Olívaolaj, pikáns fűszerek, kuszkusz, paradicsom, bárányhús, a tenger gyümölcsei és nem utolsó sorban az isteni datolya – főként ezek és a belőlük készült ételek jelentik a tunéziai gasztronómia alapját, melyet bárki megtapasztalhat, aki az országba látogat, de egyes fogások akár otthon is elkészíthetők.
A tunéziai konyha berber, arab, török, sőt olasz hagyományokból is merít, amelyet egyedi módon ötvöznek saját ízlésviláguk szerint. Nemzeti ételük a kuszkusz, melyet a legtöbbször szaftos bárány- vagy csirkehússal, esetleg valamilyen tengeri hallal tálalnak, és gyakran egy speciális edényben gőzölik.
A tagine (tazsin) ahogy általában az arab konyhákban, úgy Tunéziában is nélkülözhetetlen sütőedény, nevével kész fogásokat is jelölnek – ilyen például a tunéziai tojásos tagine vagy a csicseriborsó tagine, de húsokat is gyakran készítenek ebben az edényben. A húst ilyenkor órákig főzik, hogy puha legyen, a hozzávalók egy részét pedig régen – és akár ma is - vörösréz mozsárban törték össze.
A főfogás előtt gyakran eszegetnek különböző előételeket a helyiek – van, hogy csak magvakat, például pisztáciát vagy mandulát, de olajbogyó, kaviár, szószos, joghurtos saláták és datolya is sokszor kerül a tányérokra.
Ha desszert, akkor pedig méz minden mennyiségben! A makroud, a samsa, a baklava és a gharaiba mind-mind mézzel készült, igen édes ínyencségek, melyekhez szárított gyümölcsöket és magvakat is szoktak keverni – a leggyakrabban datolyát, mandulát és mogyorót. A datolyát pedig nem csak desszertként vagy alapanyagként, hanem egyszerűen desszertként is fogyasztják a helyiek: csak Tunéziában terem a Deglet Nour, amely a ma létező hetven különböző datolyafajta közül az egyik legnépszerűbbnek számít. Hírnevét mézes ízének, borostyánsárga színének és selymes állagának köszönheti.
A nagy melegben pedig nem mással, mint meleg, mégis hűsítő, sokszor narancsvízzel ízesített mentateával enyhítik a fűszeres és édes ízeket, melyet a tradicionális mór kávéházakban is megkóstolhatunk.
Így készül a tunéziai brik (olajban sült, töltött tésztabatyu):
Hozzávalók:
- fejenként 1 tojás
- vöröshagyma
- petrezselyem
- feketebors
- só
- citrom
- opcionális: tonhal, spenót
Helyezzen egy adag leveles tésztát a tányérra, tegyen a közepére egy tojást egy kis adag finomra vágott hagymával, sóval, borssal, petrezselyemmel. Ha szereti, akkor adjon hozzá tonhalat vagy spenótleveleket, majd hajtsa félbe a tésztát. Óvatosan csúsztassa be a tésztabatyut a forró olajba, és süsse készre. Fontos, hogy a tészta ne barnuljon meg túlságosan. A megsült batyukat citromnegyedekkel szolgálja fel.
Forrás: Turizmus Online