Kiváló évet zárt az Orbis Csoport

A 2015-ös év jelentős változásokat hozott, melyek megerősítették az Orbis Csoport stratégiájának sikerét - közölte a társaság a 2015-ös pénzügyi év lezárását követően.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

„A kelet-európai AccorHotels szállodák üzemeltetésének 2015 januárjában történő átvételével a Csoport nemzetközivé vált, megteremtve az új piacokon való további növekedés lehetőségét. Ugyanakkor megerősítettük az eredményünk optimalizálására, az üzemeltetési kíválóságunkra és a CSR prioritásaink iránti valódi elkötelezettségünkre épülő stratégiai tervünket. A fenntartható növekedés alapjaira szeretném felépíteni Kelet-Európa legjobban teljesítő és legjobbra értékelt szállodaipari Csoportját” – nyilatkozta Gilles Clavie, az Orbis S.A. Elnök-vezérigazgatója.

Pénzügyi és üzemeltetési eredmények

Az elért stabil pénzügyi eredményeket igazolja az 1.263 millió PLN-t elérő +8.3%-os nettó bevétel növekedés valamint a +11.2%-os (431 millió PLN) EBITDAR növekedés a 2014-es pro forma eredményekhez képest. Az üzemeltetési EBITDA 329 millió PLN-t tett ki, mely várakozásokon (310-320 millió PLN közötti sáv) felülálló. Az Orbis eredményességének javulását mutatja a tavalyi évben elért egészséges mértékű növekedést (EBITDAR margin 0,9 százalékponttal 34,2%-ra növekedett, miközben az üzemeltetési EBITDA margin 26,1%, ami 1,3 százalékpontos növekedés a 2014-es pro forma eredményekhez képest).

A vállalat üzemeltetési eredményei is kedvezően alakultak, a RevPAR (egy kiadható szobára jutó szobaár-bevétel) +10,6%-al nőtt, 150,8 PLN-re a teljes Csoportra nézve. Ez a magas eredmény az átlagos szobaár (ARR) +1,5%-os növekedésének, illetve a kihasználtság további növekedésének (5,7 százalékponttal 69,7%-ra) volt köszönhető, mely a régió összes országában tapasztalható volt.

Portfolió fejlesztés és eszközmenedzsment

A 2015-ös évet egyértelműen az üzemeltetési tevékenységünk stabil növekedése jellemezte. Az Orbis a szállodahálózatának a dinamikus terjeszkedésére és a befektetett tőke optimalizálására koncentrált.

A terjeszkedés legmeghatározóbb eseménye ebben az időszakban a kelet-európai AccorHotels szállodák üzemeltetésének az átvétele és integrálása volt 2015 januárjában. Ez a tranzakció 38 működő szálloda hozzáadását jelentette az Orbis Csoport portfoliójához és kiterjesztette a Csoport működését 6 új országra: Bulgária, Csehország, Macedónia, Románia, Szlovákia és Magyarország.

A stratégiájának megfelelően az Orbis tovább folytatta a szállodahálózatának a bővítését franchise és management szerződésekkel, hogy tovább növelje a Csoport kínálatát és a márkák ismertségét. Az év folyamán 15 új szerződést írtak alá és 3 új szálloda csatlakozott a Csoporthoz.

A management és franchise megállapodásokkal való terjeszkedésen túl a vállalat tovább folytatta saját fejlesztési projektjeit is, melynek keretében például a Mercure Krakkó Centrum és az ibis Gdansk szállodák 2016 második felében nyitnak majd meg. A harmadik befektetési projekt az ibis Styles Szczecin mely jelenleg az engedélyeztetési fázisában van.

Mindennek eredményeképpen 2016-ban összesen 10 új szálloda 1100 szobával kerül majd a Csoport portfoliójához, összességében nem kevesebb mint 31 szálloda csatlakozik a hálózathoz 30 hónapon belül.

2015-ben a total capex 122,4 millió PLN-t tett ki melyből 58,3 millió PLN-t beruházási kiadásokra különítettek el, beleértve ebbe a saját új fejlesztési projekteket is.

Lehetőség további növekedésre és átalakulásra

“A jelenre úgy kell tekintenünk, mint egy platformra, aminek segítségével tovább fejlődhetünk és alakíthatjuk üzleti tevékenységünket. 2016-ban tovább növeljük a szállodahálózatunkat a régióban, mind eszközportfóliónkat, mind pedig a finanszírozási lehetőségeinket tovább optimalizáljuk, valamint a vállalat fókuszában tartunk minden olyan kulcsfontosságú területet, melyek hozzásegítenek ahhoz, hogy százszázalékosan vendégközpontú szervezet legyünk” – foglalta össze Gilles Clavie.


Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart problémáit

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart problémáit 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.
Esztergom megnyitotta az idei rendezvényszezont

Esztergom megnyitotta az idei rendezvényszezont 

Esztergom minden korábbinál színesebb rendezvényszezont nyit az idei évben.
Először született magyar győzelem a brüsszeli díjátadón

Először született magyar győzelem a brüsszeli díjátadón 

A fesztivál során immár negyedszerre osztották ki a rangos NEB díjakat, amelyek innovatív és fenntartható európai projekteket díjaznak

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.