Bemutatkozott a 2016-os Utazás kiállítás díszvendége, Kína

A 2016 márciusi Utazás kiállítás díszvendége Kína lesz - jelentette be a hírt egy nagyszabású rendezvény keretein belül dr. Ruszinkó Ádám, ahol bemutatkozott a Kínai Nemzeti Turisztikai Hivatal is.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Szeptember 24-én az Intercontinental Budapest szállodában mutatkozott be hazánk turisztikai képviselőinek a Kínai Nemzeti Turisztikai Hivatal, a fogadáson tizenegy kínai tartomány képviselői is megjelentek. A köszöntők mellett az esemény során a Sárga-folyót és környékét is bemutatták a jelenlévőknek.

Elsőként a Kínai Nemzeti Turisztikai Hivatal alelnöke, Du Jiang köszöntötte a megjelenteket. Elmondta, hogy a hivatal bízik a magyar-kínai turisztikai kapcsolatok bővítésében, a Kína-KKE országok regionális turisztikai koordinációs központjának budapesti megnyitója óta pedig már sok ezer kínai turista magyarországi utazását sikerült megszervezniük. Hozzátette, hogy a Sárga-folyó a kínai nemzet bölcsője, és a legvarázslatosabb turisztikai kincsek a folyó mentén találhatók.

Ezt követően Duan Jielong, a Kínai Népköztársaság magyarországi nagykövete tartotta meg beszédét. Örömét fejezte ki, hogy Magyarország az elsők között vette fel a diplomáciai kapcsolatot Kínával, a közös cél pedig többek között a turisztikai, infrastrukturális és gazdasági kapcsolatok fejlesztése a két ország között. Hozzátette, hogy az Air China Budapest-Peking közvetlen járatának májusi indulása óta szinte mindig közel telt házzal üzemel.



A 2016-os Utazás kiállítás díszvendége Kína

Dr. Ruszinkó Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős helyettes államtitkára köszöntőjében elmondta: a 21. században a gazdaság egyik legfőbb hajtóereje a turizmus, Kína pedig 2012 óta a világ legnagyobb küldőországa. 2014-ben már 109 millió kínai utazás valósult meg, a kínai turisták költése pedig az előző évben 165 milliárd dollárra nőtt, így már költés tekintetében is ők számítanak világelsőnek.

Magyarországon az év első hét hónapjában 65 ezer kínai turista 115 ezer vendégéjszakát töltött, ami 40%-os növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest, ez a bővülés pedig nagy részben a Budapest-Peking közvetlen járatnak köszönhető. Ruszinkó Ádám elmondta: csak a most jelen lévő kölcsönösség lehet az alapja a további partnerségnek, a turisztikai kapcsolatokban pedig kulcsszerepe van a 16 közép- és kelet-európai ország példamutató együttműködésének is. Rendkívüli eredmény, hogy a 2013 novemberében a kínai miniszterelnök által kezdeményezett hat tématerület közül a budapesti regionális turisztikai koordinációs központ kezdte meg elsőként érdemi működését a KKE-országok közül. A koordinációs központ alig egy év alatt kézzelfogható eredményeket ért el: megszületett az együttműködés közös honlapja, és az együttműködés országai novemberben ismét közös piaci megjelenéssel viszik közel a kínai vendégekhez és potenciális üzleti partnerekhez az egységes arculattal fellépő régió kínálatát a Kunmingban megrendezésre kerülő kínai nemzetközi turisztikai vásáron. A helyettes államtitkár egyúttal bejelentette, hogy a 2016 márciusi Utazás kiállítás díszvendége Kína lesz.

Sárga-folyó: a kínai nemzet bölcsője

A köszöntőket követően bemutatták a Kínában hömpölygő Sárga-folyót és vidékét: a Sárga-folyó az ország északnyugati, északi és keleti régióin folyik keresztül, ahol alapként szolgált a társadalmi és gazdasági fejlődéshez. A folyó területén jelenleg 140 milliós népesség él, 1,6 millió hektárnyi területű termőföld és mintegy ötven nagyváros található itt.

A Sárga-folyó a világ hetedik, Kína második leghosszabb folyója, teljes hossza 5464 kilométer. A folyó vidéke Kína természeti és történelmi-kulturális látványosságokban egyik leggazdagabb része. A történelmi dinasztiák több mint háromezer éven keresztül a Sárga-folyó vidékén jelölték ki fővárosukat, itt született számos, a kínai nép tudásáról tanúskodó kulturális és irodalmi műalkotás, tudományos-technológiai találmány. A folyó a Tibeti-fennsíkon ered, kilenc tartományon folyik keresztül, majd végül a Pohaj-tengerbe ömlik. Környezetét csodálatos tájak, híres hegyek, tavak és a különböző nemzetiségek népi szokásai rendkívül sokszínű vidékké teszik. Nyugati területein egyedülálló és különleges tájak találhatók, havas hegyek, füves puszták, völgyszorosok, lápok és mocsaras területek, vízesések, tavak, míg keleti területei Kína történelmi és kulturális örökségeiben leggazdagabb részei. Ősi városok, négy nagy barlangtemplom, öt szent hegy – a Sárga-folyó vidéke tele van világhírű turisztikai látványosságokkal.


Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül
Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.