Rendkívül jó szezont zártak a balatoni szálláshelyek

A KSH első kilenc havi adatai alapján a korábbi évekhez viszonyítva, a balatoni régió egészét nézve az adatok egyértelműen javulást mutatnak még az egyébként jónak tartott 2015-ös szezonhoz képest is - olvasható a Balatontipp oldalán.

Az év első kilenc hónapjában a balatoni régióhoz sorolt települések kereskedelmi szálláshelyein a külföldi és a hazai turisták együttesen 4,7 millió vendégéjszakát töltöttek el, ami 6,3 százalékkal több az előző év hasonló időszakában regisztrált vendégéjszakáknál. A vendégéjszakák kétharmadát – 66,6 százalék – a hazai turisták adják.

A jelentős emelkedés elsősorban a hazai forgalom töretlenül folytatódó növekedésének, a múlt évihez képest 9,1 százalékos emelkedésnek köszönhető. Ehhez képest a külföldi vendégéjszakák számának 1,1 százalékos emelkedése szinte elhanyagolható.

Az alábbi, a Balatontipp által összeállított táblázatban településekre bontva is látható, hogyan alakult egy-egy helyen a kereskedelmi szálláshelyek összes forgalma, s ezen belül milyen volt a külföldi és a belföldi turisták aránya. A vendégéjszakák idei első 9 havi adatai után a tavalyi eredményhez képest bekövetkezett változás olvasható. Az egyes települések neve után olvasható csillag azt jelzi, hogy az érintett községről, városról a KSH adatbázisa nem tartalmaz az elmúlt két év minden érintett hónapjára adatot, mert az adott időszakban a településen három alá csökkent kereskedelmi szálláshelyek száma.

A külföldi forgalomnál a 2012-től beinduló gyenge erősödés ellenére sem tudtunk visszatérni a 2008-as szintre – pedig már az is egy nagyon gyenge helyzet volt -, az elmaradás a nyolc évvel ezelőtti szinthez képest 8,6 százalékos. Mindeközben a hazai forgalomban 37 százalékos volt a növekedés, ami a külföldi csökkenést is ellensúlyozva nyolc év alatt 17,4 százalékos javulást hozott a teljes forgalomban.

A teljes cikket és további grafikonokat a Balatontipp oldalán nézheti meg.


Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.
Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül
Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.