versenyére a világ több mint 30 országából várnak résztvevőket.
Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?