Tavaszi élménytúra: megizzadtunk a drezinán

Aki ült már életében vasúti hajtányon, az tudja, kevés szebb dolog van ennél a világon. Az egykori Sopron-Kőszeg közötti HÉV ma már Ausztriához tartozó, használaton kívüli szakaszán is kipróbálhatjuk ezt a kellemesen izzasztó élményprogramot. 

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Manapság egyre inkább érezhető az élményturizmus térnyerése, bár az élményutazások eddig jellemzően az incentive csoportok kiváltságai voltak. Tavasszal a Rolitúra szervezett egy tekerős programot az egykor Sopron és Kőszeg között közlekedő HÉV vonalán.

Az élményutazások receptje nagyon egyszerű: adjunk élményt a testnek, a szellemnek, a gyomornak, a léleknek, és keressük meg azokat a helyeket, ahol ezek a vágyak ugyanabban a térben és időben megvalósulnak. A mostani szezonnyitó élményprogram gerincét az egykori Sopron-Kőszeg HÉV ma már Ausztriához tartozó, de használaton kívüli szakasza adta, amire az osztrákok már sok évvel ezelőtt egy kerékpáros hajtánypályát (továbbiakban: drezina) álmodtak. Az ötlet megvalósult, hiszen az osztrákok mindenből értéket csinálnak (nem újdonság), és ez akár példa lehetne a hazai felszámolt vasútvonalaink hasznosítására is. Na de vissza az élményekhez: a cél egy olyan vitalizáló és boldogságserkentő program megvalósítása volt, amiben szerep jut a testmozgásnak, kultúrának és gasztronómiának.

De mi is pontosan az infrastruktúra, amire a szervezők építették az élményprogramot? Adott egy 24 km-es, normál nyomtávú vasúti szakasz, amely Burgenland gyönyörű tájain kanyarog, erre alkottak egy kerékpározható járművet, amelyen ketten tekernek, ketten pihennek. Az állomásokat átalakították relaxációs helyekké vagy gasztrolokálokká, innentől kezdve a résztvevőké a pálya – a drezinázás igazi közösségi élmény.

A gasztroelemekkel gazdagított program önmagában is megállná a helyét (bakter-bécsi szelet vagy állomásfőnöki-Sacher torta), de az élmények spektrumát kitolták egészen Sopronig. Ehhez hozzátettek még egy soproni kilátósétát, majd kékfrankossal koccintottak a nagy napra a Gyógygödör nevű ikonikus picében.

Az élményturizmus már nem csak az incentive csoportok privilégiuma, hanem egyre erősebben teret nyer a szabadidős turizmusban.

A Turizmus Trend következő számában az élményturizmus filozófiájáról, jelenlegi helyzetéről olvashat majd egy hosszabb tanulmányt.




Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül
Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.