Négycsillagos szálloda nyílik húsvétkor a Mátrában

Az elmúlt másfél évtized legjobb turisztikai évét zárta 2015-ben a Felső-Mátrához tartozó hat település - mondta a Turizmus Online-nak Stuller András, Mátraszentimre polgármestere. A vendégéjszakák száma meghaladta a százezret, a beszedett idegenforgalmi adó pedig az eddigi legtöbb, 35 millió forint volt.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Mátraszentimrét, Mátraszentlászlót, Mátraszentistvánt, Galyatetőt, Fallóskutat és Bagolyirtást magában foglaló Felső-Mátra kitárult a látogatók előtt és tavaly hazánk egyik legvonzóbb turisztikai célpontja lett. Különösen az Alföldről – Kecskemétről, Nagykőrösről, Békéscsabáról, Debrecenből –, továbbá Érdről és Budapestről érkeztek a turisták a közkedvelt hegyvidékre. Érdekesség, hogy a hat településen alig több mint félezer állandó lakos él, viszont nyáron az itt tartózkodók száma elérte a négyezret.

Húsvétkor nyit az új, négycsillagos szálloda

Mindez részben annak köszönhető, hogy itt speciális a klíma, hiszen tavaly, amikor az utóbbi száz esztendő legmelegebb nyara volt, a Felső-Mátrában 5-8 fokkal alacsonyabb hőmérsékletet mértek, mint a fővárosban vagy a vízpartokon. A kellemes idő vonzotta a turistákat és természetesen az is, hogy 1300-1400 szálláshely közül választhattak az érdeklődők. Ezek különböző kategóriákba esnek, a négycsillagos hotelektől a falusi portákig igény szerint dönthettek a vendégek.

Stuller András arról is tájékoztatta lapunkat, hogy idén húsvétkor Mátraszentimrén nyitják meg az újabb négycsillagos szállodát, a Vadvirágot, ahol 40-50 vendéget fogadnak. Az új szálloda éttermében étkezhetnek és igénybe vehetik a wellness-részleget is. A következő két évben a hotel építése tovább folytatódik, így száz férőhelyesre bővítik a jelenlegi épületet.

Az utóbbi fél évtizedben a Leader-pályázatok révén panziókat nyitották Mátraszentimrén, Mátraszentistvánon és Bagolyirtáson is. Ezekkel a fejlesztésekkel főleg fürdőszobás apartmanokat hoztak létre. De tavaly nyitotta meg Galyatetőn új turistacentrumát a Magyar Természetjáró Szövetség is, ahol kerékpárkölcsönző és -szerelő műhely is várja a turistákat. A látványosságok száma is nőtt az elmúlt évben, miután egy vállalkozó ásványházat és kiállítást nyitott Mátraszentimrén. Ennek érdekessége, hogy nemcsak hazánk legmagasabb hegyének, a Mátrának, hanem a Kárpát-medencének az ásványait is bemutatja. Ugyancsak tavaly decemberben tárta ki kapuit Galyatetőn az Alkotóművészeti Alapítvány felújított üdülője, amely művészek alkotóházaként működik a Felső-Mátrában. Heves megyében egyébként Mátraszentimrén található az egyetlen szlovák nemzetiségi önkormányzat. Ez a turizmust is segíti, hiszen látogatható a szlovák tájház, valamint a vendéglőkben különleges szlovák ételeket is kóstolhatnak a látogatók.

Tanösvények, csillagászati bemutatók

A hat települést átfogó közös önkormányzat idén is fontosnak tartja, hogy karbantartsa a turistaútvonalakat, rendezvényeket szervezzen, közreműködjön az attrakciók fejlesztésében és helyi kiadványokkal segítse az érkező vendégeket – erősítette meg a polgármester. Ám napjainkban is komoly gondot jelent a Felső-Mátrába vezető állami fenntartású utak egyre romló állapota. Ezért fontos feladatot jelent, hogy ezeket az utakat a következő években folyamatosan felújítsák. Ennek érdekében az önkormányzat lobbitevékenységet folytat az érintett állami intézményeknél. Egyébként az elmúlt évben beszedett 35 millió forint idegenforgalmi adó nagy részét idén a turizmust érintő infrastrukturális és attrakciófejlesztésre fordítják. Rendezvényeket finanszíroznak, karbantartják a turistatáblákat, illetve új kiadványokat is készítenek. Így például hamarosan elkészül a "Négy nap – négy kerékpártúra" című kiadványuk, illetve a nyári turisztikai főszezonban nyitják meg a volt mátraszentimrei kőbányában a szabadtéri ásványkiállítást.

Tavaly sokan túráztak a Szénégetők, valamint a mátraszentistváni sípálya tanösvényen. A kedvező tapasztalatok alapján az idei nyáron is szerveznek csoportos túrákat idegenvezetők irányításával. Az önkormányzat megállapodott a Magyar Tudományos Akadémiával arról, hogy ebben az évben március és augusztus között – összesen hat hétvégén – a piszkéstetői obszervatóriumban csillagászati bemutatókat tartanak szakemberek közreműködésével. Ezek mellett nyáron újdonságként gyógynövénytúrákat is ajánlanak majd. Ezeken az érdeklődők megismerhetik a Felső-Mátra jellegzetes gyógynövényeit.

Arról is értesültünk, hogy az önkormányzat az idegenforgalom továbbfejlesztését szolgáló pályázatokat nyújt be 2016-ban. Mátraszentimrén szeretnének egy közös illemhelyet építeni, valamint a már meglevő gépkocsiparkoló-helyeket bővíteni. Ezek mellett a különböző rendezvényekhez kapcsolódó műszaki fejlesztésekre is törekszenek. Így például színpadokat, sátrakat, világító és hangosítóeszközöket vásárolnak. Ez évben egy több funkciós víztároló építésére is pályáznak támogatásért. A leendő létesítmény nyolcszáz méter magasan és 30-40 ezer négyzetméternyi területen valósul meg. Ott fürdőzést és horgászati lehetőséget is biztosítanak majd a vendégeknek. A víztároló tanulmányterve elkészült, és várhatóan egy-két év alatt meg is valósul.

Kétszáz férőhellyel bővül a szálláshelyek száma

A tavalyi év végén befektetőtársaságok régebbi szállodaépületeket vásároltak Mátraszentistvánon és Mátraszentlászlón. Ezeket az idén és jövőre újítják fel, így mintegy kétszáz férőhellyel bővítik a jelenlegi szálláshelyek számát a Felső-Mátrában. Sőt a Magyar Természetjáró Szövetség 2016-ban újjávarázsolja a galyatetői volt Vasas Turistaházat, amely több mint százéves múltra tekint vissza.

Azt is megtudtuk, hogy még ebben az évben a mátraszentistváni síparkban is jelentős fejlesztésre kerül sor. Ülőliftet építenek és működtetnek majd, amellyel megsokszorozhatják a sípályák kapacitását. Összességében a Felső-Mátrában lakók bizakodással tekintenek erre az évre, amelyhez jó alapot szolgáltat, hogy januárban a szálláshelyeket sokan látogatták. A hó, a téli túrák, a síelés és a wellness kedvező lehetőséget kínált a vendégeknek.


A Marriott-nál  indul a LevelUp! program - a hazai szállodaipar egyedülálló kezdeményezéseként

A Marriott-nál indul a LevelUp! program - a hazai szállodaipar egyedülálló kezdeményezéseként 

A Marriott cégcsoport megelégelte azt a problémát, ami gyakran előtérbe kerül üzemelésük során: ez pedig a vendéglátóipari területen mindenki számára ismerős szakemberhiány.
Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek

Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek 

A súlyos mértékű tűzkárt szenvedett, több mint 100 főt foglalkoztató, 4 csillagos szálloda Hotel Silvanus helyreállításához az MTÜ 60 millió forinttal járul hozzá.
Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak

Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak 

A kastélyszállodások Tarcalon, az Andrássy Kúriában tartották éves közgyűlésüket április 15-én, hétfőn.
Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand

Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand 

Igencsak látványos rendezvény keretében, április 11-én, a Pesti Vigadóban debütált az új brand. Ahol az is kiderült, mit rejtenek a "titkos kertek"?
Díjeső a TRIBE budapesti tagjának

Díjeső a TRIBE budapesti tagjának  

Három kategóriában is díjazták a WING által fejlesztett TRIBE Hotel Budapest Stadiumot a LIV Hospitality Design Awards-on.
Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe

Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe 

A nemzetközi tanácsadó cég elemzése szerint kiemelkedő évet zárt a globális hotelpiac.
Indul a Marriott saját képzési programja

Indul a Marriott saját képzési programja 

LevelUp! elnevezéssel innovatív képzés indul a vendéglátóipari szakemberhiány pótlására a Marriott cégcsoport kezdeményezésére.
Moderonak indult, Meleaként nyílt meg Sárvár új ötcsillagos, tóparti szálláshelye

Moderonak indult, Meleaként nyílt meg Sárvár új ötcsillagos, tóparti szálláshelye 

Amelyet egy meghívásnak köszönhetően mi is kipróbálhattunk.
KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest

KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest 

A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 14, a külföldi vendégéjszakáké 24 százalékkal emelkedett.
Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá

Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá 

Adománygyűjtő akciót hirdetett a visegrádi hotel vezetősége.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.