Ízek, élmények és magyar borok várják a látogatókat Rádpusztán

Látványos turisztikai és idegenforgalmi központ megvalósult elemeit mutatták be július 31-én a Balatonlelle-Rádpuszta Csárda és Szabadidő Centrum kiemelt, dél-balatoni turisztikai központban, rövidebb nevén a Gasztro élménybirtokon.

A Balatonlelle és Balatonszemes közötti Rádpusztán családi vállalkozásban működtetett élménybirtokon egy lovas pálya és szabadtéri rendezvénytér, a Magyar Nemzeti Borok Pincéje, valamint egy több mint 300 férőhelyes rendezvényház épült meg az elmúlt két évben. A fejlesztés 656 millió forintból, 70 százalékos uniós támogatással készült el.

Gelencsér Attila (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő elmondta, hogy ezekre a beruházásokra azért van nagy szükség, mert Magyarország többet költ, mint amit megtermel, és olyan projektekre kell pályázati pénz adni, amelyek hozzák a pénzt és nem viszik.

Az eseményen több Balaton parti település polgármestere is megjelent, és Sitányi László, a Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezetője a velük való együttműködést vélte összetartó erőnek, mert mint mondta, az összefogásban amúgy nem vagyunk erősek. „Az együttműködés nem gyengíti, hanem erősíti a turizmust, nem egymás elől veszik el a vendégeket” – tette hozzá az ügyvezető.

Fekete Tamás, a Balatoni Regionális TDM Szövetség alelnöke is egyetértett abban, hogy a minőségi szolgáltatásokat a Balatonon csak összefogással lehet teljesíteni, ezért ők is minden segítséget megadnak ahhoz, hogy minél több vendég érkezzen a régióba.

Nosztalgiahajón is utazhatunk

Kollár József, a BAHART (Balatoni Hajózási Zrt) vezérigazgatója arról tájékoztatta a jelenlévőket, hogy szerződést kötöttek az élménybirtok tulajdonosával, így közös szolgáltatási csomaggal várják az érdeklődőket. Keddenként a vendégek Rádpusztáról kisvasúttal Lellére mennek, majd a Csongor nevű nosztalgiahajóval balatoni körutat tesznek. Negyedórás kisvonatozással ismét az élménybirtokra térnek vissza, ahol különböző rendezvények várják őket.

A tájékoztatón megtudtuk, hogy egy civil kezdeményezés – amely a BalaTown nevet viseli – fő célja a térség turisztikai vonzerejének növelése, és ez egy szigorú követelményrendszerrel párosul majd, ennek a kidolgozásán fáradoznak most. Tagjai közt van az élménybirtok tulajdonosa és több balatoni civil szervezet is.

A rádpusztai idegenforgalmi központ tulajdonosa, Fekete Zoltán többek között azt is elmondta, hogy a projekt során még forgalomba állítottak egy gumikerekes városnéző kisvonatot is, amely a környező települések között közlekedik a szezonban, és megkönnyíti az esős időben programot keresők utazását.

A fejlesztés munkahelyeket is teremtett Rádpusztán, és még többet is tehetnének, ha több pénzt rejtett volna az a program, amely az iskolás gyerekek lovas tanítását garantálta volna a testnevelési órák keretében. Mire a vállalkozó tulajdonos mindent megteremetett, hogy pályázni tudjon, már „kiürült a kassza”. A világszínvonalú lovarda a Magyar Lovas Turisztikai Közhasznú Szövetség rendszerében ötpatkós minősítést ért el.

22 hazai borvidék egy helyen

A támogatás részeként alakították át mintegy 80 millió forintból a Tihanyi apátság egykori, 180 éves pincéjét, amelyet borkóstolással egybekötve Urbán Ferenc pohárnok mutatott be. A hatalmas hordókban kialakított vitrinekben mutatják be a 22 hazai borvidéket és a legjellemzőbb borokat, a legnevesebb pincészetek különleges nedűit. Bortrezorokat is találunk a pincében, a visszatérő vendégek itt tarthatják boraikat.

Az épületet, az éttermet és a sportpályákat mozgáskorlátozottak is igénybe vehetik, az épület első emeletén a rajzpályázat nyerteseinek képeit állították ki.


Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban

Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban 

Stockholmban mutatkozott be több fiatal magyar borász április 22-én, egy belvárosi, a fiatal közönség körében is népszerű étteremben.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje

Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje 

Április 26-tól új séf vezeti az Arany Kaviár Étterem konyháján a munkát.
Édes élet a májusi Glamping pikniken

Édes élet a májusi Glamping pikniken 

A Nomád Hotel & Glamping 9. alkalommal rendezi szezonnyitó piknikjét május utolsó vasárnapján.
Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?