Itt az első idei utazási irodai csőd

A Baobab Travel arról tájékoztatja honlapján az érdeklődőket, hogy 2015. január 26-ától nem tudja folytatni utazásszervezői tevékenységét.

A magyar utazási piacot sok éve nyomasztó válság rendkívüli módon sújtotta az iparágat, így a Baobab Travelt is. A szűkülő piac, a csökkenő fizetőképes kereslet, a kiélezett konkurenciaharc, a folyamatos árfolyam-ingadozások és árháború nem tették lehetővé a gazdaságos működést. A folyamatos működés pénzügyi feltételei már nem voltak biztosíthatóak - írják közleményükben.

A Baobab Travel jelenleg külföldön tartózkodó utasainak hazautaztatása biztosított, de a további kiutaztatásokat nem tudják biztosítani.

Az utazásszervező felelősségbiztosítója az Aegon Magyarország Zrt. Közleményük szerint a biztosítótársasággal haladéktalanul felveszik a kapcsolatot és minden szükséges információt, adatot, egyéb segítséget megadnak a helyzet megnyugtató rendezéséhez.

A kárigényekkel az AEGON Magyarország Általános Biztosító Zrt. Ügyfélszolgálatát kell megkeresni (1091 Budapest, Üllői út 1, telefon 06-1 477-4800, e-mail: ugyfelszolg@aegon.hu)

Az utazásszervező 12%-os vagyoni biztosítékkal rendelkezett 13.200.000 forint értékben, ezen kívül volt 3%-os belföldi biztosítéka is 500.000 forint értékben.

Békési Tamás, a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) főosztályvezető-helyettese kérdésünkre elmondta, hogy a csőddel kapcsolatban nem hivatalosnak minősülő jelzés már érkezett az utazásszervező részéről az MKEH felé január 26-án délután, azonban a cégbíróságnál egyelőre nem indítottak csődeljárást a vállalattal szemben. A hivatal a bejelentés után az ilyenkor szokásos eljáráshoz folyamodik, vagyis egy helyszíni ellenőrzést tartanak, ahol átvizsgálják a dokumentumokat, ellenőrzik a folyószámlát, adott esetben könyvelő segítségével. Ennek során azt vizsgálják, hogy fennáll-e olyan körülmény, ami miatt szükséges a vagyoni biztosítékhoz kötődő intézkedéseket tenni, hiszen a kauciót az MKEH szabadítja fel – amíg a biztosító nem kapja meg az MKEH jogerős határozatát, addig a vagyoni biztosíték nem használható fel a kártalanításra. Amint a hivatal megállapítja a csődöt, születik egy hatósági döntés, melynek értelmében bevonják a cég működési engedélyét, törlik a nyilvántartásból, illetve a vállalatot egy évre eltiltják az utazásszervezéstől.



A Baobab Travel 2000-ben alakult azzal a céllal, hogy a magyarországi utaztatók körében csak elvétve kínált, testreszabott utazásszervezést képviselje. Az „Ön megálmodja, mi megszervezzük” típusú utazás azon világjáróknak vonzó kezdeményezés, akik saját időbeosztásuk, ízlésük és költségvetésük szerint szeretnék összeállítani útitervüket egy utazásszervezésben jártas csapat segítségével.

Frissítés: Rendőrségi bejelentést tesz az MKEH

Rendőrségi bejelentést tesz a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal a Baobab Travel csődjének ügyében, a hatóság keddi helyszíni ellenőrzése ugyanis meghiúsult az utazási irodánál - közölte Békési Tamás, az MKEH főosztályvezető-helyettese az MTI érdeklődésére szerdán.

Hozzátette: a fizetésképtelenségről nem hivatalos jelzést kaptak a cégtől hétfőn. A hatóság keddi helyszíni ellenőrzése azonban meghiúsult, az irodát felszámolták, a munkatársaik nem tudtak meggyőződni az utastájékoztatás meglétéről sem - tette hozzá. Közölte: a helyszínen tapasztalt körülmények miatt a rendőrségen is bejelentést tesznek annak érdekében, hogy a károsult utasok - akiknek a létszámáról nincs információjuk - mihamarabb visszakaphassák a befizetett pénzüket. A vagyoni biztosítékot ugyanis a MKEH szabadítja fel – amíg a biztosító nem kapja meg az MKEH jogerős határozatát, addig az összeg nem használható fel a kártalanításra - ismertette.

Az iroda hétfőn a honlapján jelentette be, hogy nem tudja folytatni utazásszervezői tevékenységét. A jelenleg külföldön tartózkodó utasaik hazautaztatása biztosított - írták. A cég felelősségbiztosítója az Aegon Magyarország Zrt., közlésük szerint haladéktalanul felveszik vele a kapcsolatot és minden szükséges információt, segítséget megadnak a helyzet megnyugtató rendezéséhez.

A Baobab Travel 12 százalékos vagyoni biztosítékkal rendelkezett 13,2 millió forint értékben, ezen kívül volt 3 százalékos belföldi biztosítéka is 500 ezer forint értékben.

Az utóbbi pár évben folyamatosan csökkent az utazási irodai csődök száma, 2014-ben is csupán egy, viszonylag kisméretű tour-operátor, a Sunport Travel ment csődbe, melynek pórul járt utasai végül 70% kártérítést kaptak.

Forrás: MTI


Ősztől visszatérhet az Air Algerie Budapestre

Ősztől visszatérhet az Air Algerie Budapestre 

Az algériai légitársaság október 20-tól naponta repül majd az előzetes tervek szerint Algír és Budapest között.
Perelnek a londoni taxisok, elegük van az Uber-sofőrökből

Perelnek a londoni taxisok, elegük van az Uber-sofőrökből 

Több mint tízezer londoni taxis nyújtott be keresetet az Uber ellen, azzal vádolva a céget, hogy szándékosan félrevezette a hatóságokat az engedélyek megszerzése érdekében.
A legaktívabb sofőr egy év alatt 747-szer használta az autómegosztót

A legaktívabb sofőr egy év alatt 747-szer használta az autómegosztót 

Már 23 millió megtett kilométer felett jár a most 5 éves wigo.
Így lehet hamarosan vonattal Spanyolországból Marokkóba utazni

Így lehet hamarosan vonattal Spanyolországból Marokkóba utazni 

Az alagút 27,6 km hosszú lenne maximum 300 méteres mélységben.
Koncert és foci élmények egy légitársasági platformon

Koncert és foci élmények egy légitársasági platformon 

Az új szolgáltatás több, mint tízmillió belépőjegyet kínál utasai számára, több mint háromszáz városába.
Ez a légitársaság a szektor legvonzóbb munkáltatója

Ez a légitársaság a szektor legvonzóbb munkáltatója 

A Randstad Employer Brand díjakat a világ legnagyobb független munkáltatói márkakutatása alapján osztják ki.
Low cost járatindulás: Isztambult köti össze Budapesttel

Low cost járatindulás: Isztambult köti össze Budapesttel 

Az AVIAREPS Magyarország, az idén 30 éves AVIAREPS cégcsoport magyar leányvállalata jelentette be a járatindítást.
Dubaj a világ legnagyobb repülőterét tervezi

Dubaj a világ legnagyobb repülőterét tervezi 

Dubajban vasárnap bejelentették az emírség azon tervét, hogy az Al Maktoum nemzetközi repülőteret a világ legnagyobb repülőterévé fejlesztik.
A 111 éves hajómatuzsálem visszatér a BAHART flottájába

A 111 éves hajómatuzsálem visszatér a BAHART flottájába 

A Jókaival a nagyközönség május elsejétől Balatonfüreden találkozhat, ahol sétahajóként üzemel  a teljes hajózási szezonban.
Lazulós döntés a holland légitársaságnál

Lazulós döntés a holland légitársaságnál 

Tornacipőt hordhat májustól a KLM teljes hajózó személyzete.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.