Képzéssel orvosolnák a munkaerőhiányt Észak-Magyarországon

2016 első hét hónapjában 5,1 százalékkal több vendég érkezett Észak-Magyarországra, a vendégéjszakák száma pedig 5,2 százalékkal volt magasabb, mint 2015 hasonló időszakában – jelentette ki Molnár Anita, a Magyar Turisztikai Ügynökség munkatársa a hétfőn Egerben tartott regionális sajtótájékoztatón. Hozzátette: az érkezők a korábbihoz hasonló hosszúságú időt töltöttek el a térségben, ami tehát nem változott.

A hevesi megyeszékhelyen, a négycsillagos Hotel Koronában tartott tájékoztatót a turisztikai ügynökség az Észak-Magyarországi Gyógyturisztikai Egyesülettel közösen. Molnár Anita kiemelte, a regionális marketing igazgatóság az elmúlt hónapokban több turisztikai akciót bonyolított le. A küldőpiacok közül a Lengyelországból érkezők eddig összesen 16,8 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Nógrád megyében. Ez országosan is kiemelkedő eredmény.

Növekvő cseh, román és ukrán érdeklődés

A szakemberek más piacokon is erősítettek. Így Romániában is kampányt folytattak és több szakmai vásáron mutatták be Észak-Magyarország turizmusát. Ennek köszönhetően 29 százalékkal több vendég érkezett a szomszédos országból. Emellett cseh nyelvű kiadványt is készítettek az északi régióról, és még az idén egy nagyszabású rendezvény keretében mutatják be Prágában a térség turisztikai látványosságait. Szlovákiában családbarát kampányt folytattak és eddig 9,7 százalékkal több vendéget fogadtak a tavalyi hasonló időszak eredményéhez képest. Az esztendő első hét hónapjában a három északi megyébe több angol és ukrán turista is érkezett.

A továbbiakban Molnár Anita arra hívta fel a figyelmet, hogy 2016 hátralevő hónapjaiban részt vesznek a Nyugdíjas Expón, amelyre sok érdeklődő várható. Emellett az Észak-Magyarországi Egészségturisztikai Egyesülettel közösen, 10 ezer példányban adták ki a legújabb egészségturisztikai füzetet magyar, illetve szlovák és lengyel nyelven. Ebben a régió térképét is megtalálják az érdeklődők. Az új kiadvánnyal is szeretnék még jobban felkelteni a külföldi turisták figyelmét Észak-Magyarország iránt.

Előtérben a digitális technika

Ezt követően Rittenbacher Ödön, a Magyar Turisztikai Ügynökség észak-magyarországi szakmai munkatársa a növekvő lengyel piac jelentőségéről beszélt. Kiemelte, hogy az elmúlt években elsősorban Wroclawban, Katowicében és Krakkóban vásárokon népszerűsítették Észak-Magyarország turizmusát. Novemberben pedig a krakkói borászati kiállításon vesznek részt. Szoros kapcsolatot alakítottak ki a lengyel utazási irodákkal, valamint együttműködnek a National Geographic varsói képviseletével is. Ősszel egy dzsippel érkező szakmai csapatot várnak tőlük, akik hat napon át ismerkednek majd Észak-Magyarország nevezetességeivel, tapasztalataikról képes beszámolókat készítenek a magazinnak.

A sajtótájékoztató további részében a gondokról is szó esett. Elsősorban arról, hogy az északi régióban dolgozó turisztikai vállalkozóknál is egyre nagyobb gondot okoz a munkaerőhiány. Ezért a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara pincér, szakács és cukrász szakmákban indít képzéseket. Fülöp Gábor, a kamara főtitkára arról szólt, hogy a turisztikai vállalkozások a csökkenő munkaerővel is igyekeznek megtartani a piacaikat. A költségeik csökkentésére pedig erőteljesebben alkalmazzák a digitális technikát. Ennek a tudatosabb elterjesztésére és ösztönzésére hamarosan vállalkozói fórumokat tartanak.

Felnőtt szakácsokat és pincéreket képeznek

Ma már a szállodákban a recepciós is kevés, mert másokhoz hasonlóan hiányszakmának számít – jelezte Tóthné Bánszki Zsuzsa, az Észak-Magyarországi Gyógyturisztikai Egyesület titkára. Ezért a munkaügyi központokkal és a képzőhelyekkel együttműködve indítanak oktatást felnőtt szakemberek átképzésére. Októbertől például kilenc hónapos kurzust kezdenek pincérek és szakácsok képzésére. A résztvevők a gyakorlati feladataikat az egyesülethez tartozó szállodákban végzik majd, a legjobbaknak pedig munkaszerződést kínálnak a hotelek.

Az előadó arról is beszélt, hogy az egyesület továbbra is fontos feladatokat vállal annak érdekében, hogy a gyógyfürdőket és az ottani orvosi szakrendeléseket még jobban megismerhessék a gyógyulni vágyó vendégek. Emellett csatlakoztak a Magyar Turisztikai Ügynökség éves romániai kampányához is. Így a lengyelek mellett egyre több román vendég gyógyulásában működhetnek közre.

Három területen fejlesztettek

Az utóbbi években az egyesület három fontos fejlesztést valósított meg – jelentette be Fekete László elnök. Honlapot szerkesztettek, amelyen folyamatosan közzéteszik a programajánlataikat. Emellett a gyógyító munka erősítésére különféle eszközöket vásároltak, a régióban található gyógyvizekre vonatkozóan pedig tudományos elemzésekkel bízták meg az érintett szakembereket. Az egyesület sikeresen mutatkozott be Moszkvában is. Emellett ukrán orvosokat láttak vendégül, akik megismerkedhettek néhány észak-magyarországi gyógyfürdővel és a kezelésekkel. Kijevben is sikerült népszerűsíteniük a régió gyógyvizeinek kínálatát, ennek hatására ma már Ukrajnából is fogadnak gyógyulni vágyó vendégeket.


Augusztusban Szabadság Szigete

Augusztusban Szabadság Szigete 

Az idei Sziget Fesztivál minden eddiginél fenntarthatóbb és higiénikusabb lesz – ígérte a szervezőcsapat a csütörtöki sajtótájékoztatón.
Hamarosan Európa Fesztivál - 20 éves az EU-s csatlakozás

Hamarosan Európa Fesztivál - 20 éves az EU-s csatlakozás  

A Helló Európa! Fesztivál programjai a szabadság, az európaiság és a sokszínűség jegyében keltik életre Budapest ikonikus helyszíneit, köztereit és épületeit.
Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot 

A sportág legrangosabb versenyére a világ több mint 30 országából várnak résztvevőket.
Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?