Nézze meg, hol élt Rudi, az ősmajom!

1965-ben egy főemlős állkapcsának darabját találták meg Rudabányán a vasércbányában. A tízmillió éves lelet valószínűleg az ember és a csimpánz közös őse. Később további maradványokat is találtak, amelyeket ma már budapesti múzeumok őriznek. Egy uniós projekt révén hamarosan Rudabányán is megtekinthetjük, hol és hogyan élt Rudi, az előember.

Rudabánya Város Önkormányzata Rudapithecus látványtárat épít a Majomszigeten, a Rudapithecus lelőhelyén 336,5 millió forintos uniós támogatással, a projekt befejezése idén október végén várható. A fejlesztéshez kapcsolódva az épület környezetét is rendezik, biztonságos sétautat alakítanak ki a tó környékén, a kilátóhelyekre vezető utakkal. Épül egy tanösvény is a Majomsziget környékén, a bányató mentén. A tanösvény a bányató környékén vezet végig, alapvetően az ásványgyűjtésre, a különleges panorámára, a víz közelségére, illetve a bányaterület kőzeteinek bemutatására épít. Az útvonal részeként kilátó pontokat, információs táblákat, padokat, valamint mobil stéget helyeznek el.

Színezett betonból épül a Látványtár

Látványos szakaszába ért a Rudabánya határában, az egykori vasércbánya oldalában lévő nemzetközi hírű őslénytelepet bemutató látványtár építése. A vasbeton síkalap elkészítését követően megkezdődött a fogadóépület oldalfalainak betonozása. A Rudapithecus látványtár a Majomszigeten projekt keretében készülő épület érdekessége, hogy színezett betont öntenek a bevasalt zsalutáblák közé. Az épület belső felületének simának kell lennie, még a külső oldalra szigetelés fog kerülni. Az épületgépészeti műtárgyak elhelyezését követően színezett vakolat adja a végső burkolatot. Az épület tetejére egy szintén monolit vasbeton szerkezetű tűzi víztározó medence épül. Bent büfé, fogadó helyiség, valamint szociális blokkok kerülnek kialakításra.

A projekt legnagyobb terjedelmű épülete a látványtár. Az építését megelőzően komoly geodéziai felmérést és feltárást kellett végezni. Az erre alapozott statikai tervezést követően elkezdődött a hosszanti falak és az első fal alatti alapok kiásása, és az alaptestek vasbeton szerkezeteinek készítése. Ezzel párhuzamosan épül a két épületet összekötő szintén színezett vasbetonból készülő felhajtó rámparendszer, amely segítségével a mozgásukban korlátozott számára is megközelíthetővé válik a látványtár. A vasbeton alap már készen van. A rámpa felépítménye az épületekhez hasonlóan színezett vasbetonból lesz.

Elkezdődött a tanösvényhez tartozó "A" jelű kilátó építése, amely azt a célt is szolgálja, hogy a nagyméretű épületek lebetonozása előtt, ki lehessen próbálni a színezett monolit betonszerkezet viselkedését és a felületképzésének kialakítását. Az itt szerzett tapasztalatokat pedig felhasználják a nagyméretű épületeknél.

Ősmajom a lignitből

A rudabányai ősmajom, a Rudapithecus hungaricus az ember és a csimpánz közös őse lehetett. Első maradványai az 1960-as években a vasércet fedő és meddőnek számító lignites-agyagrétegekből kerültek elő. Az 1971-ben megkezdődött és kisebb megszakításokkal 35 éve tartó ásatások során a Rudapithecus mellett egy másik majom, az Anapithecus hernyaki csont- és fogmaradványait is megtalálták. A rudabányai ősmajmok azért világhírűek, mert az emberré válás korai, 9-15 millió évvel ezelőtti történetének a leggazdagabb, és ezért legfontosabb lelőhelyéről kerültek elő. A több mint 200 fog- és csontlelet között 4 koponyatöredéket is találtak a kutatók – foglalta össze a feltárással kapcsolatos tudnivalókat Kordos László geológus, paleontológus.

A Rudapithecus kisméretű, 120-130 cm hosszú, 22-24 kg testtömegű, fákon, négy lábon járó, puha növényi részeket fogyasztó kihalt emberszabású majom. Agytérfogata már elérte a mai kisebb nőstény csimpánz 300-320 köbcentiméteres nagyságát, koponyatetője lapos, homlokeresze gyengén fejlett, arckoponyájuk és fogaik kortársaikhoz képest egyszerűbb felépítésűek és kisebbek voltak. A hímek testmérete jelentősen meghaladta a nőstényekét. A Rudapithecus ősei valószínűleg Afrikában éltek, majd onnan 10 és 15 millió évekkel ezelőtt vándorolhattak át Európába. Hozzájuk hasonló ősmajmok nagyrészt Európában éltek, és csontjaik spanyol, francia, német, osztrák és macedón területekről kerültek elő. Lehetséges, hogy ezek, a driopitekusz-félék közé tartozó ősi emberszabásúak 7-8 millió évvel ezelőtt egy globális klímaváltozás hatására visszatértek Afrikába, ahol belőlük alakulhattak ki az afrikai gorillához és a csimpánzhoz, valamint az emberhez vezető leszármazási vonalak.

Rudabánya környéke 10 millió évvel ezelőtt a Kárpát-medencét kitöltő, hatalmas Pannon-tóba nyúló félsziget volt. Karsztosodott felszínébe völgyek vágódtak, amelyeket váltakozva tó és mocsár borított be. A szubtrópusi, trópusi erdei növényzettel szegélyezett vizenyős völgyek megőrizték a hatalmas felhőszakadások miatt elpusztult állatok tetemeit. Az ősmajmok mellett közel száz gerinces állat csontjait találták meg a kutatók. A legkisebb cickányoktól és rágcsálóktól kezdve, a teknősökön és a különböző párosujjú patásokon át a gyakori háromujjú őslovakon és disznóféléken át, a hatalmas orrszarvúkig és gumósfogú őselefántokig mindenféle állat élt a mai Rudabánya környékén. A rudabányai emberszabású ősmajom lelőhely napjainkban az Aggteleki Nemzeti Parkhoz tartozó természetvédelmi terület. Az innen előkerült leletek nagy része Budapesten, a Magyar Állami Földtani Intézet Országos Múzeumában és a Magyar Természettudományi Múzeum Embertani Tárában van elhelyezve – tudtuk meg Kordos Lászlótól.


Fővárosi fölény az idei Szakma Sztár Fesztiválon

Fővárosi fölény az idei Szakma Sztár Fesztiválon 

Harmincöt budapesti tanuló állhatott dobogóra a Szakma Sztár Fesztiválon.
Ez az első magyar AI alapú éttermi asszisztens

Ez az első magyar AI alapú éttermi asszisztens 

Már több mint húsz étterem használja.
ESG jelentés az OPUS GLOBAL Nyrt.-től

ESG jelentés az OPUS GLOBAL Nyrt.-től 

Az előremutató jelentésben a jó gyakorlatok mellett a lehetőségeket is feltárták, mellyel megjelölték a cégcsoport fenntarthatósági tevékenységének irányait is.
Rekordok dőlhetnek meg az idei Ultrabalatonon

Rekordok dőlhetnek meg az idei Ultrabalatonon 

Több mint huszonötezren vesznek részt Magyarország legnépesebb tömegsport rendezvényén.
Precizitás, csapatjáték, gondoskodás - méhek napja április 30-án

Precizitás, csapatjáték, gondoskodás - méhek napja április 30-án 

A méhektől nemcsak a természet legfinomabb ajándékát, a mézet kapjuk, de sokat is tanulhatunk tőlük!
103 éves tornásznő látogatása a Madame Tussauds Budapestben

103 éves tornásznő látogatása a Madame Tussauds Budapestben 

Magasra szökött az egy négyzetméterre jutó magyar olimpiai aranyak száma a Madame Tussauds Budapest sport termében.
Augusztusban Szabadság Szigete

Augusztusban Szabadság Szigete 

Az idei Sziget Fesztivál minden eddiginél fenntarthatóbb és higiénikusabb lesz – ígérte a szervezőcsapat a csütörtöki sajtótájékoztatón.
Hamarosan Európa Fesztivál - 20 éves az EU-s csatlakozás

Hamarosan Európa Fesztivál - 20 éves az EU-s csatlakozás  

A Helló Európa! Fesztivál programjai a szabadság, az európaiság és a sokszínűség jegyében keltik életre Budapest ikonikus helyszíneit, köztereit és épületeit.
Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot 

A sportág legrangosabb versenyére a világ több mint 30 országából várnak résztvevőket.
Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?