MUISZ-vacsora: buszparkolás és új jogszabályok

Immár negyedik alkalommal rendezett vacsorát a tagok részére a Magyar Utazási Irodák Szövetsége. Ezúttal a Kossuth Múzeumhajó és a Vén Hajó Étterem adott otthont az eseménynek, amelynek meghívott vendége Szentgyörgyvölgyi Péter, Belváros-Lipótváros polgármestere volt. Gyenizse Dorottya, az NGM főtanácsosa az utazási irodai tevékenységért felelős személyre vonatkozó jogszabályok friss változását ismertette. 

A telt ház előtt zajlott rendezvény résztvevői kíváncsian várták a hazai idegenforgalom legerősebb bástyájának tekinthető kerület első emberének előadását. Szentgyörgyvölgyi Péter – akiről kiderült, hogy édesanyja idegenvezető – részletesen ismertette a belváros megújulásának különböző lépéseit. Három ütemben modernizálták jóformán a kerület teljes területét, köztük a turisták által leggyakrabban felkeresett helyeket, a Szabadság tértől a Bazilika környékén át a Ferenciek teréig. Létrehoztak egyebek mellett egy, a Váci utcával párhuzamos második főutcát, ahol jelentősen élénkült a gyalogosforgalom, azzal párhuzamosan pedig a kiskereskedelmi forgalom. Az utóbbi tíz év során a befektetők új hulláma érkezett a kerületbe, szállodák épültek és épülnek most is, hamarosan elkezdődik a Párisi udvar fejlesztése is – tudtuk meg.

Megújult a Hold utcai vásárcsarnok, amely hamarosan gasztropiaccá alakul. Jövőre ott lesz a Boce d’Or szakácsverseny nyitórendezvénye. Buszmegállót építettek a turistabuszok számára az első rakparton a Parlament elé.

A polgármester beszélt a további terveikről is. Elmondta, hogy a Lánchíd és az Erzsébet-híd között egy pihenő övezetet kívánnak létrehozni a következő négy éven belül, ennek keretében megközelíthetővé teszik a Duna-partot a gyalogosok számára, a rakpartot befedik, az autóutat besüllyesztik, hogy a villamossínektől kényelmesen le lehessen sétálni a Duna-partra.

A kerület támogatja a kultúrát is, a Bazilika előtti karácsonyi vásáruk például annyira sikeressé vált a turisták körében, hogy idén már a Zrínyi utcában is lesznek majd pavilonok. A Széchenyi alsó rakparton további buszparkolókat alakítanak ki, ugyanakkor „bizonyos időszakokban szeretnénk kitiltani a turistabuszokat a szűk kis utcákból” – hangsúlyozta Szentgyörgyvölgyi Péter. Hozzátette, hogy ehhez még a KRESZ módosítására is szükség lesz.

Karsai Árpád turisztikai tanácsadó hozzászólásában emlékeztetett néhány meglepő adatra: a Budapesten eltöltött évi nyolcmillió vendégéjszaka egynegyede ebben a kerületben realizálódik, és ez abszolút elsőséget jelent az egész országban, ráadásul az V. kerület idegenforgalmiadó-bevétele évi egymilliárd forint, melynek elköltése felett csak a kerület rendelkezik. Karsai ezek után a szakmai egyeztetés szükségességét emelte ki különösen olyan kérdésekben, mint a turistabuszok parkolása.

Válaszában Szentgyörgyvölgyi hangsúlyozta: végre bekerült a kerület a fővárosi turisztikai kerekasztal tagjai közé, így a szakmai egyeztetés megtörténhet.

Dr. Gyenizse Dorottya, a Nemzetgazdasági Minisztérium főtanácsosa az utazási irodákat érintő két friss jogszabály-változásra hívta fel a tagság figyelmét. Mindkét módosítás a Magyar Közlöny legfrissebb számában jelent meg, bár korábban már mi is részletesen beszámoltunk róluk. A változások lényege, hogy ezentúl többféle szakirányú végzettséggel is kiváltható az eddig kötelező utazási irodai minősítő vizsga. Gyenizse Dorottya elmondta, hogy muszáj volt a magyar rendszert összehangolni az uniós szabályokkal, és nem lehetett hagyni, hogy egyetlen intézménynek maradjon monopóliuma a vizsgáztatásra. Az új rendelet szabályozza a szakmai végzettségek mellett a szükséges szakmai gyakorlat hosszát is.

Az is változott, hogy – akárcsak 2011 előtt – most is egyszerre csak egy irodánál lehet valaki tevékenységért felelős személy. Azt is előírta a rendeletalkotó, hogy minimum heti 20 órában kell az irodánál dolgoznia a felelős személynek, nem feltétlenül munkaviszony keretében. A jogszabály csak a jövőre vonatkozóan érvényes, aki az eddigi szabályok szerint megszerezte a jogosultságát, az nem fogja azt elveszteni.

Egy másik, apróbb technikai módosítás az utazási irodai munkaköröket érinti, ez is elolvasható a legutóbbi Magyar Közlönyben.

Az est folyamán bemutatkozott a MUISZ egyik új társult tagja, a Pauker Nyomda, valamint a Vén Hajó mellett további 13 dunai hajót üzemeltető Európa cégcsoport is.

Erdei Bálint MUISZ-elnök felhívta a tagság figyelmét a június 23-án megrendezendő MUISZ-közgyűlésre.


Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest

Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest 

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) újabb esélyt adna Magyarországnak.
Húsvéti szafari Nagykőrösön

Húsvéti szafari Nagykőrösön 

A tavaszi szünet első napján újra kinyitja kapuit Magyarország első és egyetlen autós szafari parkja.
Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben

Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben 

A 80 éve püspökké szentelt Mindszenty József egykori székhelye is megújul a beruházás során.
Banksy-kiállítás nyílik Budapesten

Banksy-kiállítás nyílik Budapesten 

A művész több mint száz alkotását lehet majd megnézni május 3-tól a Király utcai Komplex Kiállítóteremben.
Túrák és családi programok Székesfehérváron

Túrák és családi programok Székesfehérváron  

Íme a legjobb húsvéti programok és kirándulások a városban a hosszú hétvégén.
XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt

XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt 

A Wenckheim-pincét egy domb alá fúrták be, melyen a Csolt nemzetség által emelt monostor romjai állnak.
Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke?

Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke? 

Az április 30-ig véleményezhető terveken új stégek és a tóval kapcsolatot teremtő sétányok láthatók.
Húsvét a Skanzenben

Húsvét a Skanzenben 

Húsvétvasárnap és hétfőn a régi falusi húsvéti ünnepeket kelti életre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.
Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között

Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között 

A „Együttműködés a közösségekért" című magyarországi projekt célja egy multifunkcionális tér létrehozása a Józsefvárosban.
Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz

Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz 

A brit nézők körében közel két évtizede töretlenül népszerű BBC-műsor, "A Gyakornok" versenyzői legutóbb a magyar főváros turisztikai kínálatát is népszerűsítve versenyeztek egymással.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.