Michelin-csillagos lett a Costes Downtown - interjú Gerendai Károllyal

Hatalmas az öröm a Costes Downtown csapatánál: az étterem megkapta első Michelin-csillagát, így Magyarországon már öt étterem büszkélkedhet az elismeréssel, köztük, tegyük hozz,á a Gerendai Károly tulajdonos által jelzettek közül mindjárt kettő is. Hiszen a Costes Downtown mellett a korábbi díjazott Costes is megtartotta most a Michelin-csillagát. A boldog tulajdonost külföldi üzleti útja során értük utol.

Ma jelent meg a 2016-os Michelin Kalauz, amelyben az eddigi díjazottak mellé bekerült a Vigyázó Ferenc utcai Costes Downtown, Magyarországnak eddig négy Michelin-csillagos étterme volt: a Costes, az Onyx, a Borkonyha és a Tanti. Ehhez az előkelő csapathoz csatlakozott most Gerendai Károly legújabb helye, a Prestige Hotellel egy épületben található Costes Downtown, amely a Ráday utcai Costes-hez képest más hangulatú hely - más jellegű konyhát visz, mint a "bátyja".

- Gratulálunk ehhez a fantasztikus eredményhez! Hogy tudtad meg a jó hírt? - a kérdés Gerendai Károlyhoz szól, akit vezetés közben, külföldön érünk utol.

- Reggel pont egy üzleti tárgyaláson ültünk, amikor hívtak otthonról ezzel a fantasztikus hírrel. Még most is alig hiszem el.

- Tudtátok, hogy mikor jártak nálatok a Michelin-ellenőrök?

- Nem. Sőt, arról sincs halványlila fogalmunk sem, hogy tulajdonképpen hányszor voltak ott. Egy biztos, valamikor augusztusban járt nálunk valaki, ő a konyhára is bekéredzkedett. De mivel akkor még csupán 2-3 hónapja voltunk nyitva, azt gondoltuk, ez túl kevés idő ahhoz, hogy minősítsék az éttermet.

- Mit jelent számotokra ez az elismerés?

- Azt mindenképpen, hogy tudjuk, jó úton járunk. És azt, hogy ennek az előkelő címnek minden nap ezentúl is meg kell felelni, vagyis nincs mese, fel kell kötni a gatyát!

- Ma az is kiderült, hogy közben a Costes is megtartotta a Michelin-csillagát.

- Nagyon fontos számunkra, és ezt mindkét helyen pontosan tudják, hogy a két hely nem "kannibalizálhatja" egymást, azaz nem vihet el egyik a másiktól vendégeket - szerencsére erről szó sincs.

- Amikor a Ráday utcai éttermed megkapta élete első Michelin-csillagát azt mondtad, reméled, most egy ideig nem kell belé lapátolni a pénzt.

- Ez a reményem most is fennáll... Hiszen a Vigyázó Ferenc utcai hely kialakítása, beindítása során nagyon sok pénzt emésztett fel, mostantól alapvetően javulhat majd a helyzet. Egyébként épp egy hónapja állapítottuk meg: kezdenek helyére rázódni a dolgok, kezd kialakulni és rendben megy végre a vendégfogadás, a konyhai munka, a vendéglátás. Reméljük, akik a hír hallatán betérnek majd hozzánk, ugyanezt látják, tapasztalják.

 


Édes élet a májusi Glamping pikniken

Édes élet a májusi Glamping pikniken 

A Nomád Hotel & Glamping 9. alkalommal rendezi szezonnyitó piknikjét május utolsó vasárnapján.
Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?