Migránsgaranciát ad az egyik utazási iroda

Az egyik Görögország-specialista utazási iroda közleménye szerint gond nélkül haladnak át a turistabuszok a görög-macedón határon, mi több, ők még migránsgaranciát is biztosítanak utasaik számára. A Konzuli Szolgálat szerint fontos, hogy legyen nálunk útlevél, ha az országba látogatunk.

A Grand Tours utazásszervező iroda ügyvezetője, Nagy Sándor nemrég az alábbi közleményt adta ki utasai számára a görögországi helyzettel kapcsolatban:

"Tisztelt Utasaink!

Szeretném elmondani Önöknek a migránshelyzetről az álláspontunkat. Jelenleg, 2016. március 9-én a Görögországban és Törökországban lévő migránsok semmilyen módon nem befolyásolják az általunk értékesített görög, török utazások megvalósíthatóságát. Sem az üdülőhelyeken, sem az általunk használt útvonalon, határokon nincsenek, a közlekedés autóbusszal, személygépjárművel sehol nincs akadályoztatva. Jelenleg migránsok a görög-macedón határon lévő Idomeni település vasúti határátkelő-állomásán akadályozzák a forgalmat, ez a határ van lezárva.

Mi a tőle 5-10 km-re lévő Evzoni közúti átkelőt fogjuk használni, ahol nincs migráns és nem is lehet, mert itt csak >>normális<< úti okmányokkal, vízummal rendelkezők közlekedhetnek. Ez ugyanaz a történet, mint nálunk, amikor Kassára megyünk: vonattal Hidasnémetinél hagyjuk el az országot, autóval pedig Tornyosnémetinél. A kettőnek semmi köze egymáshoz, fizikailag is el van különülve a két átkelő. A sokszor okmány nélküli migránsok csak a külön, számukra fenntartott rendszert használhatták eddig is, no meg a zöld határt. Mi nem ott járunk.

Természetesen ez akár pozitív, akár negatív irányban elmozdulhat még a szezonkezdés előtt vagy alatta. A pillanatnyi helyzettel mi leszünk a legjobban tisztában, mert hetente kétszer járjuk Görögországot, Törökországot egyszer. Amennyiben változna a helyzet, tudunk hozzá alkalmazkodni. Ha ellehetetlenülne az utaztatás, akkor a Magyar Külügyminisztérium úgyis kiadja a tiltást, és nem utaztathatunk. Tehát vagy a Külügyminisztérium vagy mi fogjuk magunkat korlátozni, ha a helyzet fokozódik.

Tudniuk kell még azt, ha a Külügyminisztérium korlátoz, vagy mi nem teljesítünk, akkor Önöknek törvény szerint visszajár minden pénz – és cégünk anyagi képessége alapján képesek is leszünk csőd nélkül visszafizetni.

Tehát mi – és a törvények – migránsgaranciát adunk Önöknek!
Nagy Sándor ügyvezető"

A Konzuli Szolgálat tájékoztatása

Weboldalán a Konzuli Szolgálat is hasznos tanácsokkal látja el az utazókat. Eszerint a Görögországból közúton hazautazók, illetve Görögországba közúton utazók, utazni szándékozók jelenleg használhatják a görög-bolgár határátkelőket, a görög-macedón Evzoni határátkelőn a folyamatos határátkelés viszont még nem biztosított. Változatlanul fontos, hogy elindulás előtt az érintettek feltétlenül tájékozódjanak a macedón-görög-bolgár útviszonyokról, alternatív határátkelőhelyekről, mert a határ és úttorlaszok felállításai bizonytalan időközönként és helyeken történnek, amelyet a Konzuli Szolgálat igyekszik folyamatosan követni. Nagyobb sorok kialakulása esetén a görög oldalon a hatóságok azonnal rendőri járőrszolgálatot kezdenek működtetni. Indokolt veszélyhelyzetben a rendőrjárőröktől is lehet segítséget kérni.

Javasolt alternatív határátkelő a görög-macedón szakaszon a Niki-Metzitlija határátkelő (Evzonitól nyugati irányban), amely a macedóniai Bitola városhoz van közel, ahonnan mintegy 120 km-es kerülővel vissza tudnak térni az E75-ös nemzetközi útra. Hasonló másik lehetőség Evzonitól keletre Doirani-Mrdaja határátkelő a két ország között, amely viszont csak reggel 6 óra és este 10 óra között van nyitva, leginkább a kishatárforgalom számára. Tapasztalataink szerint viszont személygépkocsival közlekedőket - turistákat – is átengednek. Ennél az átkelőnél egy-egy esetben gondot jelentett korábban a digitális személyi igazolvánnyal történő átkelés, így a legbiztosabb, ha van nálunk útlevél is.

A görög-bolgár határon és annak mindkét országbeli körzetében az aktuális helyzet az enyhülés jeleit mutatja. A bolgár útlezárók visszavonultak, a határok átjárhatóak, de a feszültség továbbra is fennáll.


Hamarosan indul Közép-Európa legnagyobb motoros túrája

Hamarosan indul Közép-Európa legnagyobb motoros túrája 

A résztvevő több száz motoros összesen 831 km tesz meg idén, hogy ezúttal Békés megye kulturális és turisztikai értékeit felfedezze.
Megvan az év legmenőbb kerékpáros útvonala

Megvan az év legmenőbb kerékpáros útvonala 

Magyarország keleti részébe vezet az idei év kedvenc kerékpáros útvonala.
Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között

Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között 

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, így idén júniustól immár egy hetedik kínai nagyváros, Sencsen is közvetlenül elérhető lesz Budapestről.
A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé

A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé 

2023-ban több mint 1 millió tonna szén-dioxidot kibocsátását előzték meg az utazók azzal, ha buszos utazást választottak más közlekedési módok, például autó vagy repülő helyett.
Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt

Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt 

Sir Tim Clark a következő levelet fogalmazta meg, és juttatta el - többek közt rajtunk keresztül - ügyfeleiknek.
Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő

Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő 

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom. 
Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton

Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton 

Április 22-én kezdődik az útfelújítás negyedik üteme a a budapesti Liszt Ferenc-repülőtérhez vezető utakon.
Visszatér az Uber Magyarországra

Visszatér az Uber Magyarországra 

Április 16-án hivatalosan lezárult a jóváhagyási folyamat.
Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága

Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága 

Beszállás előtt a BARK Air egyik légiutaskísérője a kapuban fogadja a kutyákat, hogy segítsen nekik nyugodtan venni az előttük álló akadályokat.
Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat

Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat 

Mennydörgésre és villámlásra ébredtek szerda reggel az Egyesült Arab Emírségek lakosai.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?