Kivárás érezhető a kiutazási piacon

A korábbi évekhez hasonlóan az idén is számba vettük a kiutazási piac legfontosabb várható trendjeit. Charternaptárunkban összesítettük a klasszikus charterjáratok menetrendjét, ugyanakkor cikkünkből kiderül, hogy a touroperátorok melyik Wizz Air-járatokon foglaltak le maguknak helyeket. Horvátország, Görögország és Bulgária biztos befutónak látszik az idén, ugyanakkor nagy a bizonytalanság, az utasok jó része last minute ajánlatokban bízik. Hogy lesz-e akciódömping, az csak a következő hónapokban derül ki.

Fontos megjegyezni, hogy a charternaptár a február végi állapotot tükrözi - a táblázatban szereplő március 13-i hurghadai járatok indulási időpontját azóta későbbre, májust elejére helyezték át.

A globális biztonsági helyzet miatt nehéz még megmondani, milyen lesz az idei kiutazási szezon Magyarországon. Az utazásszervezők jó része arról számolt be, hogy a korábbi évekhez képest később indult és gyengébben alakult az előfoglalási időszak, ugyanakkor általános a vélekedés, hogy ez inkább kivárást jelent, és nem azt, hogy kevesebben utaznának az idén külföldre. A desztinációk terén jelentős átalakulásnak lehetünk tanúi: Egyiptomba csökkennek a kapacitások, Görögországba pedig a korábbinál is több charterjárat indul, emellett sok túraszervező jegyzi meg, hogy a végső kapacitások az utasérdeklődés függvényében május végéig még akár jelentős mértékben változhatnak. Egy jellemző példa: az Express Travel International mindenképpen tervezi egy járat indítását Kolozsvárról Egyiptomba, ugyanakkor azt még nem lehet tudni, hogy ez a double-touch járat Budapesten vagy Pozsonyban, esetleg Szliácson száll-e még le. Az idei szezon egyik nyertese minden bizonnyal Görögország, a másik Bulgária lesz, az utóbbiban egyes értesülések szerint a kapacitások jelentős része már márciusra elkelt. Törökországba sem csökkentek a kapacitások, az irodák bíznak a desztinációban.

Spanyolország is jelentősen profitálhat az idei évből, ugyanakkor közelsége miatt a nyugat-európai küldőpiacokhoz magasabbak a szállásárak, mint a Földközi-tenger keleti medencéjében, a közlekedési költségek is magasak, ennélfogva Magyarországról nem indul több charter a korábbinál. Kétségtelen ugyanakkor, hogy a Wizz Air hamarosan induló ibizai járata újdonságával és a közvetlen eljutás régóta várt lehetőségével nagy érdeklődést vált majd ki az utazóközönség körében.

Tunéziát – jelentős állami támogatással – megpróbálja visszahozni a piacra a desztináció két specialistája. Az egyik touroperátor, a Taurus Reisen az észak-afrikai országban tartotta katalógusbemutatóját, a Kartago Tours pedig 20. születésnapját tervezi ott ünnepelni a viszonteladó partnerekkel. A Magyar Utazási Irodák Szövetsége is a desztináció mellé állt: éves közgyűlésüket szintén Tunéziában tervezik megtartani.

Általános tendencia továbbá, hogy csökken a charterjáratok száma, ezzel párhuzamosan pedig nő azoknak a touroperátoroknak a száma, amelyek a Wizz Air folyamatosan bővülő, egyre több mediterrán üdülőhelyet is érintő járathálózatára alapozva garanciális block-seateket foglalnak le utasaiknak. így volt ez már a télen is, amikor a Thomas Cook Air – hosszú évek után – nem indított tenerifei chartert, hanem a Wizz Air menetrend szerinti járatának jó részét lefoglalta utasai részére. A nyáron különösen az Unitravel él ezzel a megoldással, de az Anubis Travel is foglalt le kapacitásokat a Wizz Air larnacai járatain. Az Unitravel esetében már kapacitásaik többségét Wizz Air-járatokon kötötték le: 74 dátumra 3147 helyet Máltára, Ciprusra, a Costa Bravára, a Costa del Solra, Szicíliába és Sorrentóba. Az IBUSZ is él ezzel a lehetőséggel Catania, Barcelona, Malaga és Ibiza esetében. A Thomas Cook Air szintén számos desztinációba bérel helyeket a Wizz Air járatain, például Ibiza, Malaga, Larnaca, Rodosz, Burgasz és Tenerife esetében. A Kartago Tours a magyar nemzeti fapadostól Mallorcára, Barcelonába és Cataniába foglalt le kontingenseket. A Budavár Tours a Wizz Air larnacai, alicantei és máltai járatain bérel helyeket utasainak.

A kiutazási piaccal kapcsolatos pozitív változás, hogy megnyitotta regionális képvi seletét Budapesten a Kínai Turisztikai Hivatal, vagyis a CNTA, így vélhetően a Kínát programozó irodák több segítséget kaphatnak munkájukhoz, és ha megvalósulnak a beígért tanulmányutak, több szakmabeli és újságíró ismerheti meg a távoli ország látnivalóit.

Érdekesség továbbá, hogy első ízben indulnak Budapestről charterjáratok Rióba. Az olimpiai játékokra a hivatalos utaztató Tensi Holiday bérel gépet az Austrian Airlinestól.

Idén tavasszal és ősszel, összesen négy alkalommal indít charterjáratokat Izlandra a Bono Utazási Központ, a járatokat a Travel Service üzemelteti A320-as gépeken. Nagy Károly, a Bono Utazási Központ cégvezetője kérdésünkre elmondta, hogy a charterjáratokat izlandi partnereikkel együtt bérlik, és nemcsak a magyarok kiutazását, hanem izlandiak Magyarországra látogatását is szolgálják. Hozzátette, hogy a tavaszi járatokra már beteltek a helyek, és hamarosan megkezdik az őszi csoportos utak értékesítését is. A Budapest–Izland útvonalra egyébként a Wizz Air is lecsapott: a diszkont-légitársaság január elején jelentette be, hogy Ibiza és Liverpool mellett Reykjavíkba is indít járatokat március 27-től heti kétszer. Egy érdekes információt kaptunk a Robinson Tourstól szentpétervári programjaikkal kapcsolatban: a hosszú turnusos csoportjaik Helsinkibe repülnek, és onnan transzferálnak Észak Velencéjébe.

Bemutatkozott a Gruber Reisen

A Magyarországon most induló Gruber Reisen csapata lajosmizsei disznóvágásra vitte partnereit, ahol Csákány Csaba, az utazásszervező hazai képviselője bemutatta az utazási irodát és az első magyar nyelvű katalógust.

Csákány Csaba elmondta: a grazi székhelyű Gruber Reisent 1968-ban alapította a Gruber család, először ügynökösködéssel foglalkoztak, a későbbiekben a stájerek utazásszervezőjeként működtek. Ma már 300 alkalmazottal dolgoznak, saját és franchise-irodákkal, saját buszokkal rendelkeznek, tavaly pedig úgy döntöttek, hogy 2016tól erősítenek a magyar piacon is. A Gruber Reisen termékeit eddig ugyanis a Ruefa és a Blaguss mellett csak nagyon kevés iroda értékesítette Magyarországon.

A magyar képviseletet két fő alkotja, Csákány Csaba látogatja a partnereket és adminisztrál, Guba Tímea pedig a call centerben tevékenykedik.

Az iroda zászlóshajója saját szállodája Brac szigetén, a négycsillagos Bretanide Sport & Wellness Resort Bol városában. Bracra egyébként nyaranta indít Bécsből charterjáratokat az iroda. A 260 szobával és 27 lakosztállyal rendelkező, felújított hotel közvetlenül az apró kavicsos tengerparton található, all inclusive ellátással is foglalható.

Bár az utazásszervező számos úti célt kínál az osztrák piacon – az európaiak mellett például egzotikus utakat a Távol-Keletre, a karibi térségbe és az Arab-félszigetre is –, az első magyar nyelvű katalógusban egyelőre három desztinációval – és összesen körülbelül 300 szállodával – indulnak: az idén a turisták körében várhatóan még népszerűbb Horvátországgal, Szlovéniával és Olaszországgal. Csákány Csaba hozzátette: vannak átfedések a Terra Reisen és a Gruber Reisen haza ajánlatai között – ami a Terránál jól ment, azt ide is átemelték.

Csákány Csaba felhívta az utazásközvetítők figyelmét arra, hogy – a geopolitikai problémák miatt – Horvátország, Olaszország és Szlovénia várhatóan rendkívüli népszerűségnek örvend idén akár a németek és britek körében is – ők pedig általában nagyon korán foglalják le útjaikat –, így a helyek valószínűleg hamar elfogynak. Éppen ezért jelezni kell a magyar utasoknak is, hogy időben foglaljanak, ha nem szeretnének lecsúszni az általuk választott desztinációról vagy szállásról. A bemutatót követően egy Amadeus-workshopra invitálták a megjelenteket, majd a hivatalos programot egy igazi, falusi hangulatú disznóvágás zárta.

Ünnepel a Fehérvár Travel

A Fehérvár Travel megalakulása óta a kulturális körutazások magas szintű szervezésére és lebonyolítására koncentrál. Ez tükröződik a minap megjelent legújabb (nyári) katalógusában is, amely ismét gyarapodó tartalommal, 156 oldalon csábítja az utazni vágyókat 124-féle programajánlattal – összesen 526 időpontban –, mind az öt kontinensen. Az egy hónapig tartó előfoglalási időszakban a katalógus árualapjának kétharmadát értékesítették.

A tavalyi katalógus valamennyi programja megtalálható a kiadványban, és idén is tartogat újdonságokat utasai számára az iroda – délnyugat-franciaországi és izlandi desztinációkkal. A Fehérvár Travelnél 2003 tavasza óta egyszer sem fordult elő, hogy egy meghirdetett utazást visszamondtak volna azért, mert nem jött össze a minimális utaslétszám. Azóta már több mint 5500 csoport érkezett haza sikeresen.

A Fehérvár Travel idén ünnepli fennállásának huszadik évfordulóját. Ez alkalomból több témában hirdetnek pályázatot a törzsutasok körében. jelentős nyereményekkel díjazzák azokat, akik a legtöbbször utaztak a Fehérvár Travellel, illetve akik az utazási élményeikből a legjobb történeteket küldik be. Továbbá húszszázalékos egyszeri kedvezmény illeti meg azokat, akik már legalább húszszor utaztak a cég szervezésében. Tervben van még egy fotókönyv kiadása is az utasok által az évek során beküldött legszebb felvételekből és egy könyv az idegenvezetők sztorijaiból. „3 nap alatt a Föld körül a Fehérvár Travellel” – egy fesztiválhangulatú háromnapos rendezvénnyel is kíván kedveskedni utasainak és az érdeklődőknek az iroda a székesfehérvári városház téren. Az esemény ízelítőt nyújtana a kontinensek népeinek zenéiből, táncaiból, gasztronómiai specialitásaiból, és a gyerekek sem unatkoznának: interaktív játszóházak várnák őket a világ népeinek játékaival és meséivel. 2016 tavaszán újabb vadonatúj luxusautóbusszal bővül a Fehérvár Travel flottája, ismét egy holland VDL-FUTURA FHD2 típusúval.


Szántód, Tihany, Tomaj és Balaton szolgálatba állt

Szántód, Tihany, Tomaj és Balaton szolgálatba állt 

A BAHART négy új hajóval gazdagodott: a két-két kompot és katamaránt március 28-án, Balatonfüreden, a hajózási szezon kezdetén avatták.
Megszólalt a hitelminősítő a Boeing-ügyben

Megszólalt a hitelminősítő a Boeing-ügyben 

A Moody's hitelminősítő közölte, hogy fontolóra veszi a Boeing minősítésének lerontását.
Különleges jármű futott be Szentendrére - érdemes megnézni!

Különleges jármű futott be Szentendrére - érdemes megnézni! 

Az április 1-jén, hétfőn újra megnyitó szentendrei Városi Tömegközlekedési Múzeum legújabb kiállítási darabja egy egykori Margitszigeti Sétajárat.
Útlezárások a reptér felé április 2-től

Útlezárások a reptér felé április 2-től 

A Budapest Airport Zrt. tájékoztatása az április 2-án kezdődő útfelújítások kapcsán.
A Stadler lenyúlná a spanyol vonatgyártót a magyarok elől

A Stadler lenyúlná a spanyol vonatgyártót a magyarok elől 

A háttérben a madridi kormány állhat, amely a magyar konzorciumtól félti a Talgo vonatgyártót.
Személyi változás a Budapest Airportnál

Személyi változás a Budapest Airportnál 

Az általános és fejlesztési vezérigazgató-helyettes 17 év után, március 31-én távozik a vállalattól.
Guiness-rekorder a Flirt H2 motorvonat

Guiness-rekorder a Flirt H2 motorvonat 

A világrekorder vonat részben a Stadler szolnoki kocsiszekrény-üzemében készült.
Távozik posztjáról a Boeing vezérigazgatója

Távozik posztjáról a Boeing vezérigazgatója 

Dave Calhoun 2020 elején vette át a vezérigazgatói tisztséget, miután az elődjét, Dennis Muilenburgot leváltották.
A Lufthansa Technik tovább növekedne

A Lufthansa Technik tovább növekedne 

A Lufthansa Technik Budapest ügyvezető igazgatója áttekintést adott a magyar leánycég tavalyi teljesítményéről és idei terveiről.
Boeing-elkerülő weboldal indult

Boeing-elkerülő weboldal indult 

Pár kattintással kideríthető, hogy egy repülőjáratot pontosan milyen géptípussal teljesít majd a légitársaság.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.