Őrség: aktív pihenés három ország határán

Vannak az országnak olyan szegletei, ahová ritkán jut el az utazó, pedig már a sajátos földrajzi elhelyezkedésükből adódóan is egyedi élményt kínálnak. Szentgotthárd és az Őrség ilyen hely. Az Accent Hotels üzemeltetésében működő Gotthard Therme Hotel meghívására érkeztünk a városba, hogy felfedezzük mindazt, amiért érdemes idelátogatniuk a nem mindennapi kalandok kedvelőinek.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

– 2015 őszén nyitottuk meg újra a szállodát – indítja a beszélgetést Kerek Péter, az Accent Hotels értékesítési és marketing igazgatója. – Tudatosan építettünk arra, hogy ez a hely belföldi és osztrák vendégeknek egyaránt érdekes, különleges helyszín, hiszen három ország határánál található, három különböző kultúrát vegyít. Egyrészt az Őrségi Nemzeti Park és az itteni mikrokultúra, másrészt a Vend-vidék és a szlovén nemzeti kultúra különböző jegyei, az osztrák részen pedig a Rába vidéke és Németújvár környéke. A kiépített bicikliutak és az erdős, dimbes-dombos táj tökéletes terep az aktív időtöltés szinte minden formájának gyakorlására. Egy másik kitűnő programlehetőség az itteni szállóvendégeknek, hogy átruccannak egy teljes napra a közeli Loipersdorfba, ahol egy hatalmas fürdő várja őket külső-belső medencékkel, csúszdaparkkal.

– A magyar piacról jellemzően – és elsősorban a hétvégén – a fiatal felnőttek, párok, a 30-50 közötti baráti társaságok, nyáron pedig a családok látogatják a Gotthard Therme Hotelt. A tavalyi évben vendégeink hetven százaléka az osztrák oldalról érkezett hozzánk. Innen egy szélesebb közönség látogat minket, jönnek a nyugdíjasok is, elsősorban hétköznap és hosszabb időre. Ők kifejezetten a fürdőnk szolgáltatásait keresik egy olyan szálláslehetőséggel párosítva, ami elvárásaiknak megfelelően kellően magas színvonalú. Ez egy olyan vendégkör, akiknek nagyon fontos a konyha, a szálloda általános minősége, hangulata, tisztasága.

Három ország ízei

Ebéd közben mi is meggyőződhettünk arról, hogy Kiss Tamás séf és csapata tökéletes munkát végez. A „lassan sült sertés tarja vasi krumplis rétessel, lilahagyma lekvárral” vagy a „vajhal zsályával, őrségi sonkával és sáfrányos rizottóval” nem mindennapi fogások, és az újságírók vegetáriánus tagjai sem maradtak le semmiről. Róluk egyéni ízlésük és igényeik szerint gondoskodott az udvarias személyzet. Szükség is volt az energiára, mert a kora délutáni programpont egy kiadós kenuzás volt a pár lépésre található Rába-parton. Nem állíthatom, hogy pesti újságírók hada minden szabadidejüket kenuk ülésein töltik vad habokat szelve, és ez a hiányosság vízre szálláskor komoly plusz-félórákkal nyújtotta meg a programot. Lényeg, hogy két borulástól eltekintve mindenki ép bőrrel úszta meg a két és fél órás kalandot, és vacsora előtt még a wellness-részleg felderítésére is maradt némi idejük. Én, aki a fényképezőgépem miatt nem kenuztam, csak a vízre szállást örökítettem meg, még két szaunafelöntésre is beneveztem, amiben próbáltam ugyan hibát találni, de nem sikerült. A várost, a szállodát és a fürdőt már ekkor nagyon kezdtem szeretni, pedig hol voltunk még az út végétől…

Pityerszer népi épületei

Másnap busszal indultunk Őriszentpéterre, hogy ízelítőt kapjunk az Őrség varázslatos világából. A Vas megye délnyugati szegletében elterülő szelíd, dombos táj az Árpád-korban a gyakori német betörések miatt fontos védelmi funkciót látott el. Ekkor alakult ki az a jellegzetes forma is, ami a mai napig megmaradt: a dombokra épült, néhány házból álló településszerkezet. Ezeket szereknek hívják, és egyet kerékpártúránk során mi is meglátogattunk. A viszonylag könnyen teljesíthető, mintegy harminc kilométeres drótszamaras program egyetlen hosszabb emelkedőjét nyolc kilométer megtétele után, Szalafő előtt kellett teljesítenünk. Itt található Pityerszer: egy, nagyrészt az eredeti helyén megőrzött falumúzeum, bár olyan ház is akad, amit az egyik közeli településről költöztettek át ide. Az úgynevezett kerített ház, más néven emeletes kástu ma már az országban egyedül itt tekinthető meg. Idegenvezető kísért minket végig az épületek között, részletesen bemutatva a hajdani paraszti élet külső és belső tereit, használati tárgyait és egy elkerített részen háziállatokat bemutatnak a gyerekek legnagyobb örömére. Az épületek mögött, a dombtetőn elhelyezkedő kényelmes padról már a következő szerre lehet rálátni, ahová tanösvény is vezet.

Két keréken Szlovéniába

A pihentető bemutató után újból nyeregbe pattantunk és immár erdőn-mezőn vezetett az utunk. A késő-május minden szépségét megcsodálhattuk, az elmúlt időszakban leesett sok eső elképesztően gazdag növényzetet varázsolt a tájra. Az erdei út csikorgó kavicsai (ezeken azért érdemes óvatosan kerekezni) és hűs ösvény-alagutak vezettek ahhoz a menedékházhoz, ahol mindössze egy apró tábla jelezte az erdőben: ez már Szlovénia. Még néhány kanyar és elérkeztünk bringautunk külső végállomásához, a Hodos mellett található vadregényes tavacskához. Ez a kirándulás pár évtizede még elképzelhetetlen lett volna, hiszen a vidék szinte hermetikusan el volt zárva az ország többi részétől. Most bárki számára nyitott: ha túravezetőnk nem figyelmeztet, talán észre sem vesszük, hogy már másik országban gurulunk.

Néhány szó a közeljövőről

Miután visszatértünk a szállodába, a búcsúebédnél újból Kerek Pétert faggattam a közeljövő terveiről:

– Itt Szentgotthárdon a legfontosabb teendőnk, hogy szeretnénk újra piacra vezetni a Gotthard Therme Hotelt. Ennek egyik fontos eleme a konferenciaturizmus megalapozása. Nagyon nagy konferenciakapacitása van a szállodának, akár 300-350 főt is tudunk egyszerre fogadni. A régióban nincs másik ekkora terem. Ez a szegmens azonban abszolút a bizalomra épül és hosszabb időbe telik, mire a konferenciaszervezők megkedvelnek egy szállodát. Szeretik, ha ajánlás útján választhatnak, de ehhez természetesen ajánlókra is szükség van. A konferenciaturizmus elsősorban a szeptember-december és a február-május közötti időszakokat érinti. Az aktív pihenés és a szabadidő szegmens ennél lényegesen könnyebben bevezethető. Itt a célcsoport egyébként is szeret utazni, ezért hamarabb kipróbálnak új dolgokat.

– Az Accent Hotels országos tervei között szerepel, hogy szeretnénk továbbfejlődni Budapesten is – folytatta Kerek Péter. Jelenleg három szállodánk van a fővárosban, egy 100, egy 50 és egy 37 szobás. Jelenleg is vannak alakuló projektjeink. Sok szállodatulajdonos szerencsére felmérte azt, hogy profi szállodaüzemeltetőre van szükség, ezért egyre többen keresnek meg minket. Budapesten most elsősorban a száznál több szobás szegmensben szeretnénk bővülni.

Az Accent Hotels-ről

A szállodaüzemeltetéssel foglalkozó Accent Hotels 2006 óta van a piacon. Öt magyar szállodaszakember hívta életre egy Nyugat-Európában működő modell alapján. Több különböző szállodatulajdonosnak végzik el a szállodamenedzsment feladatokat. A cél, hogy olyan, szállodával rendelkező befektetőknek segítsenek, akik nem akarnak az üzemeltetéssel foglalkozni, hanem ezt kompletten rá akarják bízni egy cégre. Az Accent Hotels volt az első ilyen vállalkozás Magyarországon. 10 év után a cég már 18 szállodát üzemeltet, többek között Mórahalmon, Tarcalon, Tokaj-Hegyalján, Mezőkövesd Zsóry-fürdőn, Szeged belvárosában, Bükfürdőn, Sikondán.  A vezetés szerencsésnek tartja, ha már a szálloda tervezési vagy építési fázisában be tud csatlakozni a tulajdonos mellé, segíteni a végső állapotok kialakításában. Felmérik a piacot, a konkurenciát és azt is, hogy az épülethez ötletekkel vagy koncepcionálisan még mit lehet hozzáadni. Például Sikondán az illathotel ötlete is a cég találmánya. Egy-egy hotelnél 4 év piaci bevezetési szakasszal számolnak, a gyakorlat szerint ennyi a felfutási ideje egy szállodának. Ez egy átlagos idő, Budapesten ez lényegesen kevesebb. A Rumbach Sebestyén utcai vagy a Madách téri hoteleknél ez extrém rövid ideig, mindössze másfél évig tartott.

Fotók: Vinnay Péter


 

Két napig hajnalig tart nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig tart nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon tekinthetők meg a Kékvándor fotógráfiák

Különleges túraútvonalon tekinthetők meg a Kékvándor fotógráfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Már ragaszkodnak az otthoni munkavégzéshez a munkavállalók

Már ragaszkodnak az otthoni munkavégzéshez a munkavállalók 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.
Esztergom megnyitotta az idei rendezvényszezont

Esztergom megnyitotta az idei rendezvényszezont 

Esztergom minden korábbinál színesebb rendezvényszezont nyit az idei évben.
Először született magyar győzelem a brüsszeli díjátadón

Először született magyar győzelem a brüsszeli díjátadón 

A fesztivál során immár negyedszerre osztották ki a rangos NEB díjakat, amelyek innovatív és fenntartható európai projekteket díjaznak
Megmutatják magukat Gyenesdiás rejtett kincsei

Megmutatják magukat Gyenesdiás rejtett kincsei 

Gyenesdiás, a Nyugat-Balaton családbarát üdülőfaluja méltán híres díjnyertes strandjairól, de igazi élmények a parton túl is felfedezhetők.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.