Jó üzletet kínál a bringás turizmus Észak-Magyarországon

Ahhoz, hogy az észak-magyarországi régióban tovább növeljék a vendégéjszakák számát, szükség lesz arra, hogy még jobban kihasználják az aktív turizmusban rejlő potenciált – hangsúlyozta Molnár Anita, a Magyar Turizmus Zrt. Észak-Magyarországi Régió Marketing Igazgatóságának vezetője. Az adottságokat figyelembe véve ennek megvannak a lehetőségei a kerékpáros turizmus fejlesztésében is.

Ezek a gondolatok azon a szakmai fórumon hangzottak el, amelyet kedden Mátrafüreden, a Benevár Étteremben tartottak Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Nógrád megyei szakemberek részvételével. A találkozó szervezésében a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara is részt vállalt.

Négy év alatt 600 kilométer kerékpárút épült

Bevezető prezentációjában Magyar Zsuzsa, a Magyar Turizmus Zrt. munkatársa arról beszélt, hogy a kerékpáros turizmus fontos része a szabadidő hasznos eltöltésének. Vannak olyan turisták, akik nemcsak versenyszerűen bringáznak, hanem üdüléskor kirándulásra, kikapcsolódásra használják a kétkerekű járművet a családtagjaikkal. Emlékeztetett, hogy hazánkban jelenleg közel másfél ezer kilométer hosszú, kitáblázott kerékpárutat tartanak nyilván. Ezek közül a legnépszerűbbek a balatoni, a Fertő-tavi és a Tisza-tavi kerékpárutak. Kiemelte, hogy Hollandia és Dánia mellett Magyarország a rendszeresen használt kerékpárutakat illetően nagyhatalomnak számít Európában.

Az előadó arról is beszélt, hogy 2010 és 2014 között több mint 600 kilométer hosszú kerékpárút épült hazánkban. Közösségi kölcsönzőket nyitottak, Budapesten, Szegeden, Hévízen és Esztergomban. A következő időszakban fontos, hogy a kerékpáros turizmust országszerte még jobban erősítsék. Ezért támogatják a különböző bringás rendezvényeket és felvonulásokat is.

Ehhez kapcsolódva Molnár Anita igazgató azt jelezte, hogy az észak-magyarországi térségben vonzók feltételekkel rendelkeznek a kerékpáros turizmus fejlesztésére. A felmérések szerint a régióban üdülő vendégek közül körülbelül 40 ezren kerékpároznak ezzel is keresik a kikapcsolódást. Kijelentette, hogy jelenleg nincs kidolgozott koncepció a térség kerékpáros turizmusára vonatkozóan, de összefogással és partneri együttműködéssel elkészíthetik.

Szolgáltatási láncra van szükség

Véleménye szerint például a Budapesthez közeli Nógrádban a főleg a mountain bike-os kerékpárosok kerülhetnek előtérbe. Tokajban és Zemplénben viszont a borászati programokhoz kapcsolhatják a bringás turizmust. A Mátra, az ország csúcsának számító Kékessel együtt már előbbre lépett a hegyvidéki kerékpározás fejlesztésében, amit folytatni kell a jövőben is. Fontos, hogy ez a folyamat Bükkben és Aggtelek környékén is megvalósuljon. Ebben a munkában a TDM-ek is jelentős szerepet játszhatnak. Rámutatott, hogy a jövőbeni fejlesztésekkel a kerékpáros vendégéjszakák számát növelhetik.

A ma már terméknek számító kerékpáros turizmus további fejlesztésére elsősorban a megyei forrásokat kell, hogy hasznosítsák az északi régióban is - emelte ki Németh Zsolt, a Kerékpáros Magyarország Szövetség alelnöke. A fejlesztésekhez viszont érdekszövetségre lesz szükség a szervezetek és a szolgáltatók között. A kerékpáros turisták ugyanis szívesen költenek és jelentős fogyasztók is. Hogy ez megvalósulhasson, szolgáltatási láncolatra van szükségük.Többek között a jó minőségű utakra, túraszervezőkre, térképekre, tájékoztató táblákra, kerékpártárolókra és szervizekre, illetve ajánlott szálláshelyekre és programokra is. Németh Zsolt méltatta a hegyi kerékpáros turizmusban elért mátrai sikereket és ezek folytatására buzdította az érintetteket.

Felső-mátrai tapasztalatok

Közel egy évtizede annak, hogy megalapították a Kékes Kutató Mentő Alapítványt. Erről számolt be Klausmann Viktor elnök. Elmondta, hogy jelenleg 44-en dolgoznak, és speciális eszközökkel mentik a mátrai túrákon sérülést szenvedett turistákat. Szoros kapcsolatban vannak a Mentőszolgálattal, valamint a Katasztrófavédelemmel is. Munkájuk az elmúlt időszakban jelentős eredményeket hozott és továbbra is mindent elkövetnek azért, hogy a turisták védelmét szolgálják. Ezután Prof. Dr.Réthy István Károly Róbert Főiskola tanára, a mátrafüredi Hegyi Sportok Bázisának trénere példákkal illusztrálva beszélt a változó kerékpározási szokásokról.

A fórum további részében vállalkozók osztották meg azokat a tapasztalataikat, amelyeket a Felső-Mátrában a bringás turisták kiszolgálása során szereztek. Szó esett a szálláshelyekről és a szolgáltatásokról. Az is elhangzott, hogy Galyatetőn a Magyar Természetjáró Szövetség irányításával és az Egererdő Zrt. közreműködésével hamarosan megnyitják a turistacentrumot, valamint a felújított kilátót. A kerékpárosokat szolgálva pedig kölcsönzőt, szervizet és őrzött tárolót is létesítenek.

Zárásként Klausmann Viktor bejelentette, hogy közös egyetértéssel létrehozzák a Mátrai Kerékpáros Egyletet. Így a szakmai tudás és az érdek ezen keresztül is találkozhat egymással. Végül egy budakalászi vállalkozás képviselői az étterem melletti parkolóban különleges kerékpárokat mutattak be, amelyeket a fórum résztvevői ki is próbálhattak.


Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest

Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest 

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) újabb esélyt adna Magyarországnak.
Húsvéti szafari Nagykőrösön

Húsvéti szafari Nagykőrösön 

A tavaszi szünet első napján újra kinyitja kapuit Magyarország első és egyetlen autós szafari parkja.
Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben

Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben 

A 80 éve püspökké szentelt Mindszenty József egykori székhelye is megújul a beruházás során.
Banksy-kiállítás nyílik Budapesten

Banksy-kiállítás nyílik Budapesten 

A művész több mint száz alkotását lehet majd megnézni május 3-tól a Király utcai Komplex Kiállítóteremben.
Túrák és családi programok Székesfehérváron

Túrák és családi programok Székesfehérváron  

Íme a legjobb húsvéti programok és kirándulások a városban a hosszú hétvégén.
XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt

XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt 

A Wenckheim-pincét egy domb alá fúrták be, melyen a Csolt nemzetség által emelt monostor romjai állnak.
Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke?

Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke? 

Az április 30-ig véleményezhető terveken új stégek és a tóval kapcsolatot teremtő sétányok láthatók.
Húsvét a Skanzenben

Húsvét a Skanzenben 

Húsvétvasárnap és hétfőn a régi falusi húsvéti ünnepeket kelti életre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.
Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között

Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között 

A „Együttműködés a közösségekért" című magyarországi projekt célja egy multifunkcionális tér létrehozása a Józsefvárosban.
Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz

Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz 

A brit nézők körében közel két évtizede töretlenül népszerű BBC-műsor, "A Gyakornok" versenyzői legutóbb a magyar főváros turisztikai kínálatát is népszerűsítve versenyeztek egymással.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.